Terezkine rohlíčky s makom fotorecept

medovnicek - fotkamedovnicek, 2. februára 2015

Recept som si odložila z časopisu Apetit

Suroviny

Na 1. cesto kysnuté:
25 g
cca 250 ml vlažné
400 g
1 ks
100 g
Na 2. cesto:
200 g
250 g
Na makovú plnku:
200 g mletý
100 g bez kôstok sušené
100 g sušené
100 g sušené
4 PL
štipka
1 ČL
2 PL mleté
2 PL (alebo brandy)
 na zahustenie mleté
trochu
100 ml
Okrem toho:
 plátky
 na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku, pridáme až 1/2 lyžice z celkového množstva cukru, rozdrobíme droždie a prilejeme časť z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Pridáme vajce, zvyšný cukor, mlieko a štipku soli (tú som zabudla napísať do rozpisu surovín).

    Terezkine rohlíčky s makom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme cesto, ktoré necháme v teple kysnúť asi 1,5 hodiny. V priebehu kysnutia cca dva krát premiesime - prevzdušníme.

    Terezkine rohlíčky s makom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z múky a nastrúhaného masla (strúhala som ho vytiahnuté priamo z chladničky) pripravíme druhé cesto, z ktorého vytvarujeme kocku, ktorú odložíme do chladničky.

  4. 4

    Maková plnka bola v pôvodnom recepte trocha iná. Chcela som ju niečim vylepšiť, preto som použila do nej mleté uvarené sušené ovocie. Sušené slivky, papayu, brusnice dáme variť do trocha vody, len aby bolo ovocie ponorené. Necháme povariť, keď sa nám bude zdať mäkké, tak ho vyberieme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Do mlieka (pridávame ho postupne, aby nebola plnka príliž riedka), ktoré necháme zovrieť, pridáme mak a 2 PL cukru. Chvíľku povaríme. Odstavíme z plameňa a pridáme škoricu, vanilkový cukor, mleté mandle, um a pomleté uvarené sušené ovocie. Podľa potreby zahustíme mletými piškótami. Potrebujeme, aby plnka bola dostatočne hustá a dala sa tvarovať prstami.

    Terezkine rohlíčky s makom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď nám prvé cesto vykysne, rozvaľkáme ho približne do štvorca, do jeho stredu položíme druhé cesto, ktoré vytiahneme z chladničky.

    Terezkine rohlíčky s makom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zahneme ho ako obálku - zohneme k sebe dve protiľahlé strany, to urobíme aj na opačnej strane

    Terezkine rohlíčky s makom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A nakoniec som ho ešte prehla.

    Terezkine rohlíčky s makom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozvaľkáme ho na vyšší plát o hrúbke cca 1-2 cm, cesto zložíme ako keď prekladáme lístkové cesto, tento postup opakujeme ešte dva krát. V pôvodnom recepte nebolo písané či to treba robiť okamžite, alebo sa cesto nechá medzi jednotlivým vaľkaním a prekladaním odpočívať, ja som to robila vždy po cca 15 minútach.

  9. 9

    Nakoniec cesto rozvaľkáme na väčšiu placku, ktorú necháme ešte 30 minút kysnúť, potom ju rozkrojíme na štyri rovnaké časti.

    Terezkine rohlíčky s makom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z každej časti vytvarujeme guľu.

    Terezkine rohlíčky s makom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tie postupne vyvaľkáme do kruhu, ktorý radielkom rozkrojíme na osminky. Ja som chcela mať rohlíčky ešte menšie, tak som z každej osminky nakrojila vlastne dve časti, čiže som ich nemala osem, ale šestnásť.

    Terezkine rohlíčky s makom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    K najkratšej strane trojuholníka dáme časť z náplne

    Terezkine rohlíčky s makom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A cesto zrolujeme do tvaru rohlíčka tak, že budete končiť najdlhším cípom

    Terezkine rohlíčky s makom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Rohlíčky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými plátkami.

    Terezkine rohlíčky s makom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C - pečieme cca 20 minút - je to ale individuálny čas, pretože každá rúra pečie inak.

    Terezkine rohlíčky s makom (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
Cesto mi pripomína pľundrové, ale zaujal ma tvoj nápad dať sušené pomleté ovocie do makovej plnky. Môže to byť dobré, chutné, hoci by som ho asi nemlela (nestratí sa v tej plnke?), skôr posekala. Ukladám do KK, za vyskúšanie to stojí. Vďaka za pekný receptík.

Pridaj komentár k receptu: