Vynikajúci makovník fotorecept
Foto: luwinka
Kysnutý dobrý makovník, ktorý sa u nás veľmi rýchlo zje.
porcií
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
1/2 kocky |
|
100 g |
|
250 ml vlažné |
|
2 PL |
|
|
|
1 ks |
|
štipka |
|
Plnka: | |
mletý |
|
podľa potreby |
|
100 g rozpustené |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Do malej misky dáme droždie, asi 1 dl vlažného mlieka, 1 malú lyžičku cukru, lyžičku múky a necháme 15 minút postáť, kým vzíde kvások. Zvyšné ingrediencie na cesto zmiešame vo väčšej mise, prilejeme kvások a vymiesime hladké cesto. Necháme ho nakysnúť, kým cesto nezdvojnásobí objem, trvá to tak 45 minút.
- 2
Potrebujeme tieto ingredencie (všetko som nefotila).
- 3
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme ho, posypeme mletým makom zmiešaným s cukrom a polejeme rozpusteným maslom. Zavinieme do tvaru závinu a potrieme vajcom rozmiešaným s mliekom. Závin položíme na plech (ja som ho vyložila alobalom) a necháme podkysnúť asi tak 15 minút.
- 4
Upečieme ho v rozohriatej rúre na 200 stupňov 35 - 40 minút. Upečený makovník necháme chvíľu vychladnúť a posypeme ho práškovým cukrom. Pokrájame ho na kúsky.
- 5
Je vynikajúci.
- 2
Z 500 g múky len 1 makovník? Ja by som tipovala dva, i keď trochu menšie. :-)