Makové koláčiky fotorecept

ywett - fotkaywett, 2. marca 2015
Makové koláčiky (fotorecept)
Foto: ywett

Dajú sa pripraviť aj s orechovou plnkou, ale makové mám najradšej :)

40 minút
príprava
12-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
150  g
30  g
1 PL
podľa chuti štipka mletá
Maková plnka:
150 g mletý
60 g
1 PL
 štipka
podľa chuti
cca100-150 ml
20 g




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme, pridáme práškový a vanilkový cukor a pridáme zmäknuté maslo. Vypracujeme vláčne, krehké cesto a rozvaľkáme na papieri na pečenie.

    Makové koláčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na cesto dáme vychladnutú makovú plnku, ktorú sme si pripravili tak, že mak zmiešame s cukrom, pridáme štipku škorice, citrónovú kôru, rozpustené maslo a zalejeme horúcim mliekom a môže sa troška ešte povariť, pokiaľ nezhustne.

    Makové koláčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomocou papiera cesto zavinieme do rolády a dáme do chladničky stuhnúť, alebo do mrazničky (lepšie sa potom krája).

    Makové koláčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokrájame na 4-5 mm hrubé plátky a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme približne 12-15 minút na 180 stupňov. Vyšlo asi 40 ks. Prajem dobrú chuť!

    Makové koláčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tieto malé a chutné koláčiky v dóze vydržia aj týždeň.

    Makové koláčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Voňavý vanilkový domáci cukor si hravo pripravíte aj doma. Stačí 200 g cukru, 1 vanilkový struk madagaskar XL, a dobre uzatvárateľná dóza. Struk pozdĺžne rozrežeme na dve časti a špičkou noža vyberieme zo struku kaviár, ktorý dobre zmiešame s cukrom a presypeme do dózy. Pridáme pokrájané zvyšky struku. Dózu dobre uzatvoríme a nasledujúce dni občas dózu potrasieme. Za 4 týždne je vanilkový cukor hotový. Môžete pripraviť aj jednoduchšie, že celý vanilkový struk vložíme do dózy s cukrom.

    Makové koláčiky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

afataga
tak ja ze robim chute? a toto je co? :-), veru ponukla by som sa, ja mam radsej aj orechovy aj makovy :-) a nehovor mi, ze vydrzia tyzden, to by som ich musela schovat do komina :-), kedze ja nie som zdaleka taky expert na pecenia ako ty, chcem sa opytat, to cesto je nieco ako linecke?
1x ywett
ywett
akurátne som vynechala vajce...zabudla som, ale v ceste nechýbalo :P
elixir
@ywett nádhera... :) Dala by som si, a vyzerajú tak jemnučko, tak aspoň zo päť... :))
1x ywett
afataga
dakujem, pozerala som, ale nemam rada kombinaciu maku s jablkami, bud jedno alebo druhe, spolu mi to moc nesmakuje, ale je pekny
1x ywett
elixir
@afataga No páni, že nenažraná, pôvodne som písala "desať", ale som sa umravnila, tak si dám tri a dva zjem keď sa nebudeš dívať :)
tiginko
veľmi fotogenické koláčiky si napiekla, mňam, dala by som si aj ja veru... k tomu domácemu vanilkovému cukru: neodporúčam robiť z práškového cukru, ale z jemného kryštálového. Práškový má tendenciu premeniť sa na nedobytný betón, čo sa mi teda podarilo dávnejšie, keď som si prvý krát robila domáci vanilkáč. Ani zbíjačkou sa to nedalo vydolovať z dózy po pár týždňoch, musela som všetko rozmočiť a vyliať. Potom som sa niekde dočítala, že sa má z tohto dôvodu používať na tieto účely len kryštálový. Tak neviem, či s tým má aj niekto iný takúto skúsenosť...
zuzanka1367
Veľmi pekné, znovu opatrne koketujem s makom a s tým Tvojim koláčikom by som si dala rande (len nech sa to žlčník nedozvie) Krása!!!
1x ywett
tatranka
Krásne a šťavnaté makovníky.Máme radi s rôznou náplňou takéto záviny.Veď naše mamky a babičky,vlastne poznali len tieto ohromné,kysnuté koláče.Ani jeden sviatok sa bez tejto dobroty neobišiel.Je to dobrá nestárnuca klasika.
1x ywett
marikafil
no mne sa na tom koláčiku páči práve to, že nie je z kysnutého cesta ale z lineckého, obávam sa, že keby som to upiekla, nevstanem od stola, skôr sa odgúľam:-) k tomu vanilkovému cukru - moja mama vždy dávala do zvláštnej dózy normálny práškový cukor a pridala k nemu na kúsky nalámaný vanilkový struk. ja to robím rovnako, ešte nikdy mi práškový cukor nestvrdol, takže to bude asi záležať práve od tej nádoby.
kukulienka71
Peknučké linecké makovníčky, páči sa mi tá nepravidelná kresba špirály:-) pre mňa trochu suché, ale možno by som si dve a dve pospájala lekvárom:-) vanilkový cukor robím z jemného krupicového, nie kryštálového cukru, ten je na to najvhodnejší. Krásne fotky, ako vždy!
1x ywett
jujoska
perfektne vyzeraju tieto makove slimaciky, robievam podobne cesto, len s medom @kukulienka jemny krystalovy cukor=krupicovy cukor, tiez je tvoreny krystalikmi len mensimi,jemnejsimi
1x ywett
kukulienka71
musím oponovať, je to iný tovar, iné balenie, je to napísané na sáčku KRUPICOVÝ CUKOR. Je tvorený samozrejme kryštálikmi, ale tak sa dá aj kúpiť. Práškový cukor je tiež tvorený kryštálikmi, len ešte drobnejšími;-)
medovnicek
Ivka už aj si ukladám recept a v najbližšej dobe ich upečiem, tie by mohli chutiť aj vnúčikovi
1x ywett
motyka
Toto je receptík pre mňa. Nekysnutý, rýchly. Veľmi krásne si upiekla. Ukladám K.K.5*.
1x ywett
morenajea
Odskúšané: podarili sa výborne, presne ako na obrázku. Krehké, plnka je tiež super. Vyšlo 45 kúskov.
1x ywett
ywett
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre a aj ohľadom vanielkového cukru, dobré rady sa zídu vždy :)

@morenajea , mám radosť, že si bola s receptom spokojná, ďakujem :)
nena73
@ywett asi som niekde urobila chybu:cesto sa mi rozpadalo,vyvalkala som cesto cez papier,zrolovala a dala do chladnicky. Kolieska sa krajat nedali a tak som upiekla linecky makovnik v celku ☺
ywett
@nena73 , to ma mrzí...možno ak by sa dalo cesto stuhnúť do mrazničky, krájali by sa lepšie, ale aj tak si si poradila...a ako sa ti to potom krájalo v celku, keď už bolo upečené?

Ja som včera piekla orechové








nena73
@ywett zle sa mi aj zmotavalo,ale po upeceni bolo cesto makkucke. Nakrajala som ten tzv.makovnik a uz aj prazdny plech je ulozeny. Ale neboj,tak lahko sa nevzdam a budem skusat pokial sa to nepodari-som totiz extremne sutazivy typ :-)
ywett
@nena73 , áno zle sa stáčalo do rolády, lebo je to krehké cesto a pomocou papiera sa lepšie s cestom pracovalo. Verím, že druhý pokus sa už vydarí čo najlepšie :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia