Tatarčené pirohy
mesačník Varecha, 13. októbra 2023
Foto: Shutterstock
Tieto pirohy pochádzajú zo severovýchodného Slovenska a názov tatarčené dostali podľa slova tatarka, čo je pohánka, ktorá sa pri ich príprave používa.
porcie
príprava
Suroviny
Cesto: | |
2 šálky |
|
1/2 šálky |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
Náplň: | |
450 g |
|
1 ks (menšia) |
|
1 ČL |
|
100 g |
|
Navrch: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Najprv pripravíme náplň. Z kyslej kapusty zlejeme nálev a pokrájame ju nadrobno.
- 2
Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Podlejeme trochou vody a dusíme, kým nebude kapusta mäkká (nie však rozvarená).
- 3
Slaninu nakrájame na malé kúsky. Opražíme ju a pridáme do nej už udusenú kapustu a ešte chvíľku pražíme spolu. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- 4
Medzitým, ako náplň chladne, z polohrubej a pohánkovej múky, ktoré sa vždy miešajú v pomere 4/1, soli a vody pripravíme vláčne cesto.
- 5
Cesto rozdelíme na dve časti a každú potom postupne rozvaľkáme na pomúčenej doske tak ako na klasické pirohy. Rozkrájame na malé štvorčeky. Na každý dáme asi pol lyžičky náplne, zlepíme protiľahlé rohy.
- 6
Pirohy varíme v osolenej vriacej vode asi 5 minút.
- 7
Scedíme a podávame s opraženou cibuľkou či so slaninou a s kyslou smotanou.
Tiež pirohy:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tatári=pohania
Pohánkové=tatarčené
(tak dako som to niekde cital,ale nemusi to byt pravda,niesom z vychodu)
Pozdravujem vsetkych👍
Poznam tatarcene pirohy, som z vychodu. Cesto z tatarcenej muky je ako so zrnkami maku. Ak by aj bola pohanka uplne rozmixovana, tak su tmave. Skoda,ze nemam v archive fotku.
Mas pravdu.