Tvarohovo-jablková žemľovka fotorecept
Foto: olinecka
Sladký obed či večera pre milovníkov žemľovky.
porcie
príprava
na 190 °C
Suroviny
5-6 ks |
|
2 PL čerstvé rozpustené |
|
štipka |
|
podľa potreby (na namáčanie rožkov) |
|
250 g |
|
1 ks |
|
1 bal. |
|
z 1/2 citróna |
|
1 hrsť |
|
3 ks nastrúhané |
|
1 bal. |
|
(na dochutenie jabĺk) |
|
Na poliatie: | |
1 ks |
|
100 ml |
|
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Suroviny na žemľovku.
-
2
Rožky pokrájame na kolieska a namáčame do mlieka. Maslo rozpustíme, polejeme ním rožky, pridáme štipku soli a všetko premiešame.
-
3
Pripravíme tvarohovú a jablkovú plnku. Jablká nastrúhame na strúhadle, pridáme škoricový a kryštálový cukor podľa chuti, premiešame. Tvaroh vymiešame so žĺtkom, citrónovou šťavou, vanilínovým cukrom a pridáme aj hrozienka. Zapekaciu misu vymastíme maslom, na spodok rozložíme polovicu pripravených rožkov.
-
4
Navrstvíme tvarohovú plnku a na ňu rozložíme jablkovú plnku, uhladíme.
-
5
Navrch uložíme druhú polovicu rožkov a lyžicou zľahka pritlačíme. V mlieku, do ktorého pridáme cukor rozhabarkujeme vajíčko a polejeme žemľovku po celom povrchu. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 30 -35 minút do zlatista.
-
6
Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Asi sa nechám v sobotu inšpirovať. Muž bude v siedmom nebi😀