šalotka

šalotka ako ingrediencia v receptoch:

  • Rizoto so zaváraným patizónom s kvakou

    Rizoto so zaváraným patizónom s kvakou

    Patizóny a kvaku nakrájame na kúsky a naukladáme do pohárov. Nálev prevaríme a zalejeme patizóny. Sterilizujeme pri 80 °C 20 minút.

  • Marinované foie gras s figovým čatní

    Marinované foie gras s figovým čatní

    Nadrobno nakrájanú šalotku speníme na rozohriatom oleji. Pridáme horčičné semienka, koreniny a soľ. Zasypeme cukrom, necháme jemne skaramelizovať, pridáme nakrájané figy a zastrekneme jablkovým octom. Zmes potom varíme 10–15 minút do zhustnutia. Môžeme aj rozmixovať. Zmes vlejeme do pohárov, ...

  • Plnené šampiňóny portobello v paradajkovej omáčke

    Plnené šampiňóny portobello v paradajkovej omáčke

    Portobello očistíme a vyberieme z každej lyžicou vnútro, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme.

  • Hubové kysnuté bochníčky s bylinkovým maslom

    Hubové kysnuté bochníčky s bylinkovým maslom

    Cesto: Z vlažného mlieka, cukru, zo soli a z droždia pripravíme kvások. Preosiatu múku dáme do misy, pridáme vykysnutý kvások, zmäknuté maslo a soľ. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho 20 minút odstáť na teplom mieste....

  • Hubový závin so syrovo-cesnakovou omáčkou

    Hubový závin so syrovo-cesnakovou omáčkou

    Cesto: Najskôr pripravíme cesto tak, že všetky suroviny dáme do misky alebo do robota a všetko spolu pomaličky a dôkladne vymiešame. Cesto necháme odstáť približne hodinu pri izbovej teplote.

  • Hubové velouté s kuracím mäsom

    Hubové velouté s kuracím mäsom

    Najskôr pripravíme cesto tak, že všetky suroviny dáme do misky alebo do robota a všetko spolu pomaličky a dôkladne vymiešame. Cesto necháme odstáť približne hodinu pri izbovej teplote.

  • Prepelička na šampiňónovom ragú a zelenine

    Prepelička na šampiňónovom ragú a zelenine

    Prepeličku osolíme, okoreníme a opečieme sprudka na rozpálenej panvici s olejom z jednej aj druhej strany, dáme na plech a dopečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 12 minút.

  • Tatarák z húb s domácimi hriankami

    Tatarák z húb s domácimi hriankami

    Na olivovom oleji a masle speníme nadrobno posekanú šalotku a cesnak. Urestujeme dozlatista, pridáme pokrájané huby, podusíme asi 12 minút, dochutíme soľou, korením, pridáme nasekaný tymian a necháme vychladnúť.

  • Pikantné hubové ragú so zemiakovými plackami

    Pikantné hubové ragú so zemiakovými plackami

    Nikdy nezabudnem na bedľu v trojobale – jedno z najmilovanejších jedál od mojej mamy. Dodnes sa toho neviem dojesť. Dubák a kozák v kapustnici, kuriatka do praženice, hubové omáčky k rybám a k mäsu, hliva v guláši, masliak...

  • Bravčová kotleta so zeleninou a s madeirovou omáčkou

    Bravčová kotleta so zeleninou a s madeirovou omáčkou

    Grilovanie patrí k najpríjemnejším letným činnostiam. Vďaka zvláštnej atmosfére plnej dráždivých vôní dostávajú jedlá pod holým nebom nový rozmer. Zrazu nejde len o zasýtenie, ale aj o zábavu, zážitok, posedenie s priateľmi. A je celkom jedno, či...

  • Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept)

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept)

    Väčšina tzv. Československých preddemokratických kuchýň verejného stravovania, počnúc detským škôlkami a končiac domovami dôchodcov sa pýšila svojim variantom „šunkoflekov“. Moje deti, neskôr aj vnúčence, si ju v rannom veku vždy „vyžobronili“ aj v mojom...

  • Prsičká v mandliach na jahodovom čatní a hráškovom pyré

    Prsičká v mandliach na jahodovom čatní a hráškovom pyré

    Kuracie prsia osolíme, okoreníme, opečieme na oleji, vložíme na plech, potrieme syrom mascarpone, do ktorého zamiešame mandle, a dáme piecť do rúry.

  • Vajíčkový šalát s avokádom

    Vajíčkový šalát s avokádom

    Jednoduchá príprava, vhodné aj pre diabetikov.

  • Praženica s hlivou ustricovou na šalotke a póre (fotorecept)

    Praženica s hlivou ustricovou na šalotke a póre (fotorecept)

    Hubárska sezóna je u nás doma v plnom prúde. S chuťou by som si zjedol buď halušky, alebo „aspoň” raňajkovú praženicu „podľa mňa” a samozrejme s čerstvými hubami. Variant využitia zvyšku šunky, v kombinácii so...

  • Palacinkové batôžky so špenátom

    Palacinkové batôžky so špenátom

    Palacinky: Do misy dáme múku, mlieko, soľ, cukor, koriander a roztopené maslo a vypracujeme hladké cesto. Necháme 30 minút odpočinúť, potom pridáme vajcia a zamiešame. Panvicu zľahka vymastíme olejom a z pripraveného cesta upečieme palacinky.

  • Ryžové homôľky s mozzarellou na paradajkovej salse

    Ryžové homôľky s mozzarellou na paradajkovej salse

    Maslo zohrejeme v hrnci, pridáme ryžu a trocha orestujeme. Postupne pridávame zeleninový vývar a na miernom ohni stále miešame. Keď ryža spotrebuje všetok vývar, pridáme nastrúhaný parmezán a necháme ryžu mierne vychladnúť. Pridáme vajce, soľ a korenie.

  • Kuracina s hubami pod lístkovou pokrievkou

    Kuracina s hubami pod lístkovou pokrievkou

    Kuracie prsia nakrájame, osolíme, okoreníme a posypeme údenou paprikou. Opražíme spolu so slaninou nakrájanou na kocky.

  • Kuracie stehná na bielom víne na spôsob Coq au Riesling (fotorecept)

    Kuracie stehná na bielom víne na spôsob Coq au Riesling (fotorecept)

    Ešte jedna francúzska lahôdka ako tip na víkendový obed. Je to alsaský variant kohúta na víne, ktorý sa pripravuje na rozdiel od burgundského na bielom víne Riesling. Príprava vôbec nie je náročná ale výsledok je...

  • Bryndzový krém s cibuľovým koláčikom

    Bryndzový krém s cibuľovým koláčikom

    Očistenú červenú cibuľu nakrájame na 1 cm hrubé kolieska. Z cukru vytvoríme svetlý karamel, zalejeme červeným vínom a pridáme balzamikový ocot. Osolíme podľa chuti a pridáme lístky tymianu. Necháme zovrieť a vložíme kolieska cibule. Stíšime plameň na minimum a...

  • Špargľový jarný koláč s holandskou omáčkou


Kategórie surovín



Inšpirácie z nových receptov
TOPlist