Čokoládovo-oriešková torta

sweetlaab - fotkasweetlaab, 25. marca 2015
Čokoládovo-oriešková torta
Foto: sweetlaab

Tento recept torty sa mi zapáčil v cukrárskej knihe pre jeho tri vrstvy rôzneho zafarbenia, ale ktorý som si musela zmeniť, pretože podľa originálneho receptu mi nevychádzal. Plnka z omrviniek, lieskových orieškov, šľahačky a maskarpone spolu s domácim sladkokyslým ríbezľovým lekvárom je pochúťka, ktorej nemožno odolať. Pozrite nutričné hodnoty a kalórie na mojom blogu http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2015/03/cokoladovo-orieskova-torta- chocolate.html

12
porcií
180 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
3 ks
50 g
60 g
200 g
1,5 lyžička
6 lyžíc
200 ml
 na vymastenie formy
Plnka oriešková:
250 ml
70 g
100 g
200 g
50 g
Smotanová plnka:
250 ml
4 lyžice
1 sáčok
100 ml
3 plátky
Dokončenie:
150 g
5 lyžíc
1 sáčok
2 lyžice
10 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rozpustite čokoládu s olejom na miernom ohni.

  2. 2

    Vmiešajte žĺtky, cukor a mlieko.

  3. 3

    Nasypte preosiate suché zložky.

  4. 4

    Vmiešajte vyšľahaný sneh.

  5. 5

    Vložte do vyhriatej rúry na 180 °C a pečte 30 - 35 min.

  6. 6

    Po vychladnutí odkrojte vodorovne 1 cm hrubú vrstvu na omrvinky.

  7. 7

    Plnka: Uvarte mlieko s trstinovým cukrom, pridajte oriešky a krátko povarte, nechajte vychladnúť.

  8. 8

    Zmiešajte s rozdrobeným odkrojeným korpusom a pridajte vyšľahané maskarpone.

  9. 9

    Korpus natrite s ríbezľovým lekvárom, nasaďte tortovú formu, potom natrite orieškovou plnkou.

  10. 10

    Vyšľahajte smotanu, pridajte biely cukor.

  11. 11

    Vmiešajte roztopenú horúcu želatínu v 100 ml mlieku (želatínu nevarte).

  12. 12

    Dajte stuhnúť do chladu, najmenej na 4 h, alebo cez noc, potom opatrne odstráňte formu.

  13. 13

    Vymiešajte maskarpone s cukrom a cukrárskym vreckom ozdobte okraje torty.

  14. 14

    Spestrite tortu s ovocím.

Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Dezerty, Na sladko, Torty, Pečené

Diskusia k receptu

kukulienka71
Vyzerá nádherne! plnka je zaujímavo riešená, nápaditá. Cez víkend som piekla podobne dúhovanú, zo stečeného jogurtu. Túto určite tiež vyskúšam, vďaka za stručný popis, pôsobí to potom úplne jednoducho:-)
ubka
Fantázia...páči sa mi veľmi,prosím Ťa,aký rozmer formy si použila?.. určite urobím.Ďakujem.
sweetlaab
Ďakujem Kukulienka, ano spravne sa má volať dúhovaná torta :-). Ďakujem Ubka, moja forma má priemer 24 cm.
katka78
Vyzerá dobre, podľa popisky šípim, že aj chutí. Uložila som, príležitostne vyskúšam k niečiemu sviatku, už aj tuším, ktorý oslávenec by sa jej mohol potešiť.
motyka
Vyberám nejakú fajnotu na Veľkú noc. Myslím, že to bude ono. Pre našu sešlosť by to však bolo málo. @sweetlaab - prosím bude dosť vysoká, keď zvojnásobím všetky suroviny a budem to robiť na veľkom plechu? Alebo 2 a pol krát ? Napíš prosím. Ďakujem pekne.
Ináč torta krásna, perfektný nárez a určite perfektná. KK*****.
sweetlaab
Ďakujem Motyka, výška torty je 4,5 cm a moj plech je 28x39 cm, skoro 4,5 cm hlboký.

Riešila by som to asi takto :

ja by som to asi znásobila na plech 2 X , ale vajcia by som dala maximum 4, sódy bikarbóny 2 lyžičky, múky a mlieka by som dala trochu viac, nap. 2,5 x, tieto dve zložky by som trochu menila aj vo vyšších množstvách, aby som to prispôsobila konzistencii cesta. Musí byť dostatočne vysoké, lebo ešte z vrchu sa po pečení musí odrezať asi 0,5 cm vrstva na plnku.

Ak by mi to nesedelo, tak by som spravila podobné cesto, ktoré mám odskúšané na plechu, len by som pridala kakao (50 g, alebo menej) a ak ho vložím do 180 oC a neotvorím rúru, tak mi narastie hodne vysoko. Pozri  danieladanaphotographer.blogspot.sk/2015/03/visnovy-lahky-kolac-light-cherr...


Množstvá na orieškovú plnku by som zvýšila 2,3 X.
Do poslednej smotanovej plnky (2,3 x viac) by som asi nedala želatínu, lebo by mi na plechu stiekla na boky a dno, ale dala by som len tuho ušľahanú šľahačku, možno so stužovačom. Bolo by to ako v pôvodnom recepte podľa Veľkej domácej cukrárky (autor : Pavlína Berzsiová). To potrebuje asi trochu experimentovania :-)
motyka
@sweetlaab - ďakujem pekne za odpoveď, aj za linky. Možno do tej plnky dám aj iné zvyšné okrajce z ostatných koláčov, keby nebola dosť vysoká, alebo aj nejaké dobré koláčiky. Uvidím, ako sa mi to podarí. Keď nezabudnem, tak po sviatkoch napíšem. Ešte raz D.
kukulienka71
Vyzerá nádherne! plnka je zaujímavo riešená, nápaditá. Cez víkend som piekla podobne dúhovanú, zo stečeného jogurtu. Túto určite tiež vyskúšam, vďaka za stručný popis, pôsobí to potom úplne jednoducho:-)
ubka
Fantázia...páči sa mi veľmi,prosím Ťa,aký rozmer formy si použila?.. určite urobím.Ďakujem.
sweetlaab
Ďakujem Kukulienka, ano spravne sa má volať dúhovaná torta :-). Ďakujem Ubka, moja forma má priemer 24 cm.
katka78
Vyzerá dobre, podľa popisky šípim, že aj chutí. Uložila som, príležitostne vyskúšam k niečiemu sviatku, už aj tuším, ktorý oslávenec by sa jej mohol potešiť.
motyka
Vyberám nejakú fajnotu na Veľkú noc. Myslím, že to bude ono. Pre našu sešlosť by to však bolo málo. @sweetlaab - prosím bude dosť vysoká, keď zvojnásobím všetky suroviny a budem to robiť na veľkom plechu? Alebo 2 a pol krát ? Napíš prosím. Ďakujem pekne.
Ináč torta krásna, perfektný nárez a určite perfektná. KK*****.
sweetlaab
Ďakujem Motyka, výška torty je 4,5 cm a moj plech je 28x39 cm, skoro 4,5 cm hlboký.

Riešila by som to asi takto :

ja by som to asi znásobila na plech 2 X , ale vajcia by som dala maximum 4, sódy bikarbóny 2 lyžičky, múky a mlieka by som dala trochu viac, nap. 2,5 x, tieto dve zložky by som trochu menila aj vo vyšších množstvách, aby som to prispôsobila konzistencii cesta. Musí byť dostatočne vysoké, lebo ešte z vrchu sa po pečení musí odrezať asi 0,5 cm vrstva na plnku.

Ak by mi to nesedelo, tak by som spravila podobné cesto, ktoré mám odskúšané na plechu, len by som pridala kakao (50 g, alebo menej) a ak ho vložím do 180 oC a neotvorím rúru, tak mi narastie hodne vysoko. Pozri  danieladanaphotographer.blogspot.sk/2015/03/visnovy-lahky-kolac-light-cherr...


Množstvá na orieškovú plnku by som zvýšila 2,3 X.
Do poslednej smotanovej plnky (2,3 x viac) by som asi nedala želatínu, lebo by mi na plechu stiekla na boky a dno, ale dala by som len tuho ušľahanú šľahačku, možno so stužovačom. Bolo by to ako v pôvodnom recepte podľa Veľkej domácej cukrárky (autor : Pavlína Berzsiová). To potrebuje asi trochu experimentovania :-)
motyka
@sweetlaab - ďakujem pekne za odpoveď, aj za linky. Možno do tej plnky dám aj iné zvyšné okrajce z ostatných koláčov, keby nebola dosť vysoká, alebo aj nejaké dobré koláčiky. Uvidím, ako sa mi to podarí. Keď nezabudnem, tak po sviatkoch napíšem. Ešte raz D.