Foto: zemo
Demikát, teda bryndzová polievka, ktorou sa kŕmili všetci hlúpi Janovia a iní mocní bohatieri v každej slovenskej ľudovej rozprávke, má aj rodného brata. Či Zobraziť celý popisDemikát, teda bryndzová polievka, ktorou sa kŕmili všetci hlúpi Janovia a iní mocní bohatieri v každej slovenskej ľudovej rozprávke, má aj rodného brata. Či vlastne sestru, keď je to tá polievka? Rody sem, rody tam, dôležitá je pre nás vareška v hrnci pemikátu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Keď sú uvarené, teda asi za 20 minút, pridáme bryndzu, 2 deci piva a zavaríme do polievky mrvaničku.
- 2
Tú si pripravíme tak, že zmiešame 120 gramov hrubej múky, jedno vajce a lyžicu piva. Vymiešame husté cesto. Necháme odpočinúť a na strúhadle s menšími otvormi postrúhame a mrvaničku rozprostrieme na drevenú dosku, aby sa trochu preschla. Potom šupneme do vriacej polievky a varíme asi 8 minút, kým nezmäkne. Keby sa vám cesto zle strúhalo, dajte ho asi na hodinu do mrazničky, aby stuhlo.
- 3
Aby bola polievka sýtejšia, môžete do tanierov pridať ešte na kocky nakrájaný opražený chlieb.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
priamo z výčapu? :-D :-D :-D
ale ke´d sa lepšie pozrieme, je to obyčajný pohá na víno?:D