Maková fantázia s citrónovou polevou

Helena Kohútová
šéfcukrárka hotela Elizabeth v Trenčíne, 1. marca 2015
Maková fantázia s citrónovou polevou
Foto: Robert Hüttner
8
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
370 g
200 g
260 ml
80 ml
150 g mletý
2 ks
1 bal
 štipka
Plnka:
600 g
40 g
10 g
200 g
Citrónová poleva:
1 ks na šťavu
8-10 PL




Postup

  1. 1

    Najprv zmiešame múku s kypriacim práškom, pridáme cukor, mlieko, olej, mletý mak, vajce, vanilkový cukor a soľ. Cesto nalejeme rovnomerne na plech a rozotrieme.

  2. 2

    Cesto upečieme pri teplote 180 °C. Medzitým uvaríme puding z mlieka, cukru a zo škrobu. Po vychladnutí vyšľaháme s maslom.

  3. 3

    Upečený koláč rozrežeme pozdĺžne a naplníme plnkou. Vrch polejeme polevou – šťavu z citróna vymiešame s práškovým cukrom – a necháme stuhnúť.

Diskusia k receptu

hubata
Pripomína mi to "koláč lenivej ženy", s klasickým krémom a ten by som si u vás ku kávičke teda dala.
cupcake
je prekrasne urobeny, vidno,ze ho robil majster kuchar!!! Milujem mak, vyzera lakavo, hned by som si dala k rannej kavicke. Urcite vyskusam, chcela som dat 5 hviezdiciek, ale nejako mi to preskocilo a potom sa uz nedalo, skoda, zasluzi si.
motyka
fajný, osvieži, robím podobný, Je výborný. Dala by som si. 5*.
cupcake
Mam nachystane veci, reku idem vyskusat a tu zistim, ze je napisany prasok do peciva, len nie je povedane kolko, viete niekto? Dakujem vopred za informaciu.
cupcake
Dakujem, myslela som si, si mila, ze si napisala, chcem to vsak urobit este dnes.
cupcake
Prepacte, ze odpovedam neskoro, ale bola som velmi zaneprazdnena,skusala som viacere recepty od tejto pani sefkucharky. Konkretne tento som potom ani nerobila, lebo som zistila, ze uz nemam mak a tuna ho tak lahko nedostanem a k poliakovi som sa nedostala. Tak som skusala jej druhy recept-medovy s karamelovymi orechami a ten sa my najprv nepacil, ale potom postal a potom bol vyborny. Tiez vsak tam bolo zadane velke mnozstvo prasku do peciva, tak som dala len jednu lyzicu a nabuduce veru dam len pol lyzice, lebo sa mi to roztekalo. Dakujem za opytanie, vidim, ze ludia su tu ochotny pomoct radou, len pani autorka nema zaujem odppovedat na nic. Nuz kazdy sme nejaky, ze? Este raz prepac, ze som sa neozvala hned. Budem vsak piect tento tyzden, tak ty napisem, ako to dopadlo.
cupcake
Tak som vyskusala, vyzera nadherne,presne ako na obrazku. Krasne vidiet makove cesto, plnku, vsetko je ako na obrazku. Ked sme s manzelom potom vecer ochutnavali, nebolo to chutovo nic moc, skusali sme rano a zase nic moc. Akosi tomu nieco chyba, citronova poleva my z mnozstva uvedeneho v recepte nestacila na velkost kolaca a tak chut bola velmi nevyrazna. Aj som potom prirobila a znovu poliala, lenze cesto je vysoke, plnka sama o sebe nevyrazna. Takze musim nieco vymysliet, ako ho vylepsit, mate niekto napad? Treba nieco urobit s cestom, rozmyslala som potriet nejakym lekvarom cesto nad plnkou .....poliat citronovou stavou, neviem ako to zmeni chut, nuz poradte, ak viete. Vopred dakujem, hadam este raz by som rada upozornila panu sefkucharku, aby si pozrela recepty a uviedla velkosti plechu pri jednotlivych receptoch. Toto naozaj nie je davka pre 8 ludi!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia