Pečené hovädzie mäso
Pečené hovädzie mäso

Hovädzie špikované so slaninou fotorecept

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, včera 09:00
Hovädzie špikované so slaninou (fotorecept)
Foto: Kulinární studio MAFRA
4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 190 °C

Suroviny

1 kg (falošná sviečkovica alebo nízka roštenka)
150 g
2 PL
2 PL
1 ks malá
1 stonka
2 strúčiky
1 ks
300 ml
Príloha:
400 g
400 g
40 g
1 ČL
1 ČL
1 ks




Postup

  1. 1

    Slaninu nakrájame na dlhé hranolčeky a pomocou špikovacej ihly ich na niekoľkých miestach preťahujeme cez celý kus mäsa. Ak ju nemáte, urobte do mäsa otvor nožom a potom do nich vtlačte zmrazené kúsky slaniny.

    Hovädzie špikované so slaninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zvyšné hranolčeky slaniny nakrájame na kocky. Mäso dôkladne osolíme a okoreníme zo všetkých strán. V hrnci alebo v pekáči zahrejeme olej s nakrájanou slaninou a mäso na ňom zo všetkých strán opečieme. Potom mäso vyberieme a potrieme paradajkovým pretlakom.

  3. 3

    Do výpeku v hrnci pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, zeler a cesnak. Pridáme bobkový list a jablkový mušt a privedieme do varu. Do zmesi vložíme opečené mäso, zakryjeme alobalom a dáme piecť na 60 minút do rúry vyhriatej na 190 °C.

  4. 4

    Ružičkový kel a šampiňóny očistíme. Kel sparíme vo vriacej osolenej vode a ihneď schladíme v studenej vode. Pred podávaním ho prehrejeme na 20 g masla a dochutíme cukrom, octom, soľou a korením. Očistené šampiňóny orestujeme na zvyšnom masle spolu s nakrájanou šalotkou. Dochutíme soľou a korením. Šampiňóny a ružičkový kel podávame s plátkami mäsa a prepasírovanou omáčkou. Pre elegantnejší vzhľad môžete mäso servírovať na tanieri preliate omáčkou a dozdobené čerstvými bylinkami, napríklad tymianom.

    Hovädzie špikované so slaninou (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu