Foto: helena10
Tradičné regionálne jedlo. Omastené môžu byť maslom s cibuľou (cibuľkou) ako pôstné jedlo alebo aj opraženou slaninou s cibuľou.
Suroviny
Strapačky (halušky): | |
6 ks väčšie |
|
10 PL |
|
5 PL |
|
podľa potreby |
|
Na dochutenie: | |
|
|
(alebo jarná cibuľka) |
|
Varené zemiaky: | |
5 ks (podľa vlastnej chuti) |
|
|
Postup
-
1
Očistené a na menšie kocky nakrájané zemiaky dám variť do osolenej vody. To je vložka ku trepankám - strapačkám.
- 2
Potom do väčšieho hrnca dám variť vodu.
- 3
K očisteným a najemno nastrúhaným zemiakom primiešam obe múky a soľ. Hustotu cesta upravujem od oka.
- 4
Cibuľu očistím a nadrobno nakrájam. Pražím na masle.
- 5
Do osolenej vriacej vody najprv hodím niekoľko halušiek a kontrolujem, či sa nerozvaria. V prípade potreby cesto ešte múkou zahustím. Potom cesto cez haluškár pretlačím do vriacej vody a uvarím.
- 6
Uvarené trepanky vyberiem do misky, pridám k ním mäkké uvarené scedené horúce zemiaky, polejem spraženým maslom s cibuľkou a riadne premiešam. V prípade potreby dosolím. Mám k ním rada kyslé mlieko.
Tiež halušky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Keď uvaríš, napíš, či chutili...🤗
varecha.pravda.sk/recepty/hadzadza/23888-recept.html...
varecha.pravda.sk/recepty/hadzadza/23888-recept.html...