Bryndzové pirohy
Bryndzové pirohy

Vyprážané bryndzové pirohy fotorecept

eruska25 - fotkaeruska25, 14. novembra 2023
Vyprážané bryndzové pirohy (fotorecept)
Foto: eruska25

Bryndzové pirohy - to je naša slovenská klasika, milujem ich. Tentokrát som ich nevarila, ale vyprážala.

35
porcií
50 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
400 g
150 g
1 ks
1 PL
Plnka:
2 ks
200 g
1 ks menšia
 trochu
Na vyprážanie:




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, tak aby bolo 400 g do cesta a 2 zemiaky do plnky. Cesto: Vychladnuté zemiaky ošúpeme, nastrúhame najemno, pridáme múku, vajíčko, masť, soľ a vypracujeme cesto.

    Vyprážané bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnka: Vyškvaríme si trochu slaniny, na nej opražíme nakrájanú cibuľu.

    Vyprážané bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmiešame bryndzu, postrúhané uvarené zemiaky, cibuľku so slaninou a kôpor.

    Vyprážané bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vyvaľkáme na tenko, vykrojíme, naplníme plnkou a urobíme pirohy. Mne sa osvedčilo vykrojiť kruh pohárom a pirohy uzavrieť vidličkou. Pirohy uložíme na dobre pomúčenú dosku, inak sa prilepia a urobí sa v ceste diere.

    Vyprážané bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pirohy vyprážame v kačacom tuku do zlatista z oboch strán. Necháme ich na obrúsku, aby vysal prebytočný tuk.

    Vyprážané bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame napr. s dresingom: kyslá smotana. soľ, mleté čierne korenie a pažítka.

    Vyprážané bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

helena10
Vyzerajú veľmi chutné.
Kamarátka robí z kefírového cesta:
* 1/2 kg polohrubá múka výberová
* 1 ks vajce, štipka soli, štipka sódy bikarbóny
* 1 hrnček kefírového mlieka
** Vymiešame cesto a necháme oddychovať 20 minút.

Cesto má byť vláčne nelepivé a podľa potreby pridáme ešte trochu kefíru, aby nebolo tvrdé. Potom ho vaľkáme, krájame, plníme a zlepené vyprážame.
Do oleja na vyprážanie dáme štipku soli.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia