Foto: medovnicek
Recept som si odložila z časopisu Apetit
Suroviny
Na 1. cesto kysnuté: | |
25 g |
|
cca 250 ml vlažné |
|
400 g |
|
1 ks |
|
100 g |
|
Na 2. cesto: | |
200 g |
|
250 g |
|
Na makovú plnku: | |
200 g mletý |
|
100 g bez kôstok sušené |
|
100 g sušené |
|
100 g sušené |
|
4 PL |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
2 PL mleté |
|
2 PL (alebo brandy) |
|
na zahustenie mleté |
|
trochu |
|
100 ml |
|
Okrem toho: | |
plátky |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku, pridáme až 1/2 lyžice z celkového množstva cukru, rozdrobíme droždie a prilejeme časť z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Pridáme vajce, zvyšný cukor, mlieko a štipku soli (tú som zabudla napísať do rozpisu surovín).
-
2
Vypracujeme cesto, ktoré necháme v teple kysnúť asi 1,5 hodiny. V priebehu kysnutia cca dva krát premiesime - prevzdušníme.
-
3
Z múky a nastrúhaného masla (strúhala som ho vytiahnuté priamo z chladničky) pripravíme druhé cesto, z ktorého vytvarujeme kocku, ktorú odložíme do chladničky.
- 4
Maková plnka bola v pôvodnom recepte trocha iná. Chcela som ju niečim vylepšiť, preto som použila do nej mleté uvarené sušené ovocie. Sušené slivky, papayu, brusnice dáme variť do trocha vody, len aby bolo ovocie ponorené. Necháme povariť, keď sa nám bude zdať mäkké, tak ho vyberieme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Do mlieka (pridávame ho postupne, aby nebola plnka príliž riedka), ktoré necháme zovrieť, pridáme mak a 2 PL cukru. Chvíľku povaríme. Odstavíme z plameňa a pridáme škoricu, vanilkový cukor, mleté mandle, um a pomleté uvarené sušené ovocie. Podľa potreby zahustíme mletými piškótami. Potrebujeme, aby plnka bola dostatočne hustá a dala sa tvarovať prstami.
- 5
Keď nám prvé cesto vykysne, rozvaľkáme ho približne do štvorca, do jeho stredu položíme druhé cesto, ktoré vytiahneme z chladničky.
- 6
zahneme ho ako obálku - zohneme k sebe dve protiľahlé strany, to urobíme aj na opačnej strane
- 7
A nakoniec som ho ešte prehla.
- 8
Rozvaľkáme ho na vyšší plát o hrúbke cca 1-2 cm, cesto zložíme ako keď prekladáme lístkové cesto, tento postup opakujeme ešte dva krát. V pôvodnom recepte nebolo písané či to treba robiť okamžite, alebo sa cesto nechá medzi jednotlivým vaľkaním a prekladaním odpočívať, ja som to robila vždy po cca 15 minútach.
- 9
Nakoniec cesto rozvaľkáme na väčšiu placku, ktorú necháme ešte 30 minút kysnúť, potom ju rozkrojíme na štyri rovnaké časti.
- 10
Z každej časti vytvarujeme guľu.
- 11
Tie postupne vyvaľkáme do kruhu, ktorý radielkom rozkrojíme na osminky. Ja som chcela mať rohlíčky ešte menšie, tak som z každej osminky nakrojila vlastne dve časti, čiže som ich nemala osem, ale šestnásť.
- 12
K najkratšej strane trojuholníka dáme časť z náplne
- 13
A cesto zrolujeme do tvaru rohlíčka tak, že budete končiť najdlhším cípom
- 14
Rohlíčky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými plátkami.
- 15
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C - pečieme cca 20 minút - je to ale individuálny čas, pretože každá rúra pečie inak.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 4
@hubata s tým pomletým sušeným ovocím sa mi lepšie motala plnka, ale myslím si, že úplne v pohode ho môžeš aj nasekať