Základné biele rizoto s parmezánom fotorecept
mesačník Varecha, včera 13:00

Foto: Kulinární studio MAFRA
Vyskúšajte prípravu základného rizota krok za krokom. Keď si nacvičíte tento postup, dokážete lahodné rizoto uvariť aj so zaviazanými očami. Potom môžete vymýšľať Zobraziť celý popisVyskúšajte prípravu základného rizota krok za krokom. Keď si nacvičíte tento postup, dokážete lahodné rizoto uvariť aj so zaviazanými očami. Potom môžete vymýšľať ďalšie a ďalšie varianty s doplnkovými surovinami podľa sezóny.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
V širokom hrnci zohrejeme olej a v ňom rozpustíme asi tretinu masla. Vysypeme veľmi najemno nasekanú šalotku a necháme ju pri miernej teplote opiecť do sklovita, aby nezozlatla, ale úplne zmäkla.
-
2
Ošúpané strúčiky cesnaku plochou stranou noža rozdrvíme, nasekáme a pridáme k zmäknutej šalotke. Chvíľu ich necháme restovať. Potom prisypeme ryžu. Všetko veľmi krátko za stáleho miešania restujeme. Oheň musí byť stiahnutý na minimum, aby ryža ani cesnak nezhnedli.
-
3
Prilejeme víno. Miešame a varíme, kým sa tekutina neodparí. Potom vlejeme časť vývaru, asi 2–3 naberačky. Ryžu miešame, aby sa neprilepovala na dno. Keď vývar vsiakne, prilejeme ďalšiu čas vývaru. Takto postupne pridávame vývar a za občasného miešania varíme asi 20 minút.
-
4
Keď je ryža uvarená do polomäkka, zložíme hrniec z ohňa. Pridáme zvyšné maslo a nastrúhaný parmezán. Všetko premiešame. Rizoto môžeme podľa potreby zriediť vývarom, aby bolo krémové. A tiež osviežiť štipkou citrónovej kôry.
Diskusia k receptu