Rascová polievka
Rascová polievka

Kmíňanka fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 21. februára 2023
Kmíňanka (fotorecept)
Foto: helena10

Pôstna rascová polievka s ovsenými vločkami, sušenými hubami a zeleninou. Rascu v našom nárečí nazývame kmín.

Suroviny

1 PL
1 PL
2 PL
2 PL
5 PL
1 PL
1 ks
1 ks menší
1/4 ks
1/8 ks
 (mlynčekové)
 (mlynčekové)




Postup

  1. 1

    V hrnci urobím z oleja, múky a s celou rascou hnedú zápražku. Zalejem studenou vodou a za stáleho miešania varím 20 minút.

  2. 2

    Následne pridám vopred namočené nalámané sušené hríby, ovsené vločky, krupicu aj s vodou, v ktorej sa huby močili. Podľa potreby ešte dolievam vodu. Pridám mletú rascu, osolím, okorením. Varím za občasného miešania.

  3. 3

    Keď sú huby a vločky takmer uvarené, dávam do polievky nastrúhanú koreňovú zeleninu, aby sa tiež uvarila.

    Kmíňanka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom chutnám, dosolím a pridám polievkové korenie podľa vlastnej chuti.

Diskusia k receptu

evanaaa
Pamätám sa, keď mama robila takúto polievku, tak len rascu a z vajíčka "hmlovinu", nedávala zeleninu, ani nič iné. Čím ju zasmažila neviem, ale asi obyčajnou zásmažkou a to bolo všetko.....
zahra
Moja babka ju odmietala varit, lebo jej pripominala casy vojny, ked nebolo dost jedla a ju mama poslala na luku doniest rascu a sama dokladne vycistila drevenu diezu, aby bolo na zaprazku. Ked ju varim, stale si tak pripomeniem babku.
helena10
@zahra , o biede vo vojne tiež viem z rozprávania našich rodičov, ktorí ju reálne zažili a prežili ako mladí dospelí ľudia.
Buďme vďační za pokoj a mier v našej krajine.

klukodvody
Tak téhle polévce jsme říkali ale jen v kuchyni polévka líného kuchaře a nebo rychlovka. Jen zásmažku, vývar, kmín provařit a vmíchat vejce. Je výborná a ta tvoje je ještě dokonalejší. Díky je na programu. Krásný den a zdravíme.
kimlo
U nás sa volá zápražková polievka, mám ju rád už od detstva, babka ju robila ako takú rýchlovku, nedávala tam žiadnu zeleninu ani huby, len kmín a vajíčko s krupicou, mňam… 😋
1x bugout
bugout
Vyzerá výborne, robievam klasickú rascovú aj iné podobné s rôznymi doplnkami podľa chuti a stavu zásob. Keď dávam do akejkoľvek polievky ovsené vločky opečiem na úvod tie a múku vynechám. Opečené vločky dodajú výbornú chuť a zároveň zabezpečia konzistenciu podobnú klasickej zápražke...
helena10
@kimlo , aj ja si z detstva pamätám zapraženú kmíňanku s vajcom. 🤗 Pekný víkend.

helena10
@bugout , vďaka za nahliadnutie rcp a dobrú radu pre všetkých. Tiež varím podľa chuti a podľa toho, čo je doma...🌞

1x bugout




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia