Trepanky s uvarenými zemiakmi
Tradičné regionálne jedlo. Omastené môžu byť maslom s cibuľou (cibuľkou) ako pôstné jedlo alebo aj opraženou...
Bryndzové halušky
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu. Kým voda začne vrieť, ošúpeme si zemiak(y) a...
Bryndzové pirohy
Majú u nás doma v jedálničku výsadné miesto. Postup som zdedila od mamky, len niektoré...
Tvarohové slíže podľa starkej
Takto som ich jedával od malého chlapca. Teraz som ich naučil jesť a uvariť aj vlastné...
Bratislavské rožky
Tento rok oslavujú bratislavské rožky malé výročie. Pred 10 rokmi získali od Európskej únie značku Zaručená...
Kapustové zemiaky na budúci rok
Musíme šetriť energiami a surovinami. Toto jedlo je hotové za 35 minút a veľmi dobré.
Kôprová polievka so zemiakmi, s opraženou slaninou a vareným vajcom
Bez octu, cukru, s kyslou aj sladkou smotanou.
Tradičné zemiakové lokše
Ak ste sa pustili do pečenia svätomartinskej husi, budete k nej potrebovať aj zemiakové lokše...
Grobská pečená hus
Zajtra je sviatok sv. Martina, s ktorým sa spája aj tradícia pečenej husi. Urobte...
Úhrabky - recepty babičiek
Virtuálna priateľka @Radosť mi poslala mail s názvom " zemiaky, švábka, grule, brambory" zabudnuté...
Tradičné svadobné koláčiky
Malé kysnuté koláčiky s tvarohovou plnkou a posýpkou, kedysi nesmeli chýbať na žiadnej svadbe. To...
Domáce kapustové fliačky so škoricou
Sezóna novej hlávkovej kapusty je opäť tu. Vychutnajte si tieto domáce kapustové fliačky nasladko, sú...
Slivkové knedle s makom a medom
Slivkové gule pripravené zo zemiakového cesta, ochutené makom a medom pre všetkých, ktorí ľúbia sladký...
Lokše na sladko - s makovou plnkou
Slovenské lokše na slano i na sladko - vždy nám chutia.
Nošky v kapuste, ľudové jedlo len z troch surovín, zato je ho plný hrniec
Toto jednoduché jedlo gazdinky zvykli pripravovať v sobotu, keď boli všetci doma. Bolo sýte a bolo ho dostatok, takže sa z neho najedla početná rodina....
Bryndzový koláč s cukrom, aký kedysi deťom vypekali babičky
Bryndzové koláče zvyčajne pečieme naslano, tento však poskytuje úplne iný chuťový zážitok. Keďže ho kedysi...
Tradičné slivkové gule
Nám by sa bez slivkových gúľ leto snáď ani nerátalo. A čo vy, už ste ich tieto prázdniny robili?...
Tento recept, to je hotový poklad. Pozrite sa, ako urobiť 6 dobrôt z jedného cesta
Kedysi sa varilo skromne, gazdinky však boli veľmi vynaliezavé. Dnes vám ukážeme, ako sa dá pripraviť obed či večera na 6 spôsobov z jedného jednoduchého cesta ....
Tri gazdinky vás naučia, ako sa robia tradičné pirohy
Plnené pirohy, to je náš národný poklad. Ak ste si na ne ešte netrúfli, ...
Bryndzová polievka s hubami a kôprom
Rýchla, jednoduchá polievočka, ktorá zasýti a zahreje nielen v zimných mesiacoch.
Tradičný trdelník
Tradičný recept svojich rodičov na prípravu trdelníka nám prezradil Karol Havlík zo Skalice....
Šulky z Východnej
Šulky a šúľance nie sú to isté, hoci sa podobajú. Základný rozdiel je ten, ...
Ôhaza podľa Palušky
Ôhaza, tak vo Východnej kedysi volali krúpy. A Paluška, tak v obci všetci volajú...
Jablkovo-makový koláč starej mamy
Spolu s Anežkou Kvietkovou sme v štúdiu TV Varecha upiekli vynikajúci šťavnatý koláč s jablkovo-makovou plnkou.
Jednoduchý demikát
Demikát sa varil najmä v oblastiach, kde bol rozvinutý chov oviec a o kvalitnú bryndzu nebola núdza....
Jednoduché bryndzové pirohy
Kilo zemiakov v šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme, necháme vychladnúť, ošúpeme a...
Tradičný slovenský bryndzovník
Keby recept na tradičný bryndzovník zapadol prachom, bola by to veľká škoda. Pretože tento slaný koláč je dokonalý....
Bryndzová nátierka s chrenom
Bryndza je slovenský gastronomický poklad, je slávna aj zdravá....
Jablkový a makový závin
Jemná chuť cesta, plnka môže byť rôzna tvarohová, orechová, kakaová....