Špargľový krém s tvarohom a jablkom
šéfkuchár, 14. októbra 2023
Foto: Archív J. Masaroviča
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Špargľový krém: | |
1,25 kg |
|
150 g |
|
40 g |
|
200 g |
|
150 ml |
|
5 g |
|
1,5 l |
|
125 ml |
|
500 ml (3,5 %) |
|
500 ml |
|
1 g |
|
3 g |
|
|
|
30 g |
|
32 g |
|
100 g |
|
40 g |
|
500 g |
|
Tvarohová pena (espuma): | |
200 g |
|
400 g |
|
40 g |
|
1 g |
|
25 g |
|
70 g |
|
|
|
|
|
Transparentné jablko: | |
1 ks |
|
125 g |
|
125 g |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Nakrájanú cibuľu, cesnak a nakrájanú zelenú špargľu orestujeme na masle. Podlejeme bielym vínom, pridáme tymian a čakáme, kým sa alkohol z vína odparí. Prilejeme 1,5 l horúceho zeleninového vývaru, privedieme do varu. Potom prilejeme kyslú smotanu, kravské a kozie mlieko a necháme opäť prevrieť.
- 2
Pridáme koreniny, krátko povaríme, asi 15 minút, odstavíme z ohňa, dochutíme medom a sójovou omáčkou. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a ryžový ocot.
- 3
Ako posledný vložíme do polievky baby špenát. Potom polievku rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko.
- 4
Na tvarohovú penu (espuma) na masle speníme nakrájanú šalotku s tymianom, podlejeme bielym vínom, ktoré necháme odpariť. Zalejeme smotanou, dochutíme soľou, korením, necháme zovrieť a odstavíme. Po odstavení pridáme tvaroh, necháme odstáť, precedíme cez jemné sito a ponorným mixérom rozmixujeme.
- 5
Pripravíme si transparentné jablko. Jablko nakrájame na veľkosť 1x1 cm. Cukor s vodou vyvaríme na cukrový sirup a pridáme kurkumu. Kocky jablka vložíme do vákuovacieho vrecúška, zalejeme studeným cukrovým sirupom, zavákuujeme a necháme lúhovať 24 hodín. Jablká musia ostať chrumkavé a transparentné.
- 6
Polievku servírujeme s tvarohovou penou a kúskami jablka.
Tiež Špargľová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu