sweetlaab nemá fotku

Sweetlaab

«1 2 »

Portobello huby plnené bryndzou s mangovou salsou Portobello huby plnené bryndzou s mangovou salsou Vaše

Prichádza sezóna májovej bryndze a tento recept je ďalšou variáciou na jej využitie. Okrem slovenskej kuchyne inšpirovali sme sa juhoamerickou a talianskou kuchyňou. Bryndzou sme naplnili veľké huby Portobello a osviežili sladko-korenistou sviežou výbornou mangovou salsou.

Kraslice z lineckého cesta Kraslice z lineckého cesta Vaše

Na tieto veľkonočné sviatky sme pripravili linecké cesto, ktoré sme trochu ozdravili trochou pohánkovej a ovsenej múky spolu s vlašskými orechmi. Vajíčka sme naplnili domácim džemom z horských čučoriedok a omaľovali najprv farbami jari, žltej a zelenej, a potom na spestrenie aj farbami bielej a hnedej čokolády. Napriek tomu, že sme časť tradičných surovín nahradili zdravšími, pečivo bolo jemné a bez rozdielu s tradičným pečivom.

Vegetariánska moussaka Vegetariánska moussaka Vaše

Tento populárny grécky pokrm je pečený z vrstiev baklažánov, cukiet, paradajok, húb miesto mletého mäsa a preliate bešamelom. Rôzne verzie moussaky sú známe v Levante, na Strednom východe a Balkáne, a jeho anglický názov znamená "chladené". Naša verzia moussaky je prevzatá z blogu Greek Vegetarian, z gréckeho ostrova Limnos.

Baba ghanoush Baba ghanoush Vaše

Tento tradičný super zdravý dip zo Stredného Východu je pripravený z opečeného baklažánu, zmiešaného so sezamovou pastou, olivovým olejom a rôznym korením a bylinkami. V preklade názov znamená "zhýčkaný papa" alebo "nesmelý ocko" čo sa pravdepodobne týka jeho vynálezcu. Toto predjedlo sa konzumuje obyčajne s pita chlebom a my sme babu ghanoush ochutnali s chladivými reďkovkami a chrumkavým talianskym pečivom. Výborný dip/ pomazánka pre studenú kuchyňu.

Moravské sušienky s koreninami Moravské sušienky s koreninami Vaše

Tieto sušienky patria medzi aromatické pochúťky, ktoré priniesli do USA moravskí prisťahovalci. Sú tam známe ako najtenšie sušienky na svete. Niekoľko amerických spoločností ich vyrába s rôznymi príchuťami. Chutia ako perník, ale majú výraznejšiu chuť, pretože používajú viac korenín a melasu, ktorá dodá cukrovinkám aj minerály a vitamíny. My sme ich pripravili podľa tradičných receptov (až z 18. st.) a boli nielen netradične chutné, ale aj zdavšie.

Jablková torta s karamelom Jablková torta s karamelom Vaše

Túto nezvyčajnú a chutnú tortu z Rumunska sme našli na stránke - Where is my spoon, od autorky Aliny. Pečie sa z celých jabĺk ochutených škoricou, hrozienkami, slivkovým lekvárom a orechmi, poliatou karamelovým sirupom. Torta sa nám podarila až na druhý krát a tiež sme recept trochu zmenili; znížili kalórie, tuk a pridali do karamelového sirupu príchuť Kalvadosu. Voňavý koláč/torta bol naozaj výnimočný s veľkými jablkami z našej záhradnej úrody, vhodný ako pre jesennú tak aj pre zimnú sezónu.

Polievka z muškátovej tekvice so Shiitake hubami Polievka z muškátovej tekvice so Shiitake hubami Vaše

Táto hustá polievka zahreje v studený jesenný alebo zimný večer. Krémová tekvica krásne vonia škoricou a orientálna kajenská paprika jej pridá na pikantnosti. Opečené zdravé japonské huby Shiitake so šalviou sa výborne hodia k tekvicovej polievke.

Zapekaný ružičkový kel Zapekaný ružičkový kel Vaše

Ružičkový kel vyzerá ako malá kapusta a má množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Napriek svojej malej kalorickej hodnote je ružičkový kel dosť sýty. V tomto recepte sme pripravili zapečený ružičkový kel s hubami a ryžou. Rozpustený syr Gouda na povrchu ešte zvýraznil chutnosť tejto gratinovanej zeleninky.

Koláč s cuketou a so žltou fazuľkou Koláč s cuketou a so žltou fazuľkou Vaše

Toto je ďalší spôsob, ako spracovať úrodu zo záhrady na chutný koláč z krehkého lístkového maslového cesta, syrového krému ochuteného záhradnými bylinkami a obloženého cuketou a žltou (alebo zelenou) fazuľkou.

Cuketové lasagne s hlivou bez cestovín Cuketové lasagne s hlivou bez cestovín Vaše

Lasagna je tradičný sýty pokrm talianskeho pôvodu. Skladá sa z niekoľkých vrstiev tenkej cestoviny prekladanej s omáčkami, mäsom, zeleninou a inými prísadami, ktoré sa zapekajú v rúre. V tomto recepte sme nahradili cestoviny s veľou cuketou z našej záhrady a namiesto mäsa sme použili hlivu. Príprava takéhoto jedla je prácnejšia, ale výsledok stojí za to - úroda z vašej záhrady chutne pripravená na tanieri pred vami.

New York vanilkový cheesecake s ovocím New York vanilkový cheesecake s ovocím Vaše

Originálny New York cheesecake je jednoduchý koláč z čistého krémového syra (tvarohu), citrónovej šťavy, kyslej smotany, vanilky a bez ozdobných ingrediencií. My sme použili korpus z kakaa, grécky jogurt a podávali sme ho s tmavým ovocím, ktoré zvýraznilo snehovobielu tvarohovo-smotanovú plnku.

Levanduľové osviežujúce rezy Levanduľové osviežujúce rezy Vaše

Tieto tvarohovo jogurtové nepečené rezy s príchuťou a arómou levandule sú sfarbené domácim nevareným sirupom z čiernych ríbezlí a ozdobené levanduľovými kvetmi z našej záhrady.

Minestrone polievka Minestrone polievka Vaše

Táto talianska špecialita, hustá zeleninová polievka, sa môže obmieňať v každom inom recepte. My sme sa z časti inšpirovali receptom z Woman and Home a BBC Food.

Nugátová Bajadera Nugátová Bajadera Vaše

Tento slávny nepečený dezert a pralinky z ex-Juhoslávie je ľahké a rýchle spraviť z lieskových orieškov, sušienok, a čokolády. Je veľmi sýty, sladký a hodí sa výborne ku káve.

Napoleonky z bryndze a opečenej (grilovanej) zeleniny Napoleonky z bryndze a opečenej (grilovanej) zeleniny Vaše

Pôvodný Napoleon je francúzske pečivo, alebo mille-feuille – tisíc listov, pretože je spravený z niekoľkých vrstiev lístkového cesta, medzi ktorými je pudingový krém. V tomto jednoduchom variante sme použili plátky opečenej zeleniny, bylinky s ovčím syrom (my sme použili bryndzu), ktorého pôvodný postup je v magazíne Saveur a niekoľkých blogoch.

Gratinovaný kaleráb s hlivou ustricovou Gratinovaný kaleráb s hlivou ustricovou Vaše

Táto kombinácia kalerábu s hlivou v zapečenej forme vytvorí nielen zaujímavú textúru zeleniny, ale aj zdravú, jednoduchú a chutnú voľbu. Zložky tohto jedla sú účinné hlavne pre zdravie srdca a stimulujú imunitný systém.

Veľkonočná bodkovaná torta Veľkonočná bodkovaná torta Vaše

Túto veľkonočnú škvrnitú ozdobu sme objavili v magazíne Canadian Living. Torta môže byť akákoľvek, a tak sme ju sfarbili jarnými prírodnými farbami, ozdobili čokoládovými vajíčkami plnenými cícerom, arašidovým maslom, javorovým sirupom a obložili jarnými lúčnymi kvetmi.

Kardamomová torta s ružovou vodou a malinami Kardamomová torta s ružovou vodou a malinami Vaše

Kardamom je orientálna korenina s intenzívnou aromatickou, živicovou vôňou a príchuťou vďaka niekoľkým esenciálnym olejom. Primiešali sme ju do cesta tortičky, ktoré tak dostalo zelenkavú farbu s jemnou korenistou príchuťou. Do krému sme pridali ružovú vodu a tortičku sme ozdobili s malinami, ktoré ju aj oživili svojou farbou a sviežosťou.

Indická samosa s čatní Indická samosa s čatní Vaše

Recept je pre indickú samosu s pikantnou zemiakovo hrachovou plnkou, podobnú ako som mala možnosť si kupovať v autentickej indickej reštaurácii počas zahraničných pobytov, s tým rozdielom, že teraz je pečená a nie smažená.

Hovoriace tortičky nielen na Valentína Hovoriace tortičky nielen na Valentína Vaše

Tieto kreatívne umelecké dielka, malé nepečené cheescake-ky sú vhodným prekvapením pre tých, ktorých máte najradšej, kde môžete uplatniť svoju fantáziu na to, čo chcete vyjadriť bez zbytočných slov. Viac obrázkov na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/02/talking- tartlets-not-only-on-valentines.html


«1 2 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist