Šunka v aspiku
Šunka v aspiku

Šunka v aspiku

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 21. marca 2024
Šunka v aspiku
Foto: Jana Štrbková

Táto pochúťka je špecialitou z oblasti Burgundska vo Francúzsku. Je elegantným predjedlom pre návštevy, ale aj vynikajúcou pochúťkou na večeru.

2
porcie
20 (+ tuhnutie) minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,8 kg neúdené
2 ks (malé)
10 stoniek (čerstvá)
10 ks
3 ks
2 ks
2 ks
2 vetvičky (čerstvý)
750 ml
30 g
450 g neúdená
2 ks
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Cibule ošúpeme a každú prerežeme na tri časti. Mrkvy ošúpeme a prerežeme na polovice. Stonkový zeler zbavíme vláskov a pozdĺžne rozkrojíme.

  2. 2

    Do veľkého hrnca dáme bravčové koleno, cibuľu, mrkvu, zeler, 5 stoniek petržlenovej vňate, celé čierne korenie, bobkové listy, tymian, víno a zalejeme asi 4,5 l vody. Privedieme do varu, potom znížime na nízky ohrev a varíme asi dve a pol hodiny. Potom precedíme cez jemnú gázu do menšieho hrnca a redukujeme varom na dva litre.

  3. 3

    Oddelíme 350 ml vývaru, posypeme želatínou a necháme odpočinúť 10 minút bez miešania. Potom zmiešame so zostávajúcim vývarom a počkáme 8 – 12 minút, kým začne mierne hustnúť.

  4. 4

    Do uzatvárateľnej potravinovej nádoby rozložíme na kocky nasekanú šunku, najemno nakrájanú šalotku, pretlačený cesnak a zvyšnú nasekanú petržlenovú vňať. Zalejeme želatínou, prikryjeme potravinovou fóliou, zatvoríme a dáme aspoň na 12 hodín do chladničky.

  5. 5

    Pred servírovaním vyberieme z chladničky, preklopíme na dosku, nakrájame na plátky a podávame s dijonskou horčicou, kyslými uhorkami a chlebom. V chladničke vydrží tri dni.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia