Slzovka na sladko

katka78 - fotkakatka78, 9. apríla 2015
Slzovka na sladko
Foto: katka78

Slzovka, perličkový jačmeň, Jóbove slzy, biela perla Východu, Hato-mugi, Yi yi ren.. táto zaujímavá surovina môjho veľmi jednoduchého receptu je známa pod viacerými menami. Je to obilnina so silnými liečivými účinkami. Práve pre ne sa neodporúča jesť ako bežná potravina, len ako doplnok. Dnes som si ňou obohatila raňajky.

1 väčšia
porcia
60-120 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 hrste
2 hrste
1 hrsť
1/2 ks
1 PL
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Informácie sú jednoducho dostupné na internete, nebudem teda zaťažovať zdĺhavými traktátmi o zložení slzovky a jej pozitívnych účinkoch, zhrniem len, že je pre ľudský organizmus veľmi prospešná, posilňuje ho, aj prečisťuje.

    Slzovka na sladko  - obrázok 1
  2. 2

    V jedle sa dá použiť podobne ako pohánka, alebo jačmenné krúpky - do príloh (ideálne k tučnému mäsu), polievok, pomazánok, šalátov, fašírok, ako múka a podobne. Treba mať na pamäti množstvo (viď úvod).

  3. 3

    Slzovku prepláchnem vodou a v čistej nechám asi 2hodiny namáčať. Po tomto čase ju scedím do hrnca, pridám k nej umytú ryžu (teraz som použila basmati) a obe spolu domäkka uvarím. K času varenia poviem toľko - rôzne zdroje uvádzajú pre slzovku aj 30 minút, ja som ju mala mäkkú po cca 15tich, aj spolu s ryžou. Treba si sledovať a okoštovať, zaváži aj dĺžka namáčania. Ak si nie ste istí, varte ich radšej osve.

  4. 4

    Medzitým si očistím a na drobnejšie kúsky nakrájam jablko, mak zomeliem. Do misky si pripravím sušenú kustovnicu (goji), pridám k nej scedenú uvarenú ryžu so slzovkou a premiešam. Ak je kustovnica tvrdšia, teplom tých dvoch surovín mierne zmäkne. Pridám jablko, mak, ochutím citrónovou šťavou a medom.

    Slzovka na sladko  - obrázok 4
  5. 5

    Toto jedlo je veľmi variabilné, dajú sa použiť oriešky, hrozienka, semienka.. na dosladenie agáve, či javorový sirup.. jednoducho kto má čo rád a zvykne používať. Ako hovorí moja mamulka, iniciatíve sa medze nekladú :-) Napríklad na obrázku nižšie sú hrozienka, škorica, lieskovce.

    Slzovka na sladko  - obrázok 5
  6. 6

    V mojej kuchyni je slzovka pomerne novou surovinou, zatiaľ som ju využila len takto na sladko, do polievky a ako prílohu (s ryžou v pomere 1:3). Najbližšie sa chystám na fašírky. Ak s ňou máte skúsenosti, pokojne sa podeľte, budem rada :-)

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
ako som zistila slzovka je zrejme naozaj vyrazne prospesna pre ludske zdravie. Dlhodobo sa zaujimam o TCM a prave v cinskej medicinskej praxi je vysoko uznavana. Dakujem @katka78 za tuto inspiraciu
Nepoznám, ani som o nej nepočula. Až teraz som si prečítala na nete.
Skúsim u nás v zdravej výžive. Ďakujem za obohatenie vedomosti a pravdaže aj za recept.KK5*.
Zaujimave. Ja robim zo slzovky len odvar a tu vodu pijeme, recepty s nou su viac ako vitane, na vareche je tusim tento jeden jediny.