Zemiakové adzimky fotorecept
Foto: helena10
Včera z obeda mi zvýšili uvarené popučené zemiaky, tak som po dlhšej dobe spravila gruľové adzimky – zemiakové lokše so sladkou plnkou.
Suroviny
Cesto: | |
400 g očistené uvarené popučené |
|
150 g |
|
1 ks |
|
Na potretie: | |
rozpustené |
|
Náplň sladká: | |
domáci |
|
mleté |
|
|
Postup
-
1
K uvareným popučeným vychladeným zemiakom pridám hladkú múku, vajce a rukami zamiesim cesto. Soľ už nebolo treba, lebo očistené nakrájané zemiaky som varila v osolenej vode. Cesto vytvarujem do valca a nakrájam na 8 rovnakých kúskov. Ak potrebujem viac, robím z väčšej dávky...
- 2
Rozvaľkám ich na okrúhle placky (hrúbky okolo 3 mm) a veľkosť –podľa panvice, na ktorej budem adzimky nasucho opekať z obidvoch strán. Za každou upečenou som vnútro panvice vytrela kuchynskou servítkou od prebytočnej múky. Ešte horúce potieram rozpusteným maslom, ukladám na seba a prikryjem.
- 3
Teplé naplním domácim jablkovo-pomarančovým lekvárom a naň nasypem mleté orechy ochutené troškou cukru.
Tiež zemiakové lokše:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Keď robím zemiakovú kašu a zvýši sa mi, vždy sú z nej adzimky.
príjemný komentár. Ja tiež cesto robím bez vajcia, ale bolo rozbité, tak som ho spotrebovala. Múky vtedy dávam menej, aby cesto nebolo tuhé... Ako deti sme ich jedli tiež len naslano pomastené maslom a niekedy s domácim mliekom. Pekný víkend prajem. 🤗
Takto, bez vajca, je to klasické cesto, aj postup, ako na západnom a strednom Slovensku robíme lokše.