Lekvárové pirohy
Lekvárové pirohy

Perky so slivkovým lekvárom podľa Tonky videorecept

slivkovylekvarmodrydvor - fotkaslivkovylekvarmodrydvor, 23. marca 2023

Pirohy - perky zo zemiakového cesta plnené slivkovým lekvárom a posypané makom. Absolútna klasika. Ako sa to volá u vás doma? Perky alebo Zobraziť celý popisPirohy - perky zo zemiakového cesta plnené slivkovým lekvárom a posypané makom. Absolútna klasika. Ako sa to volá u vás doma? Perky alebo pirohy?
Zdroj: www.slivkovylekvar.sk

8
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

Zemiakové cesto:
300 g
600 g
1 ks
1/2 ČL
Plnka:
200 g
Navrch:
100 g mletý
100 g
100 g




Postup

  1. 1

    V šupke uvarím zemiaky, ošúpem a najemno postrúham.

  2. 2

    Múku, soľ, vajce a postrúhané zemiaky vymiesim na cesto, ktoré potom rozvaľkám.

  3. 3

    Pohárom vykrojím z cesta kolieska, položím na ne lyžičku slivkového lekváru a kolieska zavriem. Okraje postláčam vidličkou.

  4. 4

    Do vriacej slanej vody vložím perky a varím, kým nevyplávajú na hladinu. Preložím do maslom vytretej misky, aby sa nelepili.

  5. 5

    Pomeliem mak, zmiešam ho s práškovým cukrom a posypem perky na tanieri. Polejem maslom roztopeným s trochou vody, v ktorej sa varili perky.

Diskusia k receptu

mariamka
mali sme postup trochu iný, ale v zásade suroviny sedia, (okrem vajca :) ale to ti povie každý varecháč, že do zemiakového cesta vajce nejde). nejdem tu mudrovať. vítame ťa na vareche a každé tradície sú vítané. áno, u nás PERKY cesto rozgúľané, polovica sa na "pomyselné" štvorčeky nakládla lekvárom a prekryla druhou polovicou cesta. Potom prstami "udupkala" a radielkom pokrájala. Boli to zážitky a to varenie lekváru v kotli ani nevravím. Ďakujem za pripomenutie a veľa úspechov naďalej.
slivkovylekvarmodrydvor
Áno, slivkový lekvár varili ľudia v každej ulici, na každej dedine. Bez cukru, v medenom kotle. Celú noc až do rána. A miešalo sa ručne. Ja som to ešte zažil. Preto je tak veľa receptov so slivkovým lekvárom. Snažím sa ich pozbierať, lebo tak ako sa vytráca tradícia varenia lekváru vo dvoroch v medených kotloch, tak aj lekvár čoraz častejšie nahrádzajú v receptoch iné plnky.
mamec
@mariamka (23.3.2023 18:16)
A prečo by tam vajce nemalo ísť?
Do zemiakového cesta na perky, alebo slivkové gule vajce dávam a nie, nie je potom tvrdé. Myslím, že každý má svoje osvedčené postupy a hlavne iné chute. Ja mám radšej cesto tenšie a lepšie sa s ním pracuje, keď je v ňom vajce.
Do cesta na lokše, vajce nedávam, ale tam dávam hladkú múku, nie polohrubú.
chorvatka
V nasej vile v Trencine bola v suterene pracovna s kotlom.pod ktorym sa kurilo drevom. Po vojne sa v tom kotli varieval slivkovy lekvar a ten sa potom rozdelil medzi byvajucimi, co prispeli slivkami; pre nas deti to bol naozaj zazitok zostat celu noc hore a pozerat sa na susedov, ktori sa u tej paky, s ktorou sa miesal lekvar, striedali. Bolo to cosi ako praidky...A na ten cierny husty lekvar sa neda zabudnut; mama nam varievala i zapekané rezance s tym lekvarom, len tam pridala posekané orechy. No proste pochutka....
gretka70
Milujem slivkový lekvár,aj teraz keď dostanem chuť na sladké,tak si uvarím rezance so slivkovým lekvárom.Pirohy plnené slivkovým lekvárom sa u nás robili z rezancového cesta a posypali sa tvarohom.