prazdny

Francúzsky cibuľový koláč (Pissaladiére)

Bezmäsité jedlá

Cesto pripravíme tak, že droždie vymiešame v 125 ml vlažnej vody a necháme na teplom mieste...

prazdny

Nákyp Nanette

Dezerty

Príprava sladkej hrozienkovej omáčky: z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme vodou a pridáme hrozienka...

prazdny

Piperada

Hlavné jedlá

Zo žemle vyberieme striedku, namočíme ju do mlieka a následne vyžmýkame. Šunku opečieme a uložíme...

prazdny

Šampiňónové paštétky v cestíčku

Bezmäsité jedlá

Príprava bešamelovej omáčky: najskôr si pripravíme bledú zápražku, ktorú urobíme z masla a múky a po...

prazdny

Francúzka nátierka (French Paté)

Bezmäsité jedlá

Najskôr namočíme strúhanku do vody. Zamiešame ju a necháme zmäknúť.

prazdny

Francúzska pečeňová pochúťka

Bravčové mäso

Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti, pridáme rozotrenú pečeň (teľaciu, alebo bravčovú) a nakrájané šampiňóny....

prazdny

Francúzsky koláč

Koláče

Všetky suroviny určené na cesto zmiešame a vypracujeme cesto.

prazdny

Bretónsky koláč

Koláče

Maslo vymiešame do peny a postupne primiešame cukor, žĺtky, trocha soli a nastrúhanú citrónovú kôru....

prazdny

Diétny jablkový lekvár

Dezerty

Olúpané a na hrubom strúhadle nastrúhané jablká dáme do väčšieho hrnca. Pridáme diétny želírovací cukor, ...

prazdny

Palacinky plnené mandľovým krémom

Dezerty

Cesto na palacinky musíme pripraviť asi o 12 hodín skôr, aby sa uležalo. Do misy...

prazdny

Koláč s grapefruitovým krémom

Koláče

Formu vymastíme maslom a z lístkového cesta v nej upečieme koláč.

prazdny

Džem z bazy čiernej

Dezerty

Plody bazy umyjeme, osušíme a zbavíme stoniek. Bazu zmiešame vo väčšom hrnci s citrónovou šťavou...

prazdny

Hruškový džem s vodkou

Dezerty

Hrušky umyjeme, ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a v hrnci zmiešame s kyselinou citrónovou a...

prazdny

Francúzska čokoládová torta

Torty

Žĺtky vyšľaháme s trochou cukrom a vanilkovým cukrom. Z bielkov spravíme tuhý sneh a vmiešame do...

prazdny

Broskyňový džem

Dezerty

Broskyne umyjeme, dáme do sita a spolu ponoríme do vriacej vody. Necháme ich tam tak...

prazdny

Ríbezľový džem s vanilkou

Dezerty

Ríbezle umyjeme, osušíme, odstopkujeme, popučíme a dáme variť. Vanilku nastrúhame.

prazdny

Kokosovo-rumový krém s ovocím (Créme Á La Noix De Coco)

Dezerty

Žĺtky s cukrom vyšľaháme. Vyškrabeme dreň vanilkového struku, pridáme vaječný krém a vytvoríme zmes z...

prazdny

Cibuľky s hrozienkami

Bezmäsité jedlá

Olúpané cibuľky opečieme na masle a oleji dozlata, tuk zlejeme, na panvičku pridáme sparené hrozienka,...

prazdny

Jahodový džem s mandarínkami

Dezerty

Umyté neošúpané mandarínky nakrájame na plátky, posypeme 0, 5 kg cukru a necháme cez noc odstáť....

prazdny

Špargľa s vajcami na francúzsky spôsob

Bezmäsité jedlá

Žĺtky a bielky natvrdo uvarených vajec osobitne nadrobno nakrájame.

prazdny

Marhuľový džem

Dezerty

Marhule umyjeme, zbavíme kôstok a nakrájame. V širokom hrnci ich varíme asi 6 minút, ...

prazdny

Miešaný kompót

Dezerty

Hrušky a jablká očistíme od šupky, narežeme na štvrtiny a dáme do octovej alebo citrónovej vody....

prazdny

Rebarborový kompót s bielym vínom

Dezerty

Rebarboru olúpeme, umyjeme a nakrájame na kúsky asi 3 cm veľké. Zalejeme bielym vínom a...

prazdny

Zapekaná zelenina

Bezmäsité jedlá

Rúru zohrejeme na 180 °C. Pekáč s rozmermi 15 x 25 cm vymastíme roztopeným olejom alebo...

prazdny

Drienkový kompót

Dezerty

Umyté drienky naložíme do 300 ml pohárov, zalejeme prevareným a vychladeným sirupom a sterilizujeme 30 minút...

prazdny

Pór so zemiakmi

Bezmäsité jedlá

Biele časti póru nakrájame najemno a cibuľu nasekáme. Spolu ich dáme na rozpálený olej a na...

prazdny

Zapekaný baklažán

Bezmäsité jedlá

Baklažán pozdĺžne prerežeme. Do každej polovice urobíme asi 4 zárezy, pričom dávame pozor, aby...

prazdny

Pražená zelenina (Achard de Légumes)

Bezmäsité jedlá

Umytú zeleninu nakrájame na tenké prúžky, cibuľu nasekáme nadrobno, cesnak roztlačíme. Do zeleniny pridáme...

prazdny

Tuniakový šalát

Šaláty

Na dobre rozohriatom oleji osmažíme nakrájanú cibuľku, pridáme petržlenovú vňať, paradajky, portské víno a...

prazdny

Paradajkový šalát

Bezmäsité jedlá

Z paradajok odstránime zvyšky stopiek. Rozkrájame ich na plátky a naukladáme na tanier alebo misku...

prazdny

Francúzsky šalát

Bezmäsité jedlá

Šalát natrháme, zeleninu nadrobno nakrájame a mandarínky rozoberieme na mesiačiky.

prazdny

Šalát z mladého karfiolu

Bezmäsité jedlá

Príprava jarnej šalátovej omáčky: všetky prísady dobre vyšľaháme v šľahači.

prazdny

Šalát zo šampiňónov

Bezmäsité jedlá

Šampiňóny očistíme a nakrájame na tenké plátky. Osolíme ich a na masle podusíme na miernom ohni....

prazdny

Marhuľový kompót s marhuľovicou

Bezmäsité jedlá

Marhule rozštvrtíme a rozdelíme do zaváracích pohárov. Do každého pohára nasypeme na špičku noža sódy bikarbóny...

prazdny

Bretónsky šalát

Šaláty

Uvarenú rybu nakrájame nadrobno a dáme do šalátovej misy. Krevety rozkúskujeme, hlávkový šalát nakrájame a...

prazdny

Jarabice po burgundsky

Hlavné jedlá

Jarabice najskôr očistíme a vypitveme. Rozpolíme ich a na masle opečieme.