Tradičná maková štrúdľa

redakcia - fotkaredakcia, Bratislava, 12. februára 2010

Suroviny

150 g
25 g
1 kocka
50 g
1 ks
3 ks
400 g
250 g
 štipka
Náplň:
400 g
0,5 l
150 g
250 g
100 g
150 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pomletý mak vsypeme do vriaceho mlieka a varíme asi 30 minút. V hrnci rozpustíme med a maslo. Orechy, hrozienka a mak zalejeme pripravenou hmotou z masla a medu. Dusíme na miernom ohni asi 15 minút. Potom dobre premiešame droždie a kyslú smotanu.

  2. 2

    Z múky, masla, 75 g práškového cukru, 2 žĺtkov, nastrúhanej citrónovej kôry, orechov, soli, zmesi droždia a smotany vymiesime a vyvaľkáme cesto a vykrojíme z neho 6 – 8 hviezdičiek. Potom ušľaháme bielok, rozotrieme ho na cesto a uložíme naň makovú náplň a zrolujeme ho. Vykrojené hviezdičky položíme na kraj plechu.

  3. 3

    Zakryté cesto necháme asi hodinu kysnúť. Štrúdľu potrieme rozšľahaných vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre asi hodinu pri teplote 200 stupňov Celzia (teplotu a čas treba prispôsobiť vašej rúre a skúsenostiam s ňou). Hviezdičky o 5 minút vyberieme a necháme vychladnúť. Vytlačíme citrón a zmiešame so zvyškom práškového cukru. Touto polevou, nastrúhanými orechmi a hviezdičkami štrúdľu ozdobíme.

Diskusia k receptu