Vyprážané bryndzové pirohy fotorecept
Foto: eruska25
Bryndzové pirohy - to je naša slovenská klasika, milujem ich. Tentokrát som ich nevarila, ale vyprážala.
porcií
príprava
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke, tak aby bolo 400 g do cesta a 2 zemiaky do plnky. Cesto: Vychladnuté zemiaky ošúpeme, nastrúhame najemno, pridáme múku, vajíčko, masť, soľ a vypracujeme cesto.
-
2
Plnka: Vyškvaríme si trochu slaniny, na nej opražíme nakrájanú cibuľu.
-
3
Zmiešame bryndzu, postrúhané uvarené zemiaky, cibuľku so slaninou a kôpor.
-
4
Cesto vyvaľkáme na tenko, vykrojíme, naplníme plnkou a urobíme pirohy. Mne sa osvedčilo vykrojiť kruh pohárom a pirohy uzavrieť vidličkou. Pirohy uložíme na dobre pomúčenú dosku, inak sa prilepia a urobí sa v ceste diere.
-
5
Pirohy vyprážame v kačacom tuku do zlatista z oboch strán. Necháme ich na obrúsku, aby vysal prebytočný tuk.
-
6
Podávame napr. s dresingom: kyslá smotana. soľ, mleté čierne korenie a pažítka.
Ďakujem za recept.
Kamarátka robí z kefírového cesta:
* 1/2 kg polohrubá múka výberová
* 1 ks vajce, štipka soli, štipka sódy bikarbóny
* 1 hrnček kefírového mlieka
** Vymiešame cesto a necháme oddychovať 20 minút.
Cesto má byť vláčne nelepivé a podľa potreby pridáme ešte trochu kefíru, aby nebolo tvrdé. Potom ho vaľkáme, krájame, plníme a zlepené vyprážame.
Do oleja na vyprážanie dáme štipku soli.
Ďakujem za Tvoj recept, je hodný vyskúšania.