Trepanky s uvarenými zemiakmi

helena10 - bez fotkyhelena10, 27. januára 2023
Trepanky s uvarenými zemiakmi
Foto: helena10

Tradičné regionálne jedlo. Omastené môžu byť maslom s cibuľou (cibuľkou) ako pôstné jedlo alebo aj opraženou slaninou s cibuľou.

Suroviny

Strapačky (halušky):
6 ks väčšie
10 PL
5 PL
podľa potreby
Na dochutenie:
 (alebo jarná cibuľka)
Varené zemiaky:
5 ks (podľa vlastnej chuti)




Postup

  1. 1

    Očistené a na menšie kocky nakrájané zemiaky dám variť do osolenej vody. To je vložka ku trepankám - strapačkám.

  2. 2

    Potom do väčšieho hrnca dám variť vodu.

  3. 3

    K očisteným a najemno nastrúhaným zemiakom primiešam obe múky a soľ. Hustotu cesta upravujem od oka.

  4. 4

    Cibuľu očistím a nadrobno nakrájam. Pražím na masle.

  5. 5

    Do osolenej vriacej vody najprv hodím niekoľko halušiek a kontrolujem, či sa nerozvaria. V prípade potreby cesto ešte múkou zahustím. Potom cesto cez haluškár pretlačím do vriacej vody a uvarím.

  6. 6

    Uvarené trepanky vyberiem do misky, pridám k ním mäkké uvarené scedené horúce zemiaky, polejem spraženým maslom s cibuľkou a riadne premiešam. V prípade potreby dosolím. Mám k ním rada kyslé mlieko.

Diskusia k receptu

mijaita
To je ve 4 rano recept 😀 A ja mam doma vonavou oravskou slaninu a 3kg luxusnich rohlicku. Tesim se az budu tu delikatesu varit, brambory mam rada. A moc!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia