Foto: kukulienka71
Je to kysnuté cesto plnené salámovým plátkom, narezané lupienky sa vykrúcajú a tým sa ukáže plnka. Je tu veľa takýchto veľkých kvetín s viacnásobným Zobraziť celý popisJe to kysnuté cesto plnené salámovým plátkom, narezané lupienky sa vykrúcajú a tým sa ukáže plnka. Je tu veľa takýchto veľkých kvetín s viacnásobným prevracaním lupeňov, takéto malé som tu nevidela a zdali sa mi veľmi podarené, také práve do ruky pre návštevy. Viac na mojom blogu.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Múku, soľ, cukor, sušené droždie a v mlieku roztopené maslo vymiesime na hladké cesto. Pomúčime a prikryté necháme na teple kysnúť asi hodinu. Vykysnuté preložíme na mierne pomúčenú podložku, na tenko vyvaľkáme a vykrajujeme párny počet koliesok veľkosti salámového kolieska. Použila som jemnú salámu. Každé koliesko potrieme horčicou a medzi dve kolieska vložíme salámu. Kolieska narežeme ostrým nástrojom najprv zo štyroch protiľahlých strán nie celkom k stredu
-
2
potom ešte každý dielik narežeme aby sme dostali spolu 8 zárezov
-
3
Teraz chytíme dva susedné lupene(všetky tri vrstvy naraz), jeden do jednej ruky, druhý do druhej ruky a vytočíme ich smerom od seba - jeden napravo, druhý naľavo. Takto urobíme aj s ostatnými, vždy chytíme naraz dva a vyhneme ich.
-
4
vytvorené kvetinky necháme na plechu vyloženom pečiacim papierom podkysnúť ešte asi 20 minút. Potrieme ich vajcom rozšľahaným s trochou mlieka a posypeme semienkami. Vkladáme do rúry vyhriatej na 200°C.
-
5
Upečú sa do červena asi za 20 minút. Plnku si môžete prispôsobiť vlastnej chuti, dokonca aj nasladko, povedzme potrieť lekvárom a posypať drvenými orechami.
-
6
Koláčiky so salámou šíria omamnú vôňu, hodia sa na pohostenie návštevy alebo ako chrumkanie hoci aj na pikniku.
tie horne lupienky si vytacala dva a dva oproti sebe ( ako v tom recepte na vianocnu hviezdu ) a spodne ostali nepohnute ?
mam pocit, ze asi nejako inak to bude
a velmi sa mi pacia, chcela by som skusit :-)
veľmi sa mi to páči a musím sa potrápiť a upiecť
máš ich veľmi vydarené, dala si si záležať :-)
nesporných ***** ti patrí.
varecha.pravda.sk/recepty/slane-kysnute-kvety-plnene-jemn...
@klukodvody , rada by som ťa ponúkla, ďakujem za uznanie, vážim si
@smejkad , celé tie lupienky sa vytáčajú, teda všetky vrstvy. Chytíš dva vedľa seba - do jednej ruky jeden, do druhej ruky druhý lupeň - a vytočíš ich smerom od seba. Nemám teraz kameramana, dala by som video. Všetky tie vytáčavé kvetinky sa tak robia, len tu sa krúti len raz, nie viackrát. Večer nefungoval link na blog, neskoro v noci to bolo už v poriadku. Aj tebe, aj @braxi : nie je to nič zložité, možno len ten prvý hmat, mne sa to podarilo pekne až pri tretej kvetinke ale už to potom šlo rýchlejšie. Len skúšajte, je to efektné, podľa mňa. Ďakujem pekne aj vám.
@pusta , mala som tušenie, že tu je také pečivo, len som ho nehľadala, variácií názvov je totiž veľa. Ty si dobre informovaná ohľadom noviniek z kysnutého, ani sa nečudujem:-) a vždy sa snažíš pridať niečo nové. Za ten čas čo som tu, som ich nepostrehla, pridávala si ich pred mojím aktívnym pobytom tu. Ďakujem za link, tam v bode 9 vysvetľuješ to pretáčanie, len ty to robíš len s vrchnou vrstvou, ja pretáčam celé. Vďaka aj za pekné hodnotenie mojej práce.
a zíde sa mnohým, je to výborné pohostenie, chutné a dekoratívne, len si treba osvojiť tie lupene, ani mne to nešlo hned pri prvom kvietku, potom už hej.
som toho názoru, že dobré recepty treba pridať znovu, pretože naozaj stoja za to a som rada, že si tak učinila.
p. s.: zase majstrujem niečo nové, ale oveľa jednoduchšie, práve kysne :-))) tak mi drž palce!!!
kolieska salámu nesmieš prerezať, musia zostať vcelku, narezávaš len cesto vrchného kolieska po ssalám, a uchopíš dvomi rukami cípy cesta a zakrútiš v protismere, tak že dva a dva potom budú z každej strany na seba, teda ľavý na pravý a naopak.
mám tu link, pozri ho, je to tam podrobe rozvedené, @kukulienka71 má len málo odlišný postup.
hádam pomôže.
Dúfam, že sa ti dnešná práca vydarí, uvidíme, čo to bude:-)
@tassiedevil , zopakujem, čo som napísala pre smejkad a braxi:celé tie lupienky sa vytáčajú, teda všetky vrstvy. Chytíš dva vedľa seba - do jednej ruky jeden, do druhej ruky druhý lupeň - a vytočíš ich smerom od seba. A pridávam link na recept, odkiaľ som čerpala, tam je to po maďarsky, možno to tá pani lepšie vysvetlila, uvidíš: aprosef.hu/parizsis_virag_peksuti_recept...
Všetky vrstvy chytíš naraz a skrútiš aj so salámou. Ďakujem za pochvalu.
@denyany , stiahla som recept upraviť bod postupu vytáčania lupeňov, tak by to malo byť zrozumiteľnejšie, hádam. Budem rada, ak ich upečieš, len skús a keď sa podarí prvý tak už to pôjde ako po masle, uvidíš. Nech sa vydaria! Ďakujem za pochvalu.
@tassiedevil , som rada, že už nie si jeleň;-)) ďakujem za *
a teraz co tam dat, ked my jemnu velmi nie?
daj kvalitnú strojovú šunku, vykroj si ju tou istou formou ako kolieska cesta, len to bude trocha suchšie tým pádom. Alebo si priprav mastnejšiu nátierku peknej farby(oškvarkovú, mäsovú) a natri ju medzi dve kolieska. myslím, že by to malo fungovať aj tak.
@kukulienka71 , kvetinky sú úžasné, už len pohľad na ne oko poteší a vidno, že aj odlišné od tie od Pusty, hlavne tvarom, ináč sú robené, ako to ona udáva.
nerozumiem, o akom probléme hovoríš, jej recept som veľmi pochválila aj vysoko ohodnotila.
ved uvidim, co vymyslim :-)
inak robila som aj tvoj posuch s rozmarinom a aj bez neho, nic moc na krasu a este aj osla sa mi raz urobila, ale chutovo vyborny, urcite sa este bude robit :-)
@all za vsetky odkazy na vlastne blogy som vdacna. ja osobne vidim velky rozdiel medzi reklamou a osobnym blogom.
Ahoj
@denyany , @smejkad , držím palce:-)
@sonulienka , @zuzanka1367 , vďaka aj vám, šikulky:-)
@marcel83 , dík:-), musí to byť mäkké, aby sa to dalo skrútiť
@mesiar50 , teší ma tvoje uznanie, ďakujem za výpomoc a pridanie názornej ukážky na Marcelovu otázku
@jozka2 , ďakujem, si milá. Tá piplačka stojí za to, myslím:-)
dokonca aj pretacala som niektore iba na jednu stranu
ale moja dievka zuje uz druhy, hoci horcicu neznaaaaašaaaaa :-)))
dakujeme :-)
a doporucujem, pyta si aj zajtra na ranajky a desiatu a to je teda ina sladka ritka :-)))
naozaj som na teba pyšná, máš nádherné kvietky!!!! aspoň vieme, že z chlebovej múky a s masťou sú také krásne a chutné ak sa ich tvoja dcérka dožaduje. Urobila si mi obrovskú radosť, ďakujem pekne.
@zolik , díky;-)
@smejkad rozkosny komentarik
Obom vam prajem pekny vikend
Tu leje a leje.
uz v miske sa robili bubliny ako pingpongove lopticky :-)
bolo treba s nim s citom, mriezky a podobne srandy nehrozia, je jemnucke a treba ho podsypat, ale rastie tak, ze som z casti urobila aj vrstvene rozky ( plat cesta, potriet mastou z udenej slaninky, dalsi plat...., rozvalkat, vykrojit, zatocit :-) )
mam plech sunkovych s horcicou , plech sunkovych s horcicou a syrom - skusala som mriezky, tak su capate :-))) a plech rozkov
a urcite doporucujem tu dodatocnu tekutinu vyskusat :-)
Tiež ak budete skúšať hratky s pridávaním vody ako som písala vyššie, môže sa vám stať, že vam potvorky budú chcieť utekať z plechu :-)
haha Smejkad - utíkají z plechu i po nafocení - skáčou dole hlavou!! Ještě chvíli a foto se samo přeloží do videa. haha Vidíš, že stačí pomyslet, napsat a dějí se věci!
@haji , :-)))))