Jablkový vianočný koláč pre moletných

harnovaeva1948 - fotkaharnovaeva1948, 9. decembra 2009

Patrím medzi tých, čo si musia vyberať také potraviny, ktoré by nezvyšovali cholesterol a hmotnosť. Kedže mám rada aj múčniky, nezriekla som sa ich, Zobraziť celý popisPatrím medzi tých, čo si musia vyberať také potraviny, ktoré by nezvyšovali cholesterol a hmotnosť. Kedže mám rada aj múčniky, nezriekla som sa ich, ale prispôsobila tak, aby cholesterol a váha nešli hore. Vyberám potraviny, ktoré znižujú zlý cholesterol – LDL a zvyšujú dobrý cholesterol – HDL. Jablkový vianočný koláč pre moletných a tých, čo majú vysoký cholesterol.

20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

7 - 9  ks
3 - 4 lyžice
5 lyžíc
5 lyžíc
4 lyžice
2  Lyžičky
3 lyžice
2 dcl
2  lyžičky
2 ks




Postup

  1. 1

    múku, vločky, sódu bikarbónu, kakao, cukor, škoricu dobre premiešam.Pridám postrúhané nie ošúpané jablká, poorným šľahačom alebo vidličkou vyšĺahané vajíčka a olej. Všetko zmiešame a vylejeme na plech s papierom. Pečieme v stredne teplej rúre -. asi 20-30minút. Upečený koláč môžeme natrieme veľmi tenko lekvárom, posypeme orechami alebo kokosovou múčkou.

  2. 2

    Pre začínajúce kuchárky: Sódu bicarbónu alebo prášok do pečiva rozmiešame so sypkými potravinami, aby sa rovnomerne rozmiešali a po pridaní tekutých potravín dáme čím skôr piecť do vyhriatej rúry, ktorú na začiatku pečenia neotvárame, lebo by náum koláč spľasol. Miesto tradičného používania tuku na plech a strúhanky či múky používam papier. Tým ušetrím čas i vodu, lebo plech s použitám papiera netreba umývať. Aj krájanie nožom po papieri má výhodu - nôž sa tak rýchlo nestupí.

  3. 3

    Ak pečiem niečo, kde potrebujem žĺtka, použijem iba bielká. Do koláča môžem pridať posekané orechy, mandle alebo tekvicové či slnečnicové semiačka. Aj rozomleté ľanové semiačko znižuje cholesterol.

  4. 4

    Jablková hádanka: Ja a vy máte určitý počet jabĺk. Ak by som ja dala Vám jedno jablko, mali by ste 2 x toľko jabĺk ako ja. Ale ak by ste dali mne jedno jablko mali by sme ich rovnako. Koľko jabĺk mám ja a koľko Vy? Koláč pekne vonia, pozrite do rúry....

Diskusia k receptu

jatanika
Koláčik skúsim .... na a k jablkovej hádanke: vy máte jabĺk 5 a ja mám 7...
martamm
Mńamkovy kolacik podla mojich predstav, ukladam, dakujem :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia