Sviečková ako ju robila teta mojho otca

bojar - bez fotkybojar, 21. marca 2010
8 - 10
porcií
60 min minút
príprava
3 - hod minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 - 2 kg falošná sviečková
1 ks ako detská pasť
3 - 4 ks stredně velká
3 - 4 ks
2 ks - veľká
5 - 6 lístok
5 - 8 ks
10 ks
2 - 4 ks bobule(jalovec)
15 dg
2 - 3 pl
1 ks
2 - 3 pl
3 - 4 dcl
0,5 l
3 - 4 pl
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    rozškvaríme na drobno nakrájenú slaninu, na něj zosklovatíme cibulu, odstavíme z ohňa. vložíme maso, nakrájenú zeleninu a zalejeme vodou. pridáme sol a koreniny a ocot. všetko privedieme do varu a na miernom ohni varíme cca 3 minuty. MASO MUSÍ BYŤ ZAKRYTÉ VODOU!!! Po vychladnutí odložíme na 5 - 7 dní do chladničky.

  2. 2

    Příprava: maso dusíme na zelenine a podlievame nálevom. Keď je maso makké zeleninu prepasírujeme možeme rozmixovať privedieme do varu. V smotane a mlieku rošlaháme hladkú múku a za stáleho intenzívneho miešania pomali precedíme do variacej zeleniny. Z cukru si pripravíme karamel a pridáme do omáčky. Omáčku dochutíme citronom, dosolíme a dle chuti pridáme mleté čierne korenie. Maso naporcujeme a vložíme do omáčky.

  3. 3

    Podávame s kysnutým knedlíkom, maso ozdobíme kolieskom citrónu, brusnicovým kompotom a šlahačkou

Diskusia k receptu

hubata
Takže tajomstvo dobrej sviečkovej bude v tom, že je mäso naložené 5-7 dní. Určite ste takú sviečkovú milovali keď aj po rokoch na ňu spomínaš.
modrykamen
Podľa mňa tento recept nemá chybu, tisíckrát mnou a mojou mamkou vyskúšaný
modrykamen
Prepáčte, že ešte raz.... Ale spomenul som si, že lyžica horčice nesmie chýbať. Dodá takú divinovú chuť ( kto nemá rád- nemusí).
pacik
Pre mňa novinka, poznám len naloženie mäsa na viac dní do vychladnutého pácu. Toto musím vyskúšať :-)
pacik
Konečne sa mi podarilo vyskúšať tvoj recept, mäsko sa len tak rozplývalo na jazyku a omáčka bola tiež fajn, pochutili sme si :-D

Zaujímavé video z archívu TV Varecha