Foto: medovnicek
Recept som objavila na stránke: http://www.vikendovepeceni.cz/2014/09/svatebni- kolacky.html. Piekla som ich pre kolegyne v práci a som rada, že chutili. Cesto chuťou pripomína niečo medzi kysnutým Zobraziť celý popisRecept som objavila na stránke: http://www.vikendovepeceni.cz/2014/09/svatebni- kolacky.html. Piekla som ich pre kolegyne v práci a som rada, že chutili. Cesto chuťou pripomína niečo medzi kysnutým a lineckým cestom. Koláčiky som piekla včera a dnes boli krásne vláčne. Chuťovo sú veľmi dobré a pritom ich príprava je nenáročná.
porcií
Suroviny
Cesto: | |
500 g koláčová |
|
350 g |
|
3 ks |
|
štipka |
|
1 PL |
|
1/2 PL |
|
Na kvások: | |
5 PL vlažné |
|
2-3 PL |
|
30 g |
|
Tvarohová plnka: | |
250 g |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
|
|
1 ks na kôru |
|
Na ozdobu: | |
v ume máčané |
|
Maková plnka: | |
150 g mletý |
|
200 ml |
|
3-4 PL |
|
mleté |
|
|
|
|
|
Na ozdobu: | |
lúpané |
|
Orechová plnka: | |
150 g mleté |
|
150 ml |
|
120 g |
|
75 g mleté |
|
1-2 PL |
|
Jablková plnka: | |
strúhané |
|
1 bal. |
|
|
|
|
|
Na ozdobu: | |
|
Postup
-
1
Je dobré si vopred pripraviť plnky - lebo tie sú podľa mňa v tomto recepte časovo najnáročnejšie. Tvarohová náplň: tvaroh dáme do plátenka a dôkladne z neho vyžmýkame prebytočnú vodu. Potom ho dáme do misy, pridáme ostatné suroviny a všetko spolu vyšľaháme. Zmes musí byť hustá, aby z koláčov nestekala. Orechovú a makovú plnku pripravíme tak, že orechy a mak pomelieme. Dáme variť mlieko, pridáme mak (orechy) a pár minút za stáleho miešania povaríme. Odstavíme z ohňa, pridáme cukor, vanilkový cukor a v prípade makovej plnky aj kôru z citróna. Keď zmes vychladne, tak pridáme podľa chuti um a zahustíme mletými piškótami - ja som zahusťovala strúhaným perníkom na strúhanie. Jablková náplň - strúhané zavárané jablká (1 pohár) som dala podusiť, osladila podľa chuti a zahustila 1 Zlatým klasom rozmiešaným cca v 100 ml vody.
-
2
Príprava cesta: Do vlažného mlieka pridáme cukor, rozdrobíme droždie a necháme na teplom mieste vzísť kvások.
-
3
Medzitým si do misy preosejeme múku so soľou, pridáme postrúhané maslo, žĺtky, um a majonézu. Majonézu môžeme nahradiť bielym jogurtom, v tom prípade ho dáme 1 PL.
-
4
Nakoniec prilejeme kvások a vypracujeme pružné cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na pol až hodinu do chladničky. Autorka receptu písala, že cesto by nemalo stuhnúť úplne na kosť, ale zasa by nemalo ani tiecť pod rukami.
-
5
Keď je cesto správne tuhé, tak zapneme rúru na 200 stupňov a vyložíme plechy papierom na pečenie. Z chladničky vytiahneme časť cesta, ktoré rozvaľkáme na plát silný cca 3-4 mm a vykrojíme kolieska o priemere cca 3,5 cm. Takto postupujeme až minieme všetko cesto.
-
6
Kolieska prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a postupne zdobíme náplňami. Na tvaroh dáme hrozienka namočené v ume.
-
7
Na makovú a orechovú plnku dáme polovicu olúpanej mandle.
-
8
Jablkové zdobíme polovicou orecha.
-
9
Koláčiky pečieme vo vyhriatej rúre 7 - 9 minút, ku koncu je potrebné dávať pozor, pretože zvrchu budú koláčiky ešte svetlé, ale zo spodku už krásne zlatavé. Ten čas je len orientačný, pretože každá rúra pečie inak, v mojej rúre sa upiekli za cca 12 minút.
-
10
Po vytiahnutí z rúry koláčiky rýchlo preložíme na chladiacu mriežku - v mojom prípade to bola drevená doska, kde ich necháme vychladnúť, potom už len pocukrujeme.
- 11
Z tejto dávky mne vyšlo cca 130 ks koláčikov. Som veľmi rada, že som tento recept objavila, koláčiky sú raz dva hotové a sú aj veľmi chutné, v apríli ich napečiem na svadbu synovca.
- 11
Prekrásne si @medovnicek napiekla! určite KK a *****
Ešte raz vám všetkým ďakujem za milé komentáre, teší ma, že sa vám páčia:)
kolacova muka je 00 extra special, na chlieb a pecivo sa pouziva T650 , obe su psenicne hladke
nech sa dari :-)
@smejkad veľmi pekne ďakujem, že si tanka24 poradila