Kraslice z lineckého cesta
Foto: sweetlaab
Na tieto veľkonočné sviatky sme pripravili linecké cesto, ktoré sme trochu ozdravili trochou pohánkovej a ovsenej múky spolu s vlašskými orechmi. Vajíčka sme naplnili Zobraziť celý popisNa tieto veľkonočné sviatky sme pripravili linecké cesto, ktoré sme trochu ozdravili trochou pohánkovej a ovsenej múky spolu s vlašskými orechmi. Vajíčka sme naplnili domácim džemom z horských čučoriedok a omaľovali najprv farbami jari, žltej a zelenej, a potom na spestrenie aj farbami bielej a hnedej čokolády. Napriek tomu, že sme časť tradičných surovín nahradili zdravšími, pečivo bolo jemné a bez rozdielu s tradičným pečivom.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
200 g |
|
25 g |
|
25 g |
|
50 g mleté |
|
80 g |
|
1 štipka |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
85 g |
|
85 g |
|
200 g (alebo džem) |
|
Ozdoba : | |
1 ks |
|
10-12 PL |
|
1 PL |
|
1/2 ČL (na žlté sfarbenie) |
|
1 ČL (na zelené sfarbenie) |
|
1 ČL holandské |
|
Postup
-
1
Zmiešame preosiatu múku, oriešky, cukor, vanilku, soľ, pridáme vajce a zmäknutý tuk, vypracujeme hladké cesto, zabalíme do fólie a necháme odpočívať v chladničke.
- 2
Cesto rozdelíme na 3 časti a každú časť postupne rozvaľkáme medzi fóliami na tenký plát, z ktorého vykrojíme vajíčka. Prenesieme ich na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme na 180 °C asi 10 min. tak, aby okraje cesta nezačali hnednúť, ale zostala bledá farba cesta.
- 3
Necháme vychladnúť na plechu a potom polovicu vajíčok natrieme jemne džemom a prikryjeme druhou časťou vajíčok, takže nakoniec dostaneme asi 15 kraslíc.
- 4
Ozdoba: Bielok vymiešame asi s 12 lyžicami cukru a octu, potom do nového pohárika odoberieme asi 2 PL bielkovej hmoty a zahustíme asi 1 PL cukru alebo tak, aby hmota sa neroztekala, ale dala sa miešať a potom sfarbíme jednou farbou. Spravíme si kornútik z papiera na pečenie, (nap. ako tu - http://www.akosatorobi.sk/video/4857/ako-urobit-kornutok-na-zdobenie ), naplníme hmotou pomocou lyžičky a stláčaním kornútika zdobíme vajíčka. Pripravíme bielok s druhou farbou a postupujeme ako s prvou farbou. Postupne použijeme ďalšie farby, ozdobíme vajíčka a necháme zaschnúť, asi tak 10 min.
- 5
Pomocou ďalších formičiek a plniek, môžeme spraviť rôzne variácie pečených kraslíc. Pozrite si to na mojom blogu http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/04/painted-easter-eggs-from-shortbread.html
- 6
Tip: Ak uprednostňujeme tradičný postup, tak použijeme len maslo (170 g) a pšeničnú hladkú múku (250 g).
Tiež linecké pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem Haji, dobre si to povedala ako 3D kraslice, áno, na všetko je použité to isté cesto, len som experimentovala s rôznymi formičkami a tie 3D vajíčka majú inú plnku - pomletý mak so slivkovým sirupom (kúpeným)
Ďakujem, ano, experimentátori pribúdajú a recepty sú možno aj lepšie :-)