Špargľová polievka
Špargľová polievka

Špargľový krém s tvarohom a jablkom

Jozef Masarovič
šéfkuchár, 14. októbra 2023
Špargľový krém s tvarohom a jablkom
Foto: Archív J. Masaroviča
5
porcií
40 (+ lúhovanie) minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Špargľový krém:
1,25 kg
150 g
40 g
200 g
150 ml
5 g
1,5 l
125 ml
500 ml (3,5 %)
500 ml
1 g
3 g
30 g
32 g
100 g
40 g
500 g
Tvarohová pena (espuma):
200 g
400 g
40 g
1 g
25 g
70 g
Transparentné jablko:
1 ks
125 g
125 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Nakrájanú cibuľu, cesnak a nakrájanú zelenú špargľu orestujeme na masle. Podlejeme bielym vínom, pridáme tymian a čakáme, kým sa alkohol z vína odparí. Prilejeme 1,5 l horúceho zeleninového vývaru, privedieme do varu. Potom prilejeme kyslú smotanu, kravské a kozie mlieko a necháme opäť prevrieť.

  2. 2

    Pridáme koreniny, krátko povaríme, asi 15 minút, odstavíme z ohňa, dochutíme medom a sójovou omáčkou. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a ryžový ocot.

  3. 3

    Ako posledný vložíme do polievky baby špenát. Potom polievku rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko.

  4. 4

    Na tvarohovú penu (espuma) na masle speníme nakrájanú šalotku s tymianom, podlejeme bielym vínom, ktoré necháme odpariť. Zalejeme smotanou, dochutíme soľou, korením, necháme zovrieť a odstavíme. Po odstavení pridáme tvaroh, necháme odstáť, precedíme cez jemné sito a ponorným mixérom rozmixujeme.

  5. 5

    Pripravíme si transparentné jablko. Jablko nakrájame na veľkosť 1x1 cm. Cukor s vodou vyvaríme na cukrový sirup a pridáme kurkumu. Kocky jablka vložíme do vákuovacieho vrecúška, zalejeme studeným cukrovým sirupom, zavákuujeme a necháme lúhovať 24 hodín. Jablká musia ostať chrumkavé a transparentné.

  6. 6

    Polievku servírujeme s tvarohovou penou a kúskami jablka.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia