Žemľovka
Žemľovka

Tvarohovo-jablková žemľovka fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 11. októbra 2023
Tvarohovo-jablková žemľovka (fotorecept)
Foto: olinecka

Sladký obed či večera pre milovníkov žemľovky.

3
porcie
20 minút
príprava
30-35 minút
na 190 °C

Suroviny

5-6 ks
2 PL čerstvé rozpustené
štipka
podľa potreby (na namáčanie rožkov)
250 g
1 ks
1 bal.
z 1/2 citróna
1 hrsť
3 ks nastrúhané
1 bal.
 (na dochutenie jabĺk)
Na poliatie:
1 ks
100 ml
Na posypanie:

Online leták

Postup

  1. 1

    Suroviny na žemľovku.

    Tvarohovo-jablková žemľovka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rožky pokrájame na kolieska a namáčame do mlieka. Maslo rozpustíme, polejeme ním rožky, pridáme štipku soli a všetko premiešame.

    Tvarohovo-jablková žemľovka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme tvarohovú a jablkovú plnku. Jablká nastrúhame na strúhadle, pridáme škoricový a kryštálový cukor podľa chuti, premiešame. Tvaroh vymiešame so žĺtkom, citrónovou šťavou, vanilínovým cukrom a pridáme aj hrozienka. Zapekaciu misu vymastíme maslom, na spodok rozložíme polovicu pripravených rožkov.

    Tvarohovo-jablková žemľovka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Navrstvíme tvarohovú plnku a na ňu rozložíme jablkovú plnku, uhladíme.

    Tvarohovo-jablková žemľovka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Navrch uložíme druhú polovicu rožkov a lyžicou zľahka pritlačíme. V mlieku, do ktorého pridáme cukor rozhabarkujeme vajíčko a polejeme žemľovku po celom povrchu. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 30 -35 minút do zlatista.

    Tvarohovo-jablková žemľovka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.

    Tvarohovo-jablková žemľovka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu