sweetlaab nemá fotku

Sweetlaab

«1 2 3 »

Bjaľoš bryndzový Bjaľoš bryndzový Vaše

Tento recept je na prípravu bryndzového koláča našich predkov, ktorý patrí aj k pokladom regiónu Turiec. Pripravuje sa z kysnutého cesta, turčianskej nepasterizovanej bryndze, zakysanky, zemiakov a je ochutetný pažitkou. Koláč sme pripravovali podľa originálneho receptu, avšak vzor, ako ho pripravovali pôvodné gazdinky sme nemali. Tak si myslíme, že náš bjaľoš by sa mohol podobať pôvodnému bryndzovému koláču.

Vianočné ovocné koláčiky Vianočné ovocné koláčiky Vaše

Tradičné sladké pečivo - Mince fruit pies - britského pôvodu, ktoré sa servíruje počas vianočnej sezóny v anglicky hovoriacich krajinách. Sú naplnené zmesou sušeného ovocia a voňavého korenia.

Čokoládovo-tekvicové mramorové rezy Čokoládovo-tekvicové mramorové rezy Vaše

Tieto čokoládovo-tekvicové cheesecake rezy sú sezónne, krémovité a šťavnaté s bohatým množstvom horkej čokolády a tekvicovým smotanovým krémom. Pšeničná múka je čiastočne nahradená bezlepkovým rohovníkom a žltá farba zvýraznená kurkumou.

Pečené Buffalo kuracie krídelká Pečené Buffalo kuracie krídelká Vaše

Nedávno sme pripravili veganskú verziu kuracích krídeliek z Buffala. Tentokrát prichádzame so skutočnými populárnymi Buffalo kuracími krídelkami, ktoré sa podávajú s chladeným nakrájaným stopkovým zelerom a mrkvou, všetko s dipom z modrého syra. Výborná pochúťka na poobedie alebo ako ľahká večera.

Marhuľový kobler s marhuľovou zmrzlinou Marhuľový kobler s marhuľovou zmrzlinou Vaše

Kobler je jednoduchý pečený dezert populárny vo Veľkej Británii a Spojených štátoch, ktoré sa skladá z ovocia naloženého do veľkej formy a pokryté chrumkavým cestom. My sme pripravili túto rýchlu sezónnu lahôdku s marhuľami a s marhuľovou domácou zdravou zmrzlinou.

Jemne pikantný Buffalo karfiol Jemne pikantný Buffalo karfiol Vaše

Toto je vegetariánska / veganská verzia klasických Buffalo kuracích krídeliek prebratá z Nutrition Studies Recipes. Originálne Buffalo krídelká sú hlboko vyprážané a obalené v octovej pikantnej omáčke s maslom, na báze kajenského korenia, populárne v Severnej Amerike, vynájdené v roku 1964 v Buffalo, v New Yorku. My sme pripravili jemnejšiu verziu pikantnej omáčky inšpirovaní karibskou omáčkou, ktorou sa ochutili pečené karfiolové ružičky.

Café latte: torta, káva, nanuk Café latte: torta, káva, nanuk Vaše

Café latte pochádza z Talianska a je to vlastne šálka kávy s horúcim mliekom a mliečnou penou. My sme pripravili café latte kávu, ku ktorej sme upiekli aj tortu café latte a do tretice aj nanuk s rovnakým názvom pre horúce letné posedenie.

Portobello huby plnené bryndzou s mangovou salsou Portobello huby plnené bryndzou s mangovou salsou Vaše

Prichádza sezóna májovej bryndze a tento recept je ďalšou variáciou na jej využitie. Okrem slovenskej kuchyne inšpirovali sme sa juhoamerickou a talianskou kuchyňou. Bryndzou sme naplnili veľké huby Portobello a osviežili sladko-korenistou sviežou výbornou mangovou salsou.

Kraslice z lineckého cesta Kraslice z lineckého cesta Vaše

Na tieto veľkonočné sviatky sme pripravili linecké cesto, ktoré sme trochu ozdravili trochou pohánkovej a ovsenej múky spolu s vlašskými orechmi. Vajíčka sme naplnili domácim džemom z horských čučoriedok a omaľovali najprv farbami jari, žltej a zelenej, a potom na spestrenie aj farbami bielej a hnedej čokolády. Napriek tomu, že sme časť tradičných surovín nahradili zdravšími, pečivo bolo jemné a bez rozdielu s tradičným pečivom.

Vegetariánska moussaka Vegetariánska moussaka Vaše

Tento populárny grécky pokrm je pečený z vrstiev baklažánov, cukiet, paradajok, húb miesto mletého mäsa a preliate bešamelom. Rôzne verzie moussaky sú známe v Levante, na Strednom východe a Balkáne, a jeho anglický názov znamená "chladené". Naša verzia moussaky je prevzatá z blogu Greek Vegetarian, z gréckeho ostrova Limnos.

Baba ghanoush Baba ghanoush Vaše

Tento tradičný super zdravý dip zo Stredného Východu je pripravený z opečeného baklažánu, zmiešaného so sezamovou pastou, olivovým olejom a rôznym korením a bylinkami. V preklade názov znamená "zhýčkaný papa" alebo "nesmelý ocko" čo sa pravdepodobne týka jeho vynálezcu. Toto predjedlo sa konzumuje obyčajne s pita chlebom a my sme babu ghanoush ochutnali s chladivými reďkovkami a chrumkavým talianskym pečivom. Výborný dip/ pomazánka pre studenú kuchyňu.

Moravské sušienky s koreninami Moravské sušienky s koreninami Vaše

Tieto sušienky patria medzi aromatické pochúťky, ktoré priniesli do USA moravskí prisťahovalci. Sú tam známe ako najtenšie sušienky na svete. Niekoľko amerických spoločností ich vyrába s rôznymi príchuťami. Chutia ako perník, ale majú výraznejšiu chuť, pretože používajú viac korenín a melasu, ktorá dodá cukrovinkám aj minerály a vitamíny. My sme ich pripravili podľa tradičných receptov (až z 18. st.) a boli nielen netradične chutné, ale aj zdavšie.

Jablková torta s karamelom Jablková torta s karamelom Vaše

Túto nezvyčajnú a chutnú tortu z Rumunska sme našli na stránke - Where is my spoon, od autorky Aliny. Pečie sa z celých jabĺk ochutených škoricou, hrozienkami, slivkovým lekvárom a orechmi, poliatou karamelovým sirupom. Torta sa nám podarila až na druhý krát a tiež sme recept trochu zmenili; znížili kalórie, tuk a pridali do karamelového sirupu príchuť Kalvadosu. Voňavý koláč/torta bol naozaj výnimočný s veľkými jablkami z našej záhradnej úrody, vhodný ako pre jesennú tak aj pre zimnú sezónu.

Polievka z muškátovej tekvice so Shiitake hubami Polievka z muškátovej tekvice so Shiitake hubami Vaše

Táto hustá polievka zahreje v studený jesenný alebo zimný večer. Krémová tekvica krásne vonia škoricou a orientálna kajenská paprika jej pridá na pikantnosti. Opečené zdravé japonské huby Shiitake so šalviou sa výborne hodia k tekvicovej polievke.

Zapekaný ružičkový kel Zapekaný ružičkový kel Vaše

Ružičkový kel vyzerá ako malá kapusta a má množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Napriek svojej malej kalorickej hodnote je ružičkový kel dosť sýty. V tomto recepte sme pripravili zapečený ružičkový kel s hubami a ryžou. Rozpustený syr Gouda na povrchu ešte zvýraznil chutnosť tejto gratinovanej zeleninky.

Koláč s cuketou a so žltou fazuľkou Koláč s cuketou a so žltou fazuľkou Vaše

Toto je ďalší spôsob, ako spracovať úrodu zo záhrady na chutný koláč z krehkého lístkového maslového cesta, syrového krému ochuteného záhradnými bylinkami a obloženého cuketou a žltou (alebo zelenou) fazuľkou.

Cuketové lasagne s hlivou bez cestovín Cuketové lasagne s hlivou bez cestovín Vaše

Lasagna je tradičný sýty pokrm talianskeho pôvodu. Skladá sa z niekoľkých vrstiev tenkej cestoviny prekladanej s omáčkami, mäsom, zeleninou a inými prísadami, ktoré sa zapekajú v rúre. V tomto recepte sme nahradili cestoviny s veľou cuketou z našej záhrady a namiesto mäsa sme použili hlivu. Príprava takéhoto jedla je prácnejšia, ale výsledok stojí za to - úroda z vašej záhrady chutne pripravená na tanieri pred vami.

New York vanilkový cheesecake s ovocím New York vanilkový cheesecake s ovocím Vaše

Originálny New York cheesecake je jednoduchý koláč z čistého krémového syra (tvarohu), citrónovej šťavy, kyslej smotany, vanilky a bez ozdobných ingrediencií. My sme použili korpus z kakaa, grécky jogurt a podávali sme ho s tmavým ovocím, ktoré zvýraznilo snehovobielu tvarohovo-smotanovú plnku.

Levanduľové osviežujúce rezy Levanduľové osviežujúce rezy Vaše

Tieto tvarohovo jogurtové nepečené rezy s príchuťou a arómou levandule sú sfarbené domácim nevareným sirupom z čiernych ríbezlí a ozdobené levanduľovými kvetmi z našej záhrady.

Minestrone polievka Minestrone polievka Vaše

Táto talianska špecialita, hustá zeleninová polievka, sa môže obmieňať v každom inom recepte. My sme sa z časti inšpirovali receptom z Woman and Home a BBC Food.


«1 2 3 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist