Cesnaková polievka
Cesnaková polievka

Krémová cesnačka s chrumkavými krutónmi fotorecept

thestrigy - fotkathestrigy, 13. februára 2024
Krémová cesnačka s chrumkavými krutónmi (fotorecept)
Foto: thestrigy

Pozerám na ten cesnak už vyše mesiaca. Čo z neho spravím? Na hrianky mi už neberie, tak som ho pomixoval. Spravte si aj Zobraziť celý popisPozerám na ten cesnak už vyše mesiaca. Čo z neho spravím? Na hrianky mi už neberie, tak som ho pomixoval. Spravte si aj vy zdravšiu alternatívu tradičnej cesnakovej polievky, ktorá vám v tejto chrípkovej sezóne vyštípe bacila a ulahodí vášmu jazýčku.

4
porcie
35 minút
príprava

Suroviny

4 malé
35 strúčikov
1 kus
3 PL
podľa chuti
3 dl
800 ml (alebo bujón)
podľa chuti
podľa chuti
Na krutóny:
podľa preferencie
podľa chuti




Postup

  1. 1

    V dostatočne veľkom hrnci predhrejeme olej. Pridáme cibuľu nakrájanú na malé kúsky a začneme restovať. Cibuľu restujeme do sklovita. Kým sa cibuľa pripraví, nakrájame si na menšie kúsky 30 strúčikov cesnaku. Keď bude mať cibuľa zlatistú farbu, do hrnca pridáme cesnak. Cesnak spolu s cibuľou restujeme ďalších 5 minút.

    Krémová cesnačka s chrumkavými krutónmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Následne si zohrejeme vývar. V prípade, že nemáme vývar, pripravíme si slepačí bujón na požadovaný objem. Vývar/bujón prilejeme do hrnca. Pridáme mlieko, čierne korenie a soľ podľa chuti. Privedieme k varu a následne varíme na miernom ohni. Pridáme na malé kúsky nakrájané zemiaky a varíme pokým nezmäknú.

  3. 3

    Kým sa nám polievočka varí, pripravíme krutóny. Predhrejeme rúru na 200 °C a nakrájame si ľubovoľné množstvo chleba na malé kocky. Tento chlebík vysypeme na papierom vystlaný plech. Na chlebík frkneme trošku olivového oleja a posypeme provensalským korením a soľou. Keď je rúra vyhriata, vložíme dnu plech na cca 5 minút. Občasne krutóny premiešame, aby sme docielili rovnomerné prepečenie.

    Krémová cesnačka s chrumkavými krutónmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A späť k polievke - keď sú zemiaky mäkké, celú polievku premixujeme ponorným mixérom. Do polievky pridáme pretlačený alebo na jemno nakrájaný cesnak. Množstvo cesnaku zvolíme podľa intenzity pálivosti, akú chceme docieliť (ja som použil 5 strúčikov a polievka bola tak akurát pálivá).

    Krémová cesnačka s chrumkavými krutónmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Polievku následne servírujeme s krutónmi, strúhanou mozzarellou a kvapkou olivového oleja. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia