Bryndzový podplamenník so slaninkou
mesačník Varecha, 12. júla 2023
Foto: Shutterstock
Upečte si doma výborný slaný koláč s bryndzou a chrumkavou slaninkou.
porcií
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
V teplom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme cukor, poprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vzísť kvások.
- 2
Do kvásku prisypeme múku zmiešanú so soľou, pridáme vajcia, roztopené a trochu vychladnuté maslo a vymiesime hladké, lesklé cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Prikryjeme utierkou a necháme 45 minút vykysnúť na teplom mieste. Cesto zdvojnásobí svoj objem.
- 3
Plech vymastíme maslom a roztiahneme naň vykysnuté cesto. Smotanu zmiešame s bryndzou, ochutíme mletým čiernym korením, natrieme na cesto. Slaninu nakrájame na kocky a posypeme ňou bryndzovú vrstvu.
- 4
Pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C asi 20 minút. Upečený podplamenník posypeme nasekanou pažítkou a podávame. Podplamenník výborne chutí so žinčicou, zakysankou alebo acidofilným mliekom.
Tiež bryndzový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu