Zemiaky s kyslým mliekom fotorecept
Foto: tejaja
Jednoduché staré jedlo, ktoré sa u nás na Šariši varilo často a chutilo. Dnes je s týmto jedlom spojený jeden problém - kyslé Zobraziť celý popisJednoduché staré jedlo, ktoré sa u nás na Šariši varilo často a chutilo. Dnes je s týmto jedlom spojený jeden problém - kyslé mlieko. Z mlieka kúpeného v obchode sa urobiť nedá, neskysne, ale skôr sa pokazí. Môžete použiť acidofilné mlieko alebo kefír, ale nie je to ono. Ale ak máte možnosť kúpiť mlieko z farmy, tak to kyslé mlieko z neho bude krásne a chutné.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky očistíme, narežeme na štvrtiny a v slanej vode uvaríme.
-
2
Slaninu nakrájame na malé kocky a vyškvaríme. Ak púšťa málo tuku, pridáme lyžicu masti (alebo oleja). Pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme.
-
3
Na tento základ dáme uvarené a scedené zemiaky a dobre premiešame. Ihneď podávame s kyslým mliekom.
Krabicové, ale samozrejme, že som nemyslela trvanlivé mlieko. To používam len na varenie. Pre mňa má nepríjemnú chuť.
Tak teraz ste mi vyrazili dych. Môj otec pochádzal tiež z Veľkého Šariša a na prázdniny som tak chodievala pravidelne, býval s dcérou, otcovou sestrou a tak som mala pri sebe sesternicu a okolité detváky. A z Veľkého Šariša mám aj švagrinú. Ufff to je náhoda. :))))
Ja síce teraz bývam v Košiciach, ale som Prešovčan, čistý koňar ako hrom.:)) Takže vy ste polokoňar.:))) A je to jasné, prečo mi vaše komentáre páčia.
Trepanky sú u mňa jasné, ale viete, že som na tú polievku aj zabudla? Vďaka za pripomenutie.
A ďakujem za recept. :)))
Vypadlo mi tam slovíčko, chodievala som do Šariša k dedkovi, ktorý býval s dcérou, otcovou sestrou. :)))