Svadobné (ne)kysnuté koláče

medovnicek - fotkamedovnicek, 18. februára 2015

Recept som objavila na stránke: http://www.vikendovepeceni.cz/2014/09/svatebni- kolacky.html. Piekla som ich pre kolegyne v práci a som rada, že chutili. Cesto chuťou pripomína niečo medzi kysnutým Zobraziť celý popisRecept som objavila na stránke: http://www.vikendovepeceni.cz/2014/09/svatebni- kolacky.html. Piekla som ich pre kolegyne v práci a som rada, že chutili. Cesto chuťou pripomína niečo medzi kysnutým a lineckým cestom. Koláčiky som piekla včera a dnes boli krásne vláčne. Chuťovo sú veľmi dobré a pritom ich príprava je nenáročná.

130
porcií

Suroviny

Cesto:
500 g koláčová
350 g
3 ks
štipka
1 PL
1/2 PL
Na kvások:
5 PL vlažné
2-3 PL
30 g
Tvarohová plnka:
250 g
4 PL
1 ks
1 PL
1 ks na kôru
Na ozdobu:
 v ume máčané
Maková plnka:
150 g mletý
200 ml
3-4 PL
 mleté
Na ozdobu:
 lúpané
Orechová plnka:
150 g mleté
150 ml
120 g
75 g mleté
1-2 PL
Jablková plnka:
 strúhané
1 bal.
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Je dobré si vopred pripraviť plnky - lebo tie sú podľa mňa v tomto recepte časovo najnáročnejšie. Tvarohová náplň: tvaroh dáme do plátenka a dôkladne z neho vyžmýkame prebytočnú vodu. Potom ho dáme do misy, pridáme ostatné suroviny a všetko spolu vyšľaháme. Zmes musí byť hustá, aby z koláčov nestekala. Orechovú a makovú plnku pripravíme tak, že orechy a mak pomelieme. Dáme variť mlieko, pridáme mak (orechy) a pár minút za stáleho miešania povaríme. Odstavíme z ohňa, pridáme cukor, vanilkový cukor a v prípade makovej plnky aj kôru z citróna. Keď zmes vychladne, tak pridáme podľa chuti um a zahustíme mletými piškótami - ja som zahusťovala strúhaným perníkom na strúhanie. Jablková náplň - strúhané zavárané jablká (1 pohár) som dala podusiť, osladila podľa chuti a zahustila 1 Zlatým klasom rozmiešaným cca v 100 ml vody.

    Svadobné (ne)kysnuté koláče - obrázok 1
  2. 2

    Príprava cesta: Do vlažného mlieka pridáme cukor, rozdrobíme droždie a necháme na teplom mieste vzísť kvások.

    Svadobné (ne)kysnuté koláče - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si do misy preosejeme múku so soľou, pridáme postrúhané maslo, žĺtky, um a majonézu. Majonézu môžeme nahradiť bielym jogurtom, v tom prípade ho dáme 1 PL.

    Svadobné (ne)kysnuté koláče - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec prilejeme kvások a vypracujeme pružné cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na pol až hodinu do chladničky. Autorka receptu písala, že cesto by nemalo stuhnúť úplne na kosť, ale zasa by nemalo ani tiecť pod rukami.

    Svadobné (ne)kysnuté koláče - obrázok 4
  5. 5

    Keď je cesto správne tuhé, tak zapneme rúru na 200 stupňov a vyložíme plechy papierom na pečenie. Z chladničky vytiahneme časť cesta, ktoré rozvaľkáme na plát silný cca 3-4 mm a vykrojíme kolieska o priemere cca 3,5 cm. Takto postupujeme až minieme všetko cesto.

    Svadobné (ne)kysnuté koláče - obrázok 5
  6. 6

    Kolieska prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a postupne zdobíme náplňami. Na tvaroh dáme hrozienka namočené v ume.

    Svadobné (ne)kysnuté koláče - obrázok 6
  7. 7

    Na makovú a orechovú plnku dáme polovicu olúpanej mandle.

    Svadobné (ne)kysnuté koláče - obrázok 7
  8. 8

    Jablkové zdobíme polovicou orecha.

    Svadobné (ne)kysnuté koláče - obrázok 8
  9. 9

    Koláčiky pečieme vo vyhriatej rúre 7 - 9 minút, ku koncu je potrebné dávať pozor, pretože zvrchu budú koláčiky ešte svetlé, ale zo spodku už krásne zlatavé. Ten čas je len orientačný, pretože každá rúra pečie inak, v mojej rúre sa upiekli za cca 12 minút.

    Svadobné (ne)kysnuté koláče - obrázok 9
  10. 10

    Po vytiahnutí z rúry koláčiky rýchlo preložíme na chladiacu mriežku - v mojom prípade to bola drevená doska, kde ich necháme vychladnúť, potom už len pocukrujeme.

  11. 11

    Z tejto dávky mne vyšlo cca 130 ks koláčikov. Som veľmi rada, že som tento recept objavila, koláčiky sú raz dva hotové a sú aj veľmi chutné, v apríli ich napečiem na svadbu synovca.

    Svadobné (ne)kysnuté koláče - obrázok 11

Diskusia k receptu

ampara
Teda,tie sú ako na výstavu! Mám uložené aj tie Tvoje bez kysnutia a hoci nechystám svadbu,upečiem ich na moje narodeniny,lebo z jedného cesta sú 4 druhy koláčikov akurát do hu... do pusy.
ubka
Krásna a precízna práca. Poznám tieto koláčiky, aj som ich už robila, no nie také krásne sa mi vydarili :-)môžem súhlasiť, že sú naozaj vláčne a chutné.
denyany
Jednoduché, a preto dokonalé! Keď sa zídeme celá rodina, je nás veľa, všetci sme na sladké, tak sa pohostíme, ja urobím tieto tvoje, čo sú ako maľované. Ani svadba nemusí byť.:-)
soncya
mám sto chutí sa načiahnuť do monitora a ......
Prekrásne si @medovnicek napiekla! určite KK a *****
pacik
Krásne na pohľad a určite vďaka plnkám aj chutné :-)
medovnicek
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre, teší ma, že sa vám páčia:)
motyka
Aj keď radšej varím ako pečiem, ale toto stojí za vyskúšanie. Máš ich jedinečné. Určite aj tak chutia. Ukladám na nejakú príležitosť. 5*.
jujoska
urcite stoja za vyskusanie, vyzeraju velmi lakavo
martamm
@Medovnicem , bolo tu uz vela recepdov na kolaciky, ale tieto u mna jednoznacne boduju, vyzeraju krasne na pohlad a musia jedinecne chutit, pripominaju mi Moravske kolace v mensom vydani, urcite ich upeciem, ked pridu vnucatka, maju radi sladke :)
22265_1443639739 - profilový obrázok
jzv
jzv
sú krásne,ja robievam moravské,ale tieto určite vyskúšam ukladám do KK
medovnicek

Ešte raz vám všetkým ďakujem za milé komentáre, teší ma, že sa vám páčia:)
tanka24
ahoj, zatial nemam vela skusenosti s pecenim a varenim a preto ma zaujal tvoj recept - znie to tak jednoducho, asi to vyskusam aj teraz na Vianocne sviatky a ak sa mi podaria tak si ich upeciem na svadbu :). Mam vsak otazku - ta hladka muka je nejaka specialna?....pytam sa len koli tomu ze tam mas napisane kolacova.....dakujem za odpoved :)
smejkad
ak mozem, @tanka24
kolacova muka je 00 extra special, na chlieb a pecivo sa pouziva T650 , obe su psenicne hladke
nech sa dari :-)
medovnicek
@tanka24 ospravedlňujem sa, ale až teraz som objavila tvoj komentár, mail z varechy mi spadol do spamov a ja som si to nevšimla, našťastie ti smejkad odpovedala, ak si ich už piekla, tak dúfam, že sa vydarili, ja som ich naposledy piekla synovcovi na svadbu a páčili sa :)
@smejkad veľmi pekne ďakujem, že si tanka24 poradila




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia