Makový závin
Makový závin

Vynikajúci makovník fotorecept

luwinka - fotkaluwinka, 17. augusta 2023
Vynikajúci makovník (fotorecept)
Foto: luwinka

Kysnutý dobrý makovník, ktorý sa u nás veľmi rýchlo zje.

12
porcií
35 - 40 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
1/2 kocky
100 g
250 ml vlažné
2 PL
1 ks
štipka
Plnka:
 mletý
podľa potreby
100 g rozpustené
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Do malej misky dáme droždie, asi 1 dl vlažného mlieka, 1 malú lyžičku cukru, lyžičku múky a necháme 15 minút postáť, kým vzíde kvások. Zvyšné ingrediencie na cesto zmiešame vo väčšej mise, prilejeme kvások a vymiesime hladké cesto. Necháme ho nakysnúť, kým cesto nezdvojnásobí objem, trvá to tak 45 minút.

  2. 2

    Potrebujeme tieto ingredencie (všetko som nefotila).

    Vynikajúci makovník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme ho, posypeme mletým makom zmiešaným s cukrom a polejeme rozpusteným maslom. Zavinieme do tvaru závinu a potrieme vajcom rozmiešaným s mliekom. Závin položíme na plech (ja som ho vyložila alobalom) a necháme podkysnúť asi tak 15 minút.

    Vynikajúci makovník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečieme ho v rozohriatej rúre na 200 stupňov 35 - 40 minút. Upečený makovník necháme chvíľu vychladnúť a posypeme ho práškovým cukrom. Pokrájame ho na kúsky.

    Vynikajúci makovník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Je vynikajúci.

    Vynikajúci makovník (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

marienka44
Veľmi dobre vyzerá a aj určite chutí.
Z 500 g múky len 1 makovník? Ja by som tipovala dva, i keď trochu menšie. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia