Šunka v aspiku
foodblog Medové motúzy, 21. marca 2024
Foto: Jana Štrbková
Táto pochúťka je špecialitou z oblasti Burgundska vo Francúzsku. Je elegantným predjedlom pre návštevy, ale aj vynikajúcou pochúťkou na večeru.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,8 kg neúdené |
|
2 ks (malé) |
|
10 stoniek (čerstvá) |
|
10 ks |
|
3 ks |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
2 vetvičky (čerstvý) |
|
750 ml |
|
30 g |
|
|
|
450 g neúdená |
|
2 ks |
|
2 strúčiky |
|
Postup
-
1
Cibule ošúpeme a každú prerežeme na tri časti. Mrkvy ošúpeme a prerežeme na polovice. Stonkový zeler zbavíme vláskov a pozdĺžne rozkrojíme.
- 2
Do veľkého hrnca dáme bravčové koleno, cibuľu, mrkvu, zeler, 5 stoniek petržlenovej vňate, celé čierne korenie, bobkové listy, tymian, víno a zalejeme asi 4,5 l vody. Privedieme do varu, potom znížime na nízky ohrev a varíme asi dve a pol hodiny. Potom precedíme cez jemnú gázu do menšieho hrnca a redukujeme varom na dva litre.
- 3
Oddelíme 350 ml vývaru, posypeme želatínou a necháme odpočinúť 10 minút bez miešania. Potom zmiešame so zostávajúcim vývarom a počkáme 8 – 12 minút, kým začne mierne hustnúť.
- 4
Do uzatvárateľnej potravinovej nádoby rozložíme na kocky nasekanú šunku, najemno nakrájanú šalotku, pretlačený cesnak a zvyšnú nasekanú petržlenovú vňať. Zalejeme želatínou, prikryjeme potravinovou fóliou, zatvoríme a dáme aspoň na 12 hodín do chladničky.
- 5
Pred servírovaním vyberieme z chladničky, preklopíme na dosku, nakrájame na plátky a podávame s dijonskou horčicou, kyslými uhorkami a chlebom. V chladničke vydrží tri dni.
Tiež v aspiku:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu