Nie som prieberčivá, ale vadia mi rôzne chemické prísady a farbivá, ktoré sa hojne pridávajú do priemyselne vyrábaných sirupov a nápojov. Niet nad Zobraziť celý popisNie som prieberčivá, ale vadia mi rôzne chemické prísady a farbivá, ktoré sa hojne pridávajú do priemyselne vyrábaných sirupov a nápojov. Niet nad domáce sirupy.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Sirup robíme z mladej žihľavy zbieranej do konca mája alebo na jeseň, keď rastie nová. Zbierame stopky asi 10 cm.
- 2
Vodu prevariť a dať vychladnúť. Do vychladnutej vody dáme čistú žihľavu, citróny pokrájané na kolieska, kyselinu citrónovú a necháme 24 hodín stáť.
- 3
Na druhý deň výluh precedíme, žihľavu vystískame, pridáme cukor, prevaríme a dáme do fliaš.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
výhonkov vo forme odvaru-300ml vody,1 pol.lyž.výhonkov,
varíme 1 min a 30 min. necháme vyluhovať.Precedíme a osladíme medom.Dávkujeme 3 trikrát denne-40 ml deti,80ml dospelý.
žihľavu si pestujem v kútiku na konci záhrady
určite uvarím
zaujala ma tá schizandra..my sa pokúšame už pár rokov pestovať-no nedarí sa..ty pestuješ..??