Foto: ywett
Dajú sa pripraviť aj s orechovou plnkou, ale makové mám najradšej :)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
150 g |
|
30 g |
|
1 PL |
|
podľa chuti štipka mletá |
|
Maková plnka: | |
150 g mletý |
|
60 g |
|
1 PL |
|
štipka |
|
podľa chuti |
|
cca100-150 ml |
|
20 g |
|
Postup
-
1
Múku preosejeme, pridáme práškový a vanilkový cukor a pridáme zmäknuté maslo. Vypracujeme vláčne, krehké cesto a rozvaľkáme na papieri na pečenie.
-
2
Na cesto dáme vychladnutú makovú plnku, ktorú sme si pripravili tak, že mak zmiešame s cukrom, pridáme štipku škorice, citrónovú kôru, rozpustené maslo a zalejeme horúcim mliekom a môže sa troška ešte povariť, pokiaľ nezhustne.
-
3
Pomocou papiera cesto zavinieme do rolády a dáme do chladničky stuhnúť, alebo do mrazničky (lepšie sa potom krája).
-
4
Pokrájame na 4-5 mm hrubé plátky a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme približne 12-15 minút na 180 stupňov. Vyšlo asi 40 ks. Prajem dobrú chuť!
-
5
Tieto malé a chutné koláčiky v dóze vydržia aj týždeň.
-
6
Voňavý vanilkový domáci cukor si hravo pripravíte aj doma. Stačí 200 g cukru, 1 vanilkový struk madagaskar XL, a dobre uzatvárateľná dóza. Struk pozdĺžne rozrežeme na dve časti a špičkou noža vyberieme zo struku kaviár, ktorý dobre zmiešame s cukrom a presypeme do dózy. Pridáme pokrájané zvyšky struku. Dózu dobre uzatvoríme a nasledujúce dni občas dózu potrasieme. Za 4 týždne je vanilkový cukor hotový. Môžete pripraviť aj jednoduchšie, že celý vanilkový struk vložíme do dózy s cukrom.
@afataga , :-))...a áno cesto je ako linecké, robila som ho aj v tomto recepte, ak chceš pozri si varecha.pravda.sk/recepty/jablkovo-makovy-kolac-fotorecep...
@morenajea , mám radosť, že si bola s receptom spokojná, ďakujem :)
Ja som včera piekla orechové