Domáci zemiakový chlieb z hrnčeka fotorecept
Foto: Olinecka
Tento chlebík poteší nielen rýchlou prípravou - mierkou je hrnček, ale aj chuťou. Jednoznačne výborný na raňajky, desiatu, olovrant, večeru, či pre deti Zobraziť celý popisTento chlebík poteší nielen rýchlou prípravou - mierkou je hrnček, ale aj chuťou. Jednoznačne výborný na raňajky, desiatu, olovrant, večeru, či pre deti do školy.
príprava
na 250/200 °C
Suroviny
Cesto: | |
3 hrnčeky (1 hrnček = 300 ml) |
|
2 hrnčeky (vlažná) |
|
1 bal. čerstvé |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
podľa chuti (celá alebo drvená) |
|
1 hrsť (tekvicové, slnečnicové) |
|
2 ks stredné (uvarené v šupke ) |
|
Na potretie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto. Múku preosejeme do väčšej misy.
-
2
Do preosiatej múky urobíme v strede jamku, do ktorej nalejeme 1 hrnček vlažnej vody, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások. Vopred v šupke uvarené vychladnuté zemiaky očistíme, nastrúhame a pridáme do zmesi múky s kváskom. Taktiež vsypeme soľ, rascu, semienka a prilejeme ocot. Miesime cesto, počas ktorého prilievame vlažnú vodu.
-
3
Cesto miesime pokiaľ sa neodlepuje od misy, netrvá to dlho, asi 10 minút. Vrch pomúčime, zakryjeme utierkou a cesto necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu.
-
4
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, premiesime z každej strany do stredu a vytvarujeme bochník chleba.
-
5
Pekáč vymastíme maslom preložíme pripravené cesto. Na teplom mieste necháme kysnúť 15-20 minút.
-
6
Rúru predhrejeme na 250 stupňov a bochník pred vložením do rúry potrieme slanou vodou, urobíme zárezy a pečieme 25-30 minút na spodnej mriežke rúry. Potom vyberieme z rúry a opäť potrieme slanou vodou. Pečieme ďalších 25 minút na strednej mriežke do zlatista.
-
7
Upečený chlieb za horúca potrieme slanou vodou.
-
8
Zakryjeme čistou utierkou a necháme vychladnúť. Podávame podľa seba... Najlepší je s maslom, dobrú chuť.
Veru vynikajúci neostala ani omrvinka.... Ďakujem za nahliadnutie receptu som rada že sa recept a chlebík páči.
Veru s maslom najlepší, ďakujem.
Veru chutný neostalo nič... Ďakujem za čas prečítať recept.
Môžeš vyskúšať aj surový hádam sa podarí... Napíš ako to dopadlo. Ďakujem za nahliadnutie receptu som rada že sa recept páči.
@olinecka , chutil by posolený aj bez masla.