Parené buchty
Parené buchty

Buchty na pare s makom

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 26. januára 2024
Buchty na pare s makom
Foto: Shutterstock

Pripravte si tradičnú pochúťku, ktorú milujeme od detstva.

4
porcie
25 (+ kysnutie) minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Kysnuté cesto:
300 g
180 ml vlažné
1 ČL
1/2 kocky (čerstvé)
1 ks veľké
1 PL roztopené
štipka
Plnka:
100 g
100 g mletý
Posýpka:
100 g mletý
80 g
Na poliatie:
5 PL roztopené




Postup

  1. 1

    Kysnuté cesto: Do vlažného mlieka nasypeme kryštálový cukor a pridáme rozdrobené droždie. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vzísť kvások. Múku nasypeme do misy robota, prilejeme kvások, roztopené maslo, pridáme vajce a štipku soli. V robote s hákovým nadstavcom vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť asi 45 minút.

  2. 2

    Cesto rozložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Pomocou pohára vykrojíme kolieska s priemerom asi 8 cm a doprostred vložíme lyžičku plnky, ktorú sme pripravili zmiešaním mletého maku a slivkového lekváru. Cesto spojíme a vytvarujeme do tvaru gule.

  3. 3

    Buchty paríme prikryté asi 10 minút. Hotové vyberieme na taniere, polejeme roztopeným maslom, posypeme mletým makom a práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia