Jednoduchá kráľovská torta

holubica1112 - bez fotkyholubica1112, 8. januára 2015

U nás doma ho radi pripravujeme k narodeninovým oslavám.

10
porcií
100 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus - okrúhly:
4 ks (celé)
4 PL
4 PL
2 PL (celý)
2 PL (studená)
2 PL
1 ČL
PLNKA:
1 l
3 PL
4 PL
1 téglik (môže byť)
PLNKA 2:
podľa potreby
 trocha




Postup

  1. 1

    Zo 4 vajec si klasický oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého pridáme 4 PL kryštálového cukru, potom žĺtky, múku, vodu, olej, kypriaci prášok, a až nakoniec zamiešame celý mak. Pečieme na okrúhlej forme, vyloženej papierom, pri 180 stupňoch, ja vo svojej staršej rúre cca asi 15 minút. Po upečení a vychladnutí korpus prerežeme na 2 časti. Kým chladne korpus môžeme si pozliepať detské piškóty džemom.

  2. 2

    1 liter rastlinnej šľahačky vyšľaháme zamiešame do nej cukor, potom kakao, kto chce môže pridať aj 1 čokoládový jogurt.

  3. 3

    Takže plníme takto: 1 rozpolený plát potrieme džemom ( voľba džemu je na každom podľa chuti, ale preferujem domáci z červenej ríbezle ) potrieme pripravenou plnkou, na ktorú poukladáme piškótky, ktoré sme si pred tým zlepili džemom a teraz ich namočíme do sirupu ( ja používam marhuľový či ananásový ) a pokryjeme nimi plnku, trochu ich treba zatlačiť a ich povrch opäť potrieme plnkou, a skôr ako priložíme plát potrieme ho džemom a prikryjeme, zvyšnou plnkou pokryjeme celú tortu. Na ozdobu môžeme použiť polomáčané sušienky, ako aj trochu nastrúhanej čokolády i hrozno. Môžme ozdobiť bielou šľahačkou. Dobre je nechať tortu nechať odstáť v chladničke aspoň 3 hodiny.

Diskusia k receptu

marianne
Nevyzera vobec zle ta torta.Ten makovy korpus sa mi paci.Na nejake narodininy by som ju aj skusila.Namiesto rastlinnej slahacky,je mozne dat aj normalnu zivocisnu? ani som nevedela,ze aj rastlinna slahacka je. inak 1l je celkom dost. Nieco na tej torte je:-)
holubica1112
Ahoj marianne, takto :) môžeš použiť aj šľahačku živočíšne pôvodu, ale ja s ňou ako s plnkou, ktorú chceš obohacovať(obohacovať znamená upravovať si podľa seba, t.z., že pridávať buď puding, džem, jogurt, limetkovú šťavu....) nemám dobré skúsenosti z klasickou - živočíšnou. Klasická rastlinná ( dostať ju kúpiť v tekutom stave balenú tetrapakovo, jej výhoda je, že po vyšľahaní sa síce zväčší objem, ale lepšie do nej pridávajú iné komponenty ako som už uvádzala, a ak do nej niečo primiešaš, tak sa zhustí a vyzerá ako klasický krém, no nie je taká ťažká, ja s ňou rada robím plnky, lebo je s ňou ľahká práca, nie je po nej veľmi ťažké umývať riad :) a je ľahko fakt stráviteľna, a pri zdobení pekne drží tvar, dobre sa s ňou pracuje, lepšie ako napr. s klasickými krémami, a poviem ti po pravde, že aj ju aj týždeň nechaš v chladničke vôbec sa krém nepokazí, aspoň mne sa to ešte nestalo, a toho krému nie je až tak veľa keď si uvedomíš, že tu tortu plníš, ohťahuješ aj jej obvod.....ale môžeš urobiť aj lém okolo, ale mne to akosi nikdy nevystačí, časť z nej proste zbaštím...... Ak budeš potrebovať nejaké ešte info ozvy sa:)
marianne
Dakujem za info @holubica :-)
fakt som nevedela,ze existuje aj taka slahacka. Ale cosi som pogooglila o nej a rasej ostanem pri tej zivocisnej. Inak torta sa mi velmi paci.Je taka ina.

Rastlinná šľahačka: zloženie: voda, stužený rastlinný tuk 27%, cukor 11%, sladidlo -sorbitolový sirup, mliečne proteíny, stabilizator E-463, E-340ii, emulgátory-E-481, sójový lecitín, E-472b, soľ, aroma, farbivo E-160a




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia