Zemiakový chlieb
Zemiakový chlieb

Domáci zemiakový chlieb z hrnčeka fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 1. februára 2023
Domáci zemiakový chlieb z hrnčeka (fotorecept)
Foto: Olinecka

Tento chlebík poteší nielen rýchlou prípravou - mierkou je hrnček, ale aj chuťou. Jednoznačne výborný na raňajky, desiatu, olovrant, večeru, či pre deti Zobraziť celý popisTento chlebík poteší nielen rýchlou prípravou - mierkou je hrnček, ale aj chuťou. Jednoznačne výborný na raňajky, desiatu, olovrant, večeru, či pre deti do školy.

30 minút
príprava
25+25 minút
na 250/200 °C

Suroviny

Cesto:
3 hrnčeky (1 hrnček = 300 ml)
2 hrnčeky (vlažná)
1 bal. čerstvé
2 PL
1 PL
podľa chuti (celá alebo drvená)
1 hrsť (tekvicové, slnečnicové)
2 ks stredné (uvarené v šupke )
Na potretie:

Online leták

Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto. Múku preosejeme do väčšej misy.

    Domáci zemiakový chlieb z hrnčeka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do preosiatej múky urobíme v strede jamku, do ktorej nalejeme 1 hrnček vlažnej vody, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások. Vopred v šupke uvarené vychladnuté zemiaky očistíme, nastrúhame a pridáme do zmesi múky s kváskom. Taktiež vsypeme soľ, rascu, semienka a prilejeme ocot. Miesime cesto, počas ktorého prilievame vlažnú vodu.

    Domáci zemiakový chlieb z hrnčeka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto miesime pokiaľ sa neodlepuje od misy, netrvá to dlho, asi 10 minút. Vrch pomúčime, zakryjeme utierkou a cesto necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu.

    Domáci zemiakový chlieb z hrnčeka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, premiesime z každej strany do stredu a vytvarujeme bochník chleba.

    Domáci zemiakový chlieb z hrnčeka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pekáč vymastíme maslom preložíme pripravené cesto. Na teplom mieste necháme kysnúť 15-20 minút.

    Domáci zemiakový chlieb z hrnčeka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rúru predhrejeme na 250 stupňov a bochník pred vložením do rúry potrieme slanou vodou, urobíme zárezy a pečieme 25-30 minút na spodnej mriežke rúry. Potom vyberieme z rúry a opäť potrieme slanou vodou. Pečieme ďalších 25 minút na strednej mriežke do zlatista.

    Domáci zemiakový chlieb z hrnčeka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečený chlieb za horúca potrieme slanou vodou.

    Domáci zemiakový chlieb z hrnčeka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zakryjeme čistou utierkou a necháme vychladnúť. Podávame podľa seba... Najlepší je s maslom, dobrú chuť.

    Domáci zemiakový chlieb z hrnčeka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

olinecka
@kimlo (1.2.2023 18:14)

Veru vynikajúci neostala ani omrvinka.... Ďakujem za nahliadnutie receptu som rada že sa recept a chlebík páči.
tomeska
So surovým zemiakom by to nešlo? Ja si zmyslím práve vtedy, ked' ten varený nemám. a potom už na to akosi nemám chut'. Ale že ten chlieb vyzerá parádne.... a mám čerstvé škvarky. ... to by bolo pošušňaníčko. No asi ten zemiak pre istotu uvarím.
olinecka
@tomeska (1.2.2023 22:19)

Môžeš vyskúšať aj surový hádam sa podarí... Napíš ako to dopadlo. Ďakujem za nahliadnutie receptu som rada že sa recept páči.
beatacsontosova
@tomeska (1.2.2023 22:19) peciem chlebik uz dlho, aj surovy zemiacik bude fajn, rovnako posluzi napr aj cuketa, pocitaj s tym, ze mozno bude treba trosku muky dosypat (surovy zemiak moze pustit trosku stavy), ale vysledny efekt v chuti je rovnaky. Ja tiez casto nemam vareny tak som si vyskusala so surovym, rozdiel nespoznas. Este mozno rada na zaver, ak chces zemiak priznat v chlebe, tak struhaj na hrubom struhadle, ak ho tam potrebujes skryt tak na jemnom. V kazdom pripade chlieb so zemiakom ci cuketou vydrzi dlhsie makky (hm, ak ho nezjes uz v den upecenia 🤣).