Žihľavový sirup

pivonka - fotkapivonka, 21. apríla 2010

Nie som prieberčivá, ale vadia mi rôzne chemické prísady a farbivá, ktoré sa hojne pridávajú do priemyselne vyrábaných sirupov a nápojov. Niet nad domáce sirupy.

30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 litre
100 ks
3 - 4 ks
100 g
3  kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sirup robíme z mladej žihľavy zbieranej do konca mája alebo na jeseň, keď rastie nová. Zbierame stopky asi 10 cm.

  2. 2

    Vodu prevariť a dať vychladnúť. Do vychladnutej vody dáme čistú žihľavu, citróny pokrájané na kolieska, kyselinu citrónovú a necháme 24 hodín stáť.

  3. 3

    Na druhý deň výluh precedíme, žihľavu vystískame, pridáme cukor, prevaríme a dáme do fliaš.

Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Severoeurópska kuchyňa, Nápoje, Sirupy, Varené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Tento recept robil môj otec, keď boli deti malé a nechceli ho lebo bol zo žihlavy, tak im povedal že je z kivi a nestíhal ho robiť, tak išiel na odbyt. Stačilo zmeniť názov a bol výborný , on aj výborný je, ale ten detský rozumček.
Ja si takto prirpavujem doma aj bylinkový - mäta+medovka+majoránka - na kašeľ a pod.
Ja robím z kvetov bazy, výborne vonia a aj chutí a tiež bazový nápoj robím. Tiež som robila skorocelový sirup