Bryndzové halušky
Bryndzové halušky

Domáce bryndzové halušky so slaninkou fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 9. marca 2023
Domáce bryndzové halušky so slaninkou (fotorecept)
Foto: olinecka

Klasika nesklame, obľúbené jedlo, vyhľadávané v reštauráciách, na salašoch.

4
porcie
30-35 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

5-6 ks stredné veľké
podľa chuti
podľa potreby
125-150 g
 prerastená domáca
2 ks
 (16 %)




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, nastrúhame na strúhadle, pridáme soľ podľa chuti a po častiach múku.

    Domáce bryndzové halušky so slaninkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Urobíme cesto, ktoré musí byť vláčne, nie tuhé alebo riedke.

    Domáce bryndzové halušky so slaninkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vodu dáme variť so soľou, vložíme konce zo strúhaných zemiakov a 1 zemiak pokrájaný na menšie kocky. Necháme povariť 15 - 20 minút, aby sa zemiaky uvarili.

    Domáce bryndzové halušky so slaninkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme haluškár na halušky.

    Domáce bryndzové halušky so slaninkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vriacej vody cez haluškár dávame cesto na halušky variť, spotrebujeme všetko cesto. Povaríme za občasného miešania 3-4 minúty. Halušky scedíme a prepláchneme vlažnou vodou.

    Domáce bryndzové halušky so slaninkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odoberieme 5-6 PL vody, v ktorej sa varili halušky a rozmiešame s bryndzou.

    Domáce bryndzové halušky so slaninkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Slaninu pokrájame na malé kocky opražíme do zlatista. Pridáme bielu časť lahôdkovej cibuľky.

    Domáce bryndzové halušky so slaninkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Halušky dáme do misy, pridáme rozmiešanú bryndzu, masť zo slaninky, soľ podľa chuti a premiešame. Servírujeme na tanier, ozdobíme slaninkou, dochutíme kyslou smotanou, posypeme vňaťou z jarnej cibuľky. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

eruska25
Moje obľúbené jedlo. Aj ja som od mamy naučená uvariť konce zemiakov zo strúhania a pridám aj jeden zemiak na kocky. Ale halušky nepreplachujem, u nás sa robili také redšie a tak robím aj teraz. Aj všetku masť vylejem do halušiek, veď sa musia dole hrdlom dobre klzať a na vrch len škvarky. Potešila si ma.
evanaaa
To s tými koncami zemiakov som ešte nepočula, a čo s nimi, idú k haluškám? Dávno som ich nerobila....ale ja bryndzu neriedim ničím (niekto aj smotanou, mliekom), načo, ona sa na horúcich haluškách roztopí aj tak, a je vzácna na to, aby som ju riedila.....aspoň teda u mňa tak. Ale pekne vyzerajú na tom tanieri, dala by som si.....
olinecka
@kimlo (9.3.2023 17:00)

Som rada že si si našiel čas na moje halušky(prečítať), tie tvoje budú fantastické, ako každé tvoje varenie.....
marienka54
Olinečka, ja dávam aj hladkú múku. Pre menej skúsených kuchárov, vareška musí po zapichnutí v ceste stať, vtedy je správna hustota cesta.
eruska25
@evanaaa (9.3.2023 21:00)

K tým zemiakom v haluškách: Aby sme si pri strúhaní zemiakov neodreli aj prsty, tak tie malé konce hodím do vody, prihodím aj jeden zemiak nakrájaný na kocky, uvarím, potom zlejem vodu a len vidličkou popučím uvarené zemiaky a pridám k haluškám a potom bryndzu a dokončím.
marienka54
@olinecka (12.3.2023 16:19)


Mňa pôvodne učila moja mamička - zápražka a halušky z hladkej múky. Ja kombinujeme všetky 3. Máš pravdu, koľko ľudí, toľko chutí. Si výborná kuchárka a máš výborné recepty. Tiež pozdravujem 🌹