Krémová cesnačka s chrumkavými krutónmi fotorecept
Foto: thestrigy
Pozerám na ten cesnak už vyše mesiaca. Čo z neho spravím? Na hrianky mi už neberie, tak som ho pomixoval. Spravte si aj Zobraziť celý popisPozerám na ten cesnak už vyše mesiaca. Čo z neho spravím? Na hrianky mi už neberie, tak som ho pomixoval. Spravte si aj vy zdravšiu alternatívu tradičnej cesnakovej polievky, ktorá vám v tejto chrípkovej sezóne vyštípe bacila a ulahodí vášmu jazýčku.
porcie
príprava
Suroviny
4 malé |
|
35 strúčikov |
|
1 kus |
|
3 PL |
|
podľa chuti |
|
3 dl |
|
800 ml (alebo bujón) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Na krutóny: | |
podľa preferencie |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
V dostatočne veľkom hrnci predhrejeme olej. Pridáme cibuľu nakrájanú na malé kúsky a začneme restovať. Cibuľu restujeme do sklovita. Kým sa cibuľa pripraví, nakrájame si na menšie kúsky 30 strúčikov cesnaku. Keď bude mať cibuľa zlatistú farbu, do hrnca pridáme cesnak. Cesnak spolu s cibuľou restujeme ďalších 5 minút.
-
2
Následne si zohrejeme vývar. V prípade, že nemáme vývar, pripravíme si slepačí bujón na požadovaný objem. Vývar/bujón prilejeme do hrnca. Pridáme mlieko, čierne korenie a soľ podľa chuti. Privedieme k varu a následne varíme na miernom ohni. Pridáme na malé kúsky nakrájané zemiaky a varíme pokým nezmäknú.
- 3
Kým sa nám polievočka varí, pripravíme krutóny. Predhrejeme rúru na 200 °C a nakrájame si ľubovoľné množstvo chleba na malé kocky. Tento chlebík vysypeme na papierom vystlaný plech. Na chlebík frkneme trošku olivového oleja a posypeme provensalským korením a soľou. Keď je rúra vyhriata, vložíme dnu plech na cca 5 minút. Občasne krutóny premiešame, aby sme docielili rovnomerné prepečenie.
- 4
A späť k polievke - keď sú zemiaky mäkké, celú polievku premixujeme ponorným mixérom. Do polievky pridáme pretlačený alebo na jemno nakrájaný cesnak. Množstvo cesnaku zvolíme podľa intenzity pálivosti, akú chceme docieliť (ja som použil 5 strúčikov a polievka bola tak akurát pálivá).
- 5
Polievku následne servírujeme s krutónmi, strúhanou mozzarellou a kvapkou olivového oleja. Dobrú chuť :)
Tiež cesnaková polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Diskusia k receptu