Kapustové pirohy
Kapustové pirohy

Tatarčené pirohy

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 13. októbra 2023
Tatarčené pirohy
Foto: Shutterstock

Tieto pirohy pochádzajú zo severovýchodného Slovenska a názov tatarčené dostali podľa slova tatarka, čo je pohánka, ktorá sa pri ich príprave používa.

4
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
2 šálky
1/2 šálky
podľa potreby
podľa chuti
Náplň:
450 g
1 ks (menšia)
1 ČL
100 g
Navrch:




Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme náplň. Z kyslej kapusty zlejeme nálev a pokrájame ju nadrobno.

  2. 2

    Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Podlejeme trochou vody a dusíme, kým nebude kapusta mäkká (nie však rozvarená).

  3. 3

    Slaninu nakrájame na malé kúsky. Opražíme ju a pridáme do nej už udusenú kapustu a ešte chvíľku pražíme spolu. Odstavíme a necháme vychladnúť.

  4. 4

    Medzitým, ako náplň chladne, z polohrubej a pohánkovej múky, ktoré sa vždy miešajú v pomere 4/1, soli a vody pripravíme vláčne cesto.

  5. 5

    Cesto rozdelíme na dve časti a každú potom postupne rozvaľkáme na pomúčenej doske tak ako na klasické pirohy. Rozkrájame na malé štvorčeky. Na každý dáme asi pol lyžičky náplne, zlepíme protiľahlé rohy.

  6. 6

    Pirohy varíme v osolenej vriacej vode asi 5 minút.

  7. 7

    Scedíme a podávame s opraženou cibuľkou či so slaninou a s kyslou smotanou.

Diskusia k receptu

leaela
@zahra (13.10.2023 11:08)

Tatári=pohania
Pohánkové=tatarčené
(tak dako som to niekde cital,ale nemusi to byt pravda,niesom z vychodu)
Pozdravujem vsetkych👍
zahra
@evanaaa (13.10.2023 20:47)

Poznam tatarcene pirohy, som z vychodu. Cesto z tatarcenej muky je ako so zrnkami maku. Ak by aj bola pohanka uplne rozmixovana, tak su tmave. Skoda,ze nemam v archive fotku.
evanaaa
@zahra , tak už chápem, že si nemala na mysli tatársku omáčku :-), ale pohánku......že tam nie sú vidieť tie bodky (z pohánky).
1x zahra




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia