Slzovka na sladko

katka78 - fotkakatka78, 9. apríla 2015
Slzovka na sladko
Foto: katka78

Slzovka, perličkový jačmeň, Jóbove slzy, biela perla Východu, Hato-mugi, Yi yi ren.. táto zaujímavá surovina môjho veľmi jednoduchého receptu je známa pod viacerými menami. Je to obilnina so silnými liečivými účinkami. Práve pre ne sa neodporúča jesť ako bežná potravina, len ako doplnok. Dnes som si ňou obohatila raňajky.

1 väčšia
porcia
60-120 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 hrste
2 hrste
1 hrsť
1/2 ks
1 PL
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Informácie sú jednoducho dostupné na internete, nebudem teda zaťažovať zdĺhavými traktátmi o zložení slzovky a jej pozitívnych účinkoch, zhrniem len, že je pre ľudský organizmus veľmi prospešná, posilňuje ho, aj prečisťuje.

    Slzovka na sladko  - obrázok 1
  2. 2

    V jedle sa dá použiť podobne ako pohánka, alebo jačmenné krúpky - do príloh (ideálne k tučnému mäsu), polievok, pomazánok, šalátov, fašírok, ako múka a podobne. Treba mať na pamäti množstvo (viď úvod).

  3. 3

    Slzovku prepláchnem vodou a v čistej nechám asi 2hodiny namáčať. Po tomto čase ju scedím do hrnca, pridám k nej umytú ryžu (teraz som použila basmati) a obe spolu domäkka uvarím. K času varenia poviem toľko - rôzne zdroje uvádzajú pre slzovku aj 30 minút, ja som ju mala mäkkú po cca 15tich, aj spolu s ryžou. Treba si sledovať a okoštovať, zaváži aj dĺžka namáčania. Ak si nie ste istí, varte ich radšej osve.

  4. 4

    Medzitým si očistím a na drobnejšie kúsky nakrájam jablko, mak zomeliem. Do misky si pripravím sušenú kustovnicu (goji), pridám k nej scedenú uvarenú ryžu so slzovkou a premiešam. Ak je kustovnica tvrdšia, teplom tých dvoch surovín mierne zmäkne. Pridám jablko, mak, ochutím citrónovou šťavou a medom.

    Slzovka na sladko  - obrázok 4
  5. 5

    Toto jedlo je veľmi variabilné, dajú sa použiť oriešky, hrozienka, semienka.. na dosladenie agáve, či javorový sirup.. jednoducho kto má čo rád a zvykne používať. Ako hovorí moja mamulka, iniciatíve sa medze nekladú :-) Napríklad na obrázku nižšie sú hrozienka, škorica, lieskovce.

    Slzovka na sladko  - obrázok 5
  6. 6

    V mojej kuchyni je slzovka pomerne novou surovinou, zatiaľ som ju využila len takto na sladko, do polievky a ako prílohu (s ryžou v pomere 1:3). Najbližšie sa chystám na fašírky. Ak s ňou máte skúsenosti, pokojne sa podeľte, budem rada :-)

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
Nepoznám, ani som o nej nepočula. Až teraz som si prečítala na nete.
Skúsim u nás v zdravej výžive. Ďakujem za obohatenie vedomosti a pravdaže aj za recept.KK5*.
Ďakujem vám dámy za komentáre, možno si slzovku obľúbite ako ja :-)
@kukulienka71 pozháňaj, inak aj ja budem už musieť, lebo sa mi minula. Teším sa potom na reakciu - pokojne aj ak z nej urobíš iné jedlo :-)
@jujoska rado sa stalo, poteším sa aj ja prípadnej tvojej inšpirácii po jej vyskúšaní - keď aj sem nepridávaš recepty, tak možno do komentu :-)
@jozka2 ďakujem :-)
@motyka nie je za čo, o dobré sa treba podeliť :-)
@tiginko poobzeraj, všimla som si, že s dcérkou rada objavuješ a skúšaš rôzne "zdravšie alternatívy", tak nech chutí. A vopred sa teším na prípadný recept zo slzovky aj od teba ak ťa pri nej kopne múza :-)
Ešte raz všetkým pekne ďakujem, nech vám chutí!
no teda @katarinka , nepoznám, nepočula som a rada vítam nové veci, dakujem za seba, poštudujem, ja asi skôr na slano, aj ked len s ryžou, ako prílohu. Tvrdosťou po uvarení prirovnáš k čomu? k ryži, alebo krúpkom? To srdiečko na prvej fotke, to je Tvoj obraz Tvojej povahy.
@havino ty vieš vždy tak pekne človeku napísať, že má hneď krajší celý deň :-) uvádzaš ma do rozpakov, lebo neviem veľmi prijímať komplimenty, ale veľmi pekne ďakujem.
Tvrdosťou je ako ryža, ak si ju uvaríš domäkka, ale dávala som aj do polievky a tam som ju nechala menej uvarenú, lebo som sa bála, že sa mi rozvarí, tam som ju mala takú pevnejšiu. Inak sa dá uvariť pekne domäkka.
@zuzanka1367 ďakujem a budem rada, ak vyskúšaš, prípadne pridáš vlastný recept s ňou, si veľmi kreatívna :-)
@methi asi máš pravdu, nenašla som tu ani ja iný, keď som hľadala inšpiráciu ako slzovku spracovať. Myslela som tiež na teba, @2010 , @safran a @hkbarbie , že tu z nej niečo možno budete mať. Ale nevadí, už som čo-to s ňou poskúšala a verím, že aj od dievčat prídu ďalšie nové inšpirácie. Odvar, čo pijete je vraj veľmi zdravý. Inak kdesi som sa dočítala, že v Indii bola pomerne bežná múka zo slzovky, ale ju potom nahradila kukuričná.
Prajem vám všetkým krásny deň! :-)
@katka78 , no to som rada, ze som sa zase naucila nieco nove. Nevedela som veru, ze je to po slovensky slzovka...Mne by to asi moc chutilo aj podla obrazku a popisu cislo 5, ale to preto, ze som strasne maskrtna a mam rada hrozienka, oriesky. Ale aj ten prvy recept je iste velmi chutny. Budem musiet vyskusat :-).
@janger neviem odkiaľ názov slzovka, môj povedal, že to preto, lebo človek plače, keď to musí jesť ;-) Ale to len tak pre zasmiatie, lebo jej chuť je jemná, skôr neutrálna, nič výrazné a už vôbec nie nepríjemné.
@jarunka ak ste v Kanade, skúste hľadať pod názvom Jobs tears, alebo Chinese pearl barley. Kustovnica čínska = goji berries. Skúste si pozrieť viac tu:  www.bulkbarn.ca/en-ca/product/dried-fruit/goji-berries....

Nech vám dámy chutí!
super recept, zajtra si chcem pripraviť ako raňajky. Od svojho liečiteľa som dostala vrecúško slzovky. Videla a počula som o slzovke prvý krát. Vôbec mi nevonia taká sušená, tak sa aj trošku bojím, teda už nie...keď vidím Tvoj recept :)
Ja som našla na nete tento recept  kucharkazesvatojanu.blogspot.sk/2016/08/slzovka-s-houbami-zelim.html,...
sledujem blog Evy Francovej. Budem sa aj jej receptom inšpirovať :) a keď vymyslím niečo svoje zavesím to sem :)
@Kaatka (17.1.2017 21:35) Nie je sa čoho báť, jej chuť je skôr neutrálna, nič výrazne, takže ak si k nej pridáš, čo máš rada, verím, že bude chutiť. Je to celkom vďačná surovina, podobne ako pohánka, krúpky, ryža, quinoa, pšeno atď. všetky sa dajú celkom dobre pripraviť na sladko, aj na slano. Dobre, že si ju pripomenula, spravím si aj ja zajtra na raňajky. Ak neskôr pridáš iný recept, možno sa nechám zase ja inšpirovať :-)

Pridaj komentár k receptu: