Makovo-tvarohové rezy

aleana - fotkaaleana, 2. júla 2015
Makovo-tvarohové rezy
Foto: aleana

Tento recept som našla na stránke ojedle.eu pod názvom Marhuľovo-makové rezy a la cheesecake. Zmenila som názov, lebo sa mi zdá, že tvarohu je Zobraziť celý popisTento recept som našla na stránke ojedle.eu pod názvom Marhuľovo-makové rezy a la cheesecake. Zmenila som názov, lebo sa mi zdá, že tvarohu je tam viac ako marhúľ :-) Je to jeden z najlepších, možno aj úplne najlepší koláč s makom a tvarohom, aký som v živote jedla, ani som nečakala, že bude taký super :-)

60 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
100 g
200 g
1 ks
štipka
Maková náplň:
250 g
1 menšie sklo
200 ml
250 g (jogurt)
200 g
4 ks
1 ks (Zlatý klas)
Tvarohová náplň:
1000 g
250 g (jogurt)
5 ks
250 g
1 bal.
2 PL
1 ks (Zlatý klas)
Na ozdobu:
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto zmiesime, zabalíme do fólie a dáme do chladu aspoň na 30 minút odpočívať.

  2. 2

    Na makovú plnku zohrejeme mlieko a sparíme ním mak. Necháme ho postáť, aby vychladol. Marhuľový kompót scedíme a necháme odkvapkať. Šťavu nebudeme potrebovať. Marhule rozmixujeme. Postupne k nim pridávame vychladnutý mak, smotanu, vajcia, cukor, zlatý klas a všetko spolu dôkladne vyšľaháme.

  3. 3

    Na tvarohovú plnku tiež všetky suroviny spolu vyšľaháme.

  4. 4

    Hlbšiu tortovú formu alebo plech si vymastíme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie. Ja som použila plech s rozmermi 34x24 cm. Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme alebo roztlačíme prstami na plech. Na cesto dáme makovú náplň, zarovnáme a na ňu vylejeme tvarohovú náplň, ktorú tiež vyhladíme. Plech dáme do rúry vyhriatej na 180´C na poslednú spodnú mriežku. Na dno rúry dáme plech s vodou. Pečieme približne 60 minút, kým koláčik nezačne hnednúť. (riaďte sa svojou rúrou, každá pečie inak...) Ozdobíme šľahačkou a posypeme makom.

  5. 5

    Toto je zhruba originálny recept. Ja som si ho dosť upravila podla vlastného uváženia a tiež podla surovín, ktoré som mala k dispozícii. Múku som dala 200 g špaldovú hladkú a 100 g pohánkovú. Mak som osladila medom a javorovým sirupom. Kyslú smotanu som nemala, tak som dala biely jogurt. A nemala som práve ani vanilkový puding ani zlatý klas, ale mala som citrónový puding, ktorý som dala do makovej aj do tvarohovej plnky :-) a potom som už nedávala citrónovú šťavu. Tvarohu som mala len 250 g, ale našťastie som mala 500 g mascarpone. Túto náplň som sladila xylitolom. A pretože jej bolo menej, dala som len 4 vajíčka. Aj spôsob pečenia som si upravila. V originálnom recepte sa píše, že celú formu treba zabaliť do alobalu a tak piecť. Čas sa uvádza 60-90 min. Ja som piekla približne 60 minút bez alobalu a koláč mi nezhorel. Síce sem-tam sú hnedé škvrnky, ale na chuti sa to neprejavilo. Tento koláčik určite odporúčam pre všetkých tvaroho-a makoholikov. Či už vyskúšate pôvodnú verziu alebo moju modifikovanú, prajem vám, aby sa vám koláčik podaril a aby vám chutil aspoň tak ako mne. Dobrú chuť!

  6. 6

    Pridávam ešte foto koláčika robeného podľa pôvodného receptu, pre porovnanie.

    Makovo-tvarohové rezy - obrázok 6

Diskusia k receptu

sracz
Srdečný pozdrav do "perly" Horného Šariša, milá @aleana a pochvala za krásny rcp s ešte "krajšejším" 5* zákuskom. Mám len tie najmilšie spomienky na Bardejov, z ktorého som, už viac ako pred 55 rokmi, mal svoju "peršu frajirku"! Ešte šťastie, že ostalo len pri tom, lebo sa z nej po rokoch "vykľula" stredoškolská profesorka matematiky! -:)))
aleana
Ďakujem @sracz za milý komentár :-) z tvojich slov usudzujem, že s matematikou nie si kamarát :-) ale to nevadí, nemôže každý vedieť všetko. Zato v kuchyni ti to ide tým lepšie, ako ťa sledujem, a to tiež nie je samozrejmé :-) som rada, že máš na Bardejov pekné spomienky. A teší ma, že sa ti recept páči, koláčik je úplne úžasný :-)
aleana
Ďakujem aj ostatným za nahliadnutie receptu i za milé komentáre :-)
aleana
@farbuska skús, určite nebudeš ľutovať ! Potom daj vedieť, ako sa podaril a či chutil :-)
aleana
@izka to áno, je šťavnatý, vláčny...pozerala som, že aj ty si pridala dnes makovo-tvarohové rezy, mali sme rovnakú inšpiráciu :-) ďakujem za nahliadnutie aj za milý komentár :-)
kukulienka71
uložím si tvoj recept @aleana , myslím, že bude veľmi dobrý ten koláčik, cesto zmäkne od plnky, makové s tvarohom je u nás obľúbené a marhule mixnuté v plnke dodajú šmrnc. Podľa posledného obrázka sa nedivím, že ťa zákusok zlákal:-))
aleana
Veru @kukulienka , tá fotka ma zlákala... Ale neľutujem, že som sa dala zlákať. Na taký aj každý deň. Ďakujem za milý komentár :-)
marienka44
Aj by som ho zajtra vyskusala, len 1 kg tvarohu na maly plech sa mi zdá vrľa. Ozaj toľko?
kukulienka71
@Marienka44 (1.9.2016 21:05)

kým ti odpovie @aleana , napíšem svoje ponímanie receptu: na malý plech by som iste nedala kilo tvarohu, ešte tam ide aj smotana, to by sa nezmestilo. Ona zrejme písala originál recept na veľký plech, aj cesta je tam skoro pol kila, to by som dávala na veľký hlboký plech cca 30x40cm.
Trocha tam metie to, že nie je uvedený rozmer plechu z originálneho receptu, len ten, na ktorom piekla aleana, aj keď uvádza, že množstvo surovin znížila, lebo piekla na menšom. Treba to čítať viackrát alebo pozornejšie. Už aspoň viem, prečo som ho ešte nepiekla - nemala som marhuľový kompót:-D
aleana
@Marienka , pozerala som originálny recept a nie je tam uvedený rozmer plechu. Takže musela som množstvo surovín i rozmer plechu len odhadnúť...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia