Citrón

Recepty, kde je citrón

prazdny

Kalerábová nátierka s chrenom

Bezmäsité jedlá

Kaleráb očistíme, umyjeme, nastrúhame na jemnom strúhadle, vložíme do misy, pokvapkáme šťavou z...

prazdny

Zelerový šalát s mrkvou a jablkami

Bezmäsité jedlá

Očistený a uvarený zeler, mrkvu a surové jablká pokrájame na jemné rezance. Pokvapkáme ich citrónovou...

prazdny

Maškrta s lososom

Predjedlá

Vajcia uvaríme natvrdo, necháme ich vychladnúť, olúpeme, rozpolíme a vyberieme žĺtky.

prazdny

Whisky flambovaná foie gras s toastom

Hlavné jedlá

Názov "whisky" pochádza zo starého galského slova uisge, čo je skrátená verzia uisge betha a znamená živá...

prazdny

Tortilly s avokádovou plnkou

Bezmäsité jedlá

Avokáda ošúpeme, odstránime z nich kôstky, dužinu nakrájame na kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou...

prazdny

Tvarohovo– lososová nátierka

Bezmäsité jedlá

Údeného lososa nakrájame na rezančeky, pridáme tvaroh, smotanu, biely jogurt, nasekanú pažítku, ...

prazdny

Zelená špargľa s citrónovo– maslovou omáčkou

Hlavné jedlá

Špargľu očistíme a dáme variť do vriacej osolenej vody so štipkou cukru na 10 – 12 minút....

prazdny

Ľadový šalát s jarnou cibuľkou

Šaláty

Ľadový šalát umyjeme a rozoberieme na listy.

prazdny

Hrianky s hubovou nátierkou

Bezmäsité jedlá

Šampiňóny očistíme, umyjeme, osušíme a 2 – 3 z nich nakrájame na plátky, zvyšné...

prazdny

Grilovaný filet z lososa na špenáte a pečených zemiakoch

Hlavné jedlá

Losos má výborné, krehké mäso, ktoré je nielen ľahko stráviteľné, ale aj veľmi zdravé...

prazdny

Cotoletta alla Bolognese

Bravčové mäso

Mäso umyjeme a osušíme. Rezeň vyklepeme v strúhanke do obdlžnikového tvaru. Osolíme ho a vypražíme. Vylejeme prebytočný olej...

prazdny

Hovädzia polievka na taliansky spôsob

Hovädzie mäso

Mäso pokrájame na kocky, vložíme do studenej vody, osolíme a varíme 30–40 minút

prazdny

Piyaz – fazuľový šalát

Bezmäsité jedlá

Fazuľu premyjeme a zľahka osušíme. Rajčiny nakrájame na malé kocky, jarnú cibuľku, feferónku a červenú cibuľu na malé...

prazdny

Pečená baranina s korením

Hlavné jedlá

Mäso nakrájame na kúsky, opečieme na oleji dočervena, osolíme. Pridáme koreniny, nakrájaný cesnak, šťavu z...

prazdny

Filé z tresky s pomarančmi

Hlavné jedlá

Do kastróla vložíme fi lé, pokvapkáme ho šťavou z citróna, pridáme celú olúpanú cibuľu, nové korenie, ...

prazdny

Losos na španielsky spôsob

Hlavné jedlá

Z očisteného, rozmrazeného a z kože stiahnutého, umytého, osušeného lososa nakrájame fi lé, 180 g na...

prazdny

Paella

Hlavné jedlá

Na panvici potretej olivovým olejom krátko opražíme na kocky nakrájanú cibuľu, papriku, roztlačený cesnak, šupky zbavené a roztlačené rajčiny,...

prazdny

Avgolemono polievka

Kuracie mäso

Kurča, alebo sliepku umyjeme, cibuľu nakrájame na kolieska a opražíme.

prazdny

Špenátové rybie filé

Hlavné jedlá

Špenát trochu podusíme na oleji a na cibuli, ochutíme a necháme mierne vychladnúť. Rybie filé...

prazdny

Filety zapekané s paradajkami

Hlavné jedlá

Ryby – filety najprv marinujeme aspoň hodinu v šťave z citróna, posypeme ich korením, môžeme...

prazdny

Losos na šampiňónoch

Hlavné jedlá

Filety pokropíme citrónom, ľahko potrieme rastlinným maslom, osolíme a okoreníme. Na 10 minút ich...

prazdny

Varený losos s kôprovým dressingom

Hlavné jedlá

Najprv si pripravíme tzv. court bouillon – bujón na pozvoľné varenie na miernom ohni. Všetky...

prazdny

Jahňacie kotlety s aromatickým kuskusom

Hlavné jedlá

Jahňacie kotlety naplátkujeme, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Grilujeme z oboch strán na...

prazdny

Pstruh po slovensky

Hlavné jedlá

Vypitvané pstruhy bez šupín rozmrazíme a umyjeme. Osolíme ich, okoreníme a posypeme rascou zvnútra i zvonka.

prazdny

Bratislavské bravčové pliecko

Bravčové mäso

Pliecko umyjeme, osušíme, osolíme a zo všetkých strán prudko opečieme na rozohriatom tuku.

prazdny

Rybie filé na tmavom pive

Hlavné jedlá

Vo všetkých krajinách, kde pijú pivo, poznajú veľa receptov na ryby pripravované s pivom...

prazdny

Grilované kúsky tuniaka flambované koňakom a pivom

Hlavné jedlá

Vo všetkých krajinách, kde pijú pivo, poznajú veľa receptov na ryby pripravované s pivom...

prazdny

Pošírovaný zubáč na gratinovaných zemiakoch

Hlavné jedlá

Varí: Branislav Križan, šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave

prazdny

Letný sendvič

Večera

Varí: Jaroslav Žídek, šéfkuchár reštaurácií Camouflage a Flowers v Bratislave

prazdny

Zubáč na smotanových zemiakoch s pestom

Hlavné jedlá

Varí: Branislav Križan, šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave

prazdny

Pangasius na pytliacky spôsob

Hlavné jedlá

Filety z ázijskej ryby pangasius osolíme a pokropíme citrónom. Takto pripravenú rybu opečieme v teflónovej panvici...

prazdny

Dubákový tanier z Bordeaux

Hlavné jedlá

Dubáky očistíme, poutierame, ale neumývame. V hrnci zohrejeme trošku oleja, pridáme dubáky, ...

prazdny

Sviečková na smotane

Hovädzie mäso

Pripravil Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela Albrecht v Bratislave (recept pre...

prazdny

Hubová polievka s domácou klobásou

Polievky

Huby namočíme a po zmäknutí ich varíme vo väčšom hrnci spolu s koreninami a cesnakom.

prazdny

Rybia misa Petrov zdar

Hlavné jedlá

Zubáča a pstruha obalíme v rybacej múke (zmes hladkej múky a korenín podľa chuti, napr...

prazdny

Vyprážaná makrela v cestíčku s ovsenými vločkami

Hlavné jedlá

Makrelu rozdelíme na porcie. Každý kus obalíme v múke. Filé ponoríme do vymiešaných vajec a...