Vianočný koláč

harnovaeva1948 - fotkaharnovaeva1948, 10. decembra 2009

Vianočný koláč pre tých čo nechcú pribrať a strážia si cholesterol.

30 minút
na 180 °C

Suroviny

1 hrnček
1/4 hrnček
1 ČL
2 PL
1 PL
1 hrnček
1/4 hrnček
1 baliček
1 ks
1 ks
2 PL
1 ks
100 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Najskôr premiešame sypké potraviny, aby sa nám sóda bikarbóna dobre premiešala. Poumývané jablko postrúhame aj so šupkami, premiešame s medom (ak sme nepoužili cukor) kefírom, olejom citrónovou kôrou, avokádom, hrozienkami a so sypkými potravinami. Hmotu vylejeme na plech s papierom a dáme piecť asi 30 minút pri 180 stup. Po vychladnutí na koláč bielkovou polevou !nakreslíme hviezdičky. (Bielok vyšľaháme, pridáme citrónovú šťavu a práškový cukor)

  2. 2

    Požitie papieru má mnoho výhod. Plech nemusíme umývať, ostane čistý, lebo sme nemuseli použiť tuk a strúhanku či múku na posypanie plechu. Nôž pri krájaní sa dotýka papiera a teda ho nemusíme často brúsiť

  3. 3

    Koláč, ktorý jeme obsahuje množstvo látok, ktoré znižujú hladinu celkového i LDL cholestereolu a naopak zvyšujú HDL (dobrý cholesterol) Cukor má vysoký glykemický index, ale koláč obsahuje potraviny s nízkym glykemickým indexom, ktoré „riedia“ a spomaľujú zvyšovanie hladiny cukru v krvi a v konečnom dôsledku znižujú pocit hladu. Ak jeme normálne, rešpektujeme napr. aj pravidlá stravovania – jesť 5- 6x tak vnímame signály o hlade či nasýtenosti, ktoré nám vysiela náš mozog (konkrétnejšie –hypotalamus). Byť štíhlou neznamená zakazovať si jedlá, na ktoré mám chuť, Byť štíhlou znamená jesť všetko na čo mám chuť. A naša chuť nám vyberie potraviny, ktoré sú zdravé. No aby sme sa dopracovali k tejto filozófii treba nejaký čas venovať štúdiu zdravej výživy a následne prijať jej pravidlá tak prirodzene ako napr. dýchať vzduch.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia