Slaný šalotkový koláč
Slaný šalotkový koláč

Krehký obrátený šalotkový koláč

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, včera 17:30
Krehký obrátený šalotkový koláč
Foto: Kulinární studio MAFRA

Famózny koláč s paradajkovo-rukolovým šalátom, vhodný aj na večeru.

4
porcie
25 (+ príprava cesta minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 dávka (podľa základného receptu)
Náplň:
500 g drobná
1 PL
1 PL
2 PL
Okrem toho:
200 g
200 g farebné
10 ml
200 g
1/4 zväzku




Postup

  1. 1

    Podľa základného receptu pripravíme krehké cesto. Nachystáme si panvicu s kovovou rukoväťou a tanier, ktorý má priemer o 2 cm väčší ako panvica. Odležané cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a podľa taniera z neho vykrojíme kruh. Položíme ho na tanier a vložíme do mrazničky.

  2. 2

    Šalotky olúpeme. Na panvici zahrejeme maslo s olejom. Vsypeme celé šalotky a na miernom ohni ich opekáme a otáčame, kým nebudú orestované zo všetkých strán. Potom šalotky posypeme cukrom a na miernom ohni necháme jemne skaramelizovať.

  3. 3

    Cesto vyberieme z mrazničky. Položíme ho na šalotky v panvici a trochu na ne pritlačíme. Do stredu urobíme špičkou noža malý krížik, aby mohla unikať para. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 20 minút. Ak začne cesto rýchlo hnednúť, zakryjeme ho alobalom.

  4. 4

    Rukolu a paradajky opláchneme a osušíme. Paradajky rozkrojíme a zmiešame s rukolou. Zeleninu pokvapkáme olejom a premiešame. Kyslú smotanu zmiešame s nasekanou pažítkou a dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.

  5. 5

    Upečený koláč necháme minútu chladnúť a potom ho preklopíme na dosku. Podávame so šalátom a s ochutenou kyslou smotanou.

Diskusia k receptu