#slovenskakuchyna

prazdny

Trepanky s uvarenými zemiakmi

Cestoviny

Tradičné regionálne jedlo. Omastené môžu byť maslom s cibuľou (cibuľkou) ako pôstné jedlo alebo aj opraženou...

prazdny

Jemné šišky plnené marmeládou

Hlavné jedlá

Aj takouto dobrotou môžete dnes prekvapiť svoju rodinu.

prazdny

Bryndzové halušky

Hlavné jedlá

Vo veľkom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu. Kým voda začne vrieť, ošúpeme si zemiak(y) a...

prazdny

Bryndzové pirohy

Cestoviny

Majú u nás doma v jedálničku výsadné miesto. Postup som zdedila od mamky, len niektoré...

prazdny

Tvarohové slíže podľa starkej

Cestoviny

Takto som ich jedával od malého chlapca. Teraz som ich naučil jesť a uvariť aj vlastné...

prazdny

Bratislavské rožky

Koláče

Tento rok oslavujú bratislavské rožky malé výročie. Pred 10 rokmi získali od Európskej únie značku Zaručená...

prazdny

Kapustové zemiaky na budúci rok

Hlavné jedlá

Musíme šetriť energiami a surovinami. Toto jedlo je hotové za 35 minút a veľmi dobré.

prazdny

Vykŕmená husacia pečeň

Večera

Vykŕmenú pečeň dobre očistíme od žiliek.

prazdny

Tradičné zemiakové lokše

Večera

Ak ste sa pustili do pečenia svätomartinskej husi, budete k nej potrebovať aj zemiakové lokše...

prazdny

Grobská pečená hus

Hlavné jedlá

Zajtra je sviatok sv. Martina, s ktorým sa spája aj tradícia pečenej husi. Urobte...

prazdny

Trdelníkové rožteky

Dezerty

Prvé som piekla pred štyrmi rokmi, na splav Malého Dunaja....

prazdny

Kysnutý koláč so slivkami

Koláče

Koláč z kysnutého cesta so šťavnatými slivkami.

prazdny

Úhrabky - recepty babičiek

Hlavné jedlá

Virtuálna priateľka @Radosť mi poslala mail s názvom " zemiaky, švábka, grule, brambory" zabudnuté...

prazdny

Parené buchty

Hlavné jedlá

Buchtičky ako od babičky s posýpkou akú ľúbime....

prazdny

Tradičné svadobné koláčiky

Koláče

Malé kysnuté koláčiky s tvarohovou plnkou a posýpkou, kedysi nesmeli chýbať na žiadnej svadbe. To...

prazdny

Domáce kapustové fliačky so škoricou

Bezmäsité jedlá

Sezóna novej hlávkovej kapusty je opäť tu. Vychutnajte si tieto domáce kapustové fliačky nasladko, sú...

prazdny

Slivkové knedle s makom a medom

Hlavné jedlá

Slivkové gule pripravené zo zemiakového cesta, ochutené makom a medom pre všetkých, ktorí ľúbia sladký...

prazdny

Lokše na sladko - s makovou plnkou

Hlavné jedlá

Slovenské lokše na slano i na sladko - vždy nám chutia.

prazdny

Nošky v kapuste, ľudové jedlo len z troch surovín, zato je ho plný hrniec

Bravčové mäso

Toto jednoduché jedlo gazdinky zvykli pripravovať v sobotu, keď boli všetci doma. Bolo sýte a bolo ho dostatok, takže sa z neho najedla početná rodina....

prazdny

Bryndzový koláč s cukrom, aký kedysi deťom vypekali babičky

Koláče

Bryndzové koláče zvyčajne pečieme naslano, tento však poskytuje úplne iný chuťový zážitok. Keďže ho kedysi...

prazdny

Tradičné slivkové gule

Hlavné jedlá

Nám by sa bez slivkových gúľ leto snáď ani nerátalo. A čo vy, už ste ich tieto prázdniny robili?...

prazdny

Tento recept, to je hotový poklad. Pozrite sa, ako urobiť 6 dobrôt z jedného cesta

Cestoviny

Kedysi sa varilo skromne, gazdinky však boli veľmi vynaliezavé. Dnes vám ukážeme, ako sa dá pripraviť obed či večera na 6 spôsobov z jedného jednoduchého cesta ....

prazdny

Tri gazdinky vás naučia, ako sa robia tradičné pirohy

Cestoviny

Plnené pirohy, to je náš národný poklad. Ak ste si na ne ešte netrúfli, ...

prazdny

Bryndzová polievka s hubami a kôprom

Bezmäsité jedlá

Rýchla, jednoduchá polievočka, ktorá zasýti a zahreje nielen v zimných mesiacoch.

prazdny

Tradičný trdelník

Koláče

Tradičný recept svojich rodičov na prípravu trdelníka nám prezradil Karol Havlík zo Skalice....

prazdny

Šulky z Východnej

Cestoviny

Šulky a šúľance nie sú to isté, hoci sa podobajú. Základný rozdiel je ten, ...

prazdny

Ôhaza podľa Palušky

Bravčové mäso

Ôhaza, tak vo Východnej kedysi volali krúpy. A Paluška, tak v obci všetci volajú...

prazdny

Jablkovo-makový koláč starej mamy

Koláče

Spolu s Anežkou Kvietkovou sme v štúdiu TV Varecha upiekli vynikajúci šťavnatý koláč s jablkovo-makovou plnkou.

prazdny

Jednoduchý demikát

Bezmäsité jedlá

Demikát sa varil najmä v oblastiach, kde bol rozvinutý chov oviec a o kvalitnú bryndzu nebola núdza....

prazdny

Jednoduché bryndzové pirohy

Cestoviny

Kilo zemiakov v šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme, necháme vychladnúť, ošúpeme a...

prazdny

Tradičný slovenský bryndzovník

Bezmäsité jedlá

Keby recept na tradičný bryndzovník zapadol prachom, bola by to veľká škoda. Pretože tento slaný koláč je dokonalý....

prazdny

Bryndzová nátierka s chrenom

Bezmäsité jedlá

Bryndza je slovenský gastronomický poklad, je slávna aj zdravá....

prazdny

Plnená fašírka

Bravčové mäso

Jednoduchá a rýchla príprava obeda či večere.

prazdny

Jablkový a makový závin

Koláče

Jemná chuť cesta, plnka môže byť rôzna tvarohová, orechová, kakaová....