Slaný bryndzový koláč
Slaný bryndzový koláč

Bryndzový podplamenník so slaninkou

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 12. júla 2023
Bryndzový podplamenník so slaninkou
Foto: Shutterstock

Upečte si doma výborný slaný koláč s bryndzou a chrumkavou slaninkou.

12
porcií
25 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
1 ČL
3 ks
50 g
1/2 kocky (čerstvé)
1/2 ČL
250 ml
250 g
200 g
 čerstvá




Postup

  1. 1

    V teplom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme cukor, poprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vzísť kvások.

  2. 2

    Do kvásku prisypeme múku zmiešanú so soľou, pridáme vajcia, roztopené a trochu vychladnuté maslo a vymiesime hladké, lesklé cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Prikryjeme utierkou a necháme 45 minút vykysnúť na teplom mieste. Cesto zdvojnásobí svoj objem.

  3. 3

    Plech vymastíme maslom a roztiahneme naň vykysnuté cesto. Smotanu zmiešame s bryndzou, ochutíme mletým čiernym korením, natrieme na cesto. Slaninu nakrájame na kocky a posypeme ňou bryndzovú vrstvu.

  4. 4

    Pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C asi 20 minút. Upečený podplamenník posypeme nasekanou pažítkou a podávame. Podplamenník výborne chutí so žinčicou, zakysankou alebo acidofilným mliekom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia