Tatarčené pirohy
mesačník Varecha, 13. októbra 2023

Foto: Shutterstock
Tieto pirohy pochádzajú zo severovýchodného Slovenska a názov tatarčené dostali podľa slova tatarka, čo je pohánka, ktorá sa pri ich príprave používa.
porcie
príprava
Suroviny
| Cesto: | |
| 2 šálky | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 šálky | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| Náplň: | |
| 450 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks (menšia) | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| Navrch: | |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Najprv pripravíme náplň. Z kyslej kapusty zlejeme nálev a pokrájame ju nadrobno.
- 2
 Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Podlejeme trochou vody a dusíme, kým nebude kapusta mäkká (nie však rozvarená).
- 3
 Slaninu nakrájame na malé kúsky. Opražíme ju a pridáme do nej už udusenú kapustu a ešte chvíľku pražíme spolu. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- 4
 Medzitým, ako náplň chladne, z polohrubej a pohánkovej múky, ktoré sa vždy miešajú v pomere 4/1, soli a vody pripravíme vláčne cesto.
- 5
 Cesto rozdelíme na dve časti a každú potom postupne rozvaľkáme na pomúčenej doske tak ako na klasické pirohy. Rozkrájame na malé štvorčeky. Na každý dáme asi pol lyžičky náplne, zlepíme protiľahlé rohy.
- 6
 Pirohy varíme v osolenej vriacej vode asi 5 minút.
- 7
 Scedíme a podávame s opraženou cibuľkou či so slaninou a s kyslou smotanou.
Tiež pirohy:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





                                                        
                                                    
 


Tatári=pohania
Pohánkové=tatarčené
(tak dako som to niekde cital,ale nemusi to byt pravda,niesom z vychodu)
Pozdravujem vsetkych👍
Poznam tatarcene pirohy, som z vychodu. Cesto z tatarcenej muky je ako so zrnkami maku. Ak by aj bola pohanka uplne rozmixovana, tak su tmave. Skoda,ze nemam v archive fotku.
Mas pravdu.