Krehký obrátený šalotkový koláč
mesačník Varecha, včera 17:30

Foto: Kulinární studio MAFRA
Famózny koláč s paradajkovo-rukolovým šalátom, vhodný aj na večeru.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 dávka (podľa základného receptu) |
|
Náplň: | |
500 g drobná |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
Okrem toho: | |
200 g |
|
200 g farebné |
|
10 ml |
|
200 g |
|
1/4 zväzku |
|
|
Postup
-
1
Podľa základného receptu pripravíme krehké cesto. Nachystáme si panvicu s kovovou rukoväťou a tanier, ktorý má priemer o 2 cm väčší ako panvica. Odležané cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a podľa taniera z neho vykrojíme kruh. Položíme ho na tanier a vložíme do mrazničky.
- 2
Šalotky olúpeme. Na panvici zahrejeme maslo s olejom. Vsypeme celé šalotky a na miernom ohni ich opekáme a otáčame, kým nebudú orestované zo všetkých strán. Potom šalotky posypeme cukrom a na miernom ohni necháme jemne skaramelizovať.
- 3
Cesto vyberieme z mrazničky. Položíme ho na šalotky v panvici a trochu na ne pritlačíme. Do stredu urobíme špičkou noža malý krížik, aby mohla unikať para. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 20 minút. Ak začne cesto rýchlo hnednúť, zakryjeme ho alobalom.
- 4
Rukolu a paradajky opláchneme a osušíme. Paradajky rozkrojíme a zmiešame s rukolou. Zeleninu pokvapkáme olejom a premiešame. Kyslú smotanu zmiešame s nasekanou pažítkou a dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.
- 5
Upečený koláč necháme minútu chladnúť a potom ho preklopíme na dosku. Podávame so šalátom a s ochutenou kyslou smotanou.
Tiež koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu