Sladká vianočná kapustnica

jamaica178 - bez fotkyjamaica178, 10. decembra 2009

Už o 2 týždne sa bude doma variť .... hmmm .... už cítim ako voní :) Ešte som sa nestretla s nikým, kto by Zobraziť celý popisUž o 2 týždne sa bude doma variť .... hmmm .... už cítim ako voní :) Ešte som sa nestretla s nikým, kto by robil vianočnú kapustnicu nasladko. U nás je táto kapustnica však rodinnou tradíciou. Kto je zvyknutý na kapustnicu na kyslo, asi bude mať s touto trochu problém :), keďže je to úplne niečo iné, ale kto chce skúsiť niečo nové, hurá do toho :) My si dávame pri večeri každý vždy 2x :)

Suroviny

1/2 hlávky
1
1,5 l
2 tégliky




Postup

  1. 1

    Kapustu nakrájame na V - krájači, dáme ju do misy a posolíme, necháme trochu postáť, aby zmäkla.

  2. 2

    Do hrnca (u nás sa robí v 7 litrovom) dáme olej, na ňom osmažíme nakrájanú cibuľu (stačí menšia) - k cibuli neskôr pridáme nakrájanú kapustu - osmažíme. Potom zalejeme vodou (množstvo vody dáme také, aby bola voda kúsok nad kapustou).

  3. 3

    Keď kapusta vrie cca 20 - 25 minút, pridáme sušené huby (množstvo podľa vlastného zváženia) a sušené slivky (cca jeden 100g balíček - osladia polievku a každý ich hľadá v tanieri:)). Varíme ďalej.

  4. 4

    Keď je už kapusta mäkká (treba skúšať, nesmie byť chrumkavá), prilejeme 1,5 litra mlieka a 2 šľahačkové smotany.

  5. 5

    Na masle si urobíme zápražku (maslo + múka + mlieko). Mala by byť taká hustá, aby urobila polievku krémovou. Zápražku nalejeme do kapustnice a necháme prevrieť. Ochutíme malým množstvom čierneho korenia. Vyskúšame, či je polievka dosť sladká od sliviek - ak nie je, pridáme trochu cukru.

Diskusia k receptu

nyja
Toto mi príde teda ako dosť kalorická bomba. Ešte som o takejto kapustnici nepočula. Veď to musí byť fakt vyslovene sladké,nie?
jamaica178
je sladka, ved v tom je ina oproti beznej kapustnici. ale to tak akurat, nie je to prehnane sladke. robievame aj kyslu kapustnicu s udenym masom, pre zmenu na Silvestra.
janata
podobnú varím aj ja - bez mlieka a smotany,dochutí sa cukrom a octom.Dávam do nej aj klinčeky a nové korenie
andea
podobnú kapustnicu robím aj ja ale z kyslej kapusty-zahusťujeme len šľahačkovou smotanou /bez mlieka/
sisa
mňam, už sa tešíme na Vianoce, podobnú bielu kapustnicu s hubami robievam, naučila som sa ju od mojej mami, len tam nedávam slivky, iba kapusta a huby. Moj muž a dcéra sa jej nevedia dojesť, milujú ju viac ako rybu a šalát na Vianoce, ale niekedy vyskúšam aj tie slivky :-)
komak19
Miesto cukru by som pridal na dosladenie horský med.Môj názor
katy
Aj moj otec takú robí. Možno trochu inak, ale keď idú Vianoce tak sa najviac teším len na túto polievočku! Tento rok ju budem robit aj ja a velmi sa na nu teším.
toshiba
super, robievame tiež takúto, len bez sliviek. Je výborná a na Silvestra sa varí ďalšia várka. Už sa teším...palec hore:-)
nadia56
je to naozaj vyborna polievka, aj my varime takuto kapustnicu, s malickymi obmenami, varime z kvasenej kapusty, so slivkami, hribmi a pridavame aj par susenych jablcok a kyslu smotanu, nedavame na zahustenie muku, a tato tvoja stoji za vyskusanie, krasny adventny cas ti zelam:-)
inkognito
Trnavaci robia takuto kaupustnicu, aj okolie Hlohovca.... my robime presne taku istu.
Moj manzel american si ju velmi oblubil, v zivote vraj taku divnu polievku nemal :-))

My ju vyslovene robime iba na Vianoce, NIKDY inokedy a preto sa na nu vzdy tesime, ze sa prezerieme z kapustnice a ostatne uz len dzobkame......
jamaica178
ja pri trnave nepoznam nikoho, kto by robil takuto :) fajn, ze nie sme sami :) hehe, pekne, ze taku divnu polievku este nemal. my ju tiez robime iba na vianoce, a strasne sa na nu tesime :)
kolkatka
Toto je náš rodinný vianočný recept na kapustnicu, ešte po mojej babke :) som tiež z Trnavy :) ale tiež z kyslej kapusty a bez mlieka, a je úžasná , vynikajúca, ale kto ju nepozná musí skúsiť ... manžela som ju tiež naučila papať na Vianoce. My sa tiež vždy na ňu tešíme :)
jamaica178
@kolkatka ja som tiez rada, ze si ju moj priatel oblubil, predtym taku nikdy nejedol. skusime ju uvarit uz zajtra, ona je tusim po viacerych zohriatiach stale lepsia. :)
jozka2
Tvoja kapustnica musi byt uzasna s tymito slivkami.Robievali sme so slivkami ,lae fazulovu a nie na Vianoce a bola vyborna.Urcite ju niekedy vyskusam.Prajem stastne a vesele Vianoce.
barbzu
Robievame ju aj u nas doma,je mnamka, ale varime ju z kyslej kapustovej vody s trochou kapusty. Niekedy skusim aj na tvoj sposob
barbzu
Ako dodatok varime k tomu zemiakovu kasu.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia