Baba ghanoush

sweetlaab - fotkasweetlaab, 18. februára 2017
Baba ghanoush
Foto: sweetlaab

Tento tradičný super zdravý dip zo Stredného Východu je pripravený z opečeného baklažánu, zmiešaného so sezamovou pastou, olivovým olejom a rôznym korením a bylinkami. V preklade názov znamená "zhýčkaný papa" alebo "nesmelý ocko" čo sa pravdepodobne týka jeho vynálezcu. Toto predjedlo sa konzumuje obyčajne s pita chlebom a my sme babu ghanoush ochutnali s chladivými reďkovkami a chrumkavým talianskym pečivom. Výborný dip/ pomazánka pre studenú kuchyňu.

6
porcií
10 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

3 ks stredne veľký
6 PL
3 strúčiky
1 PL (sezamová pasta)
1/2 ČL (alebo čili)
1 PL
2 PL
z 2 citrónov
6 ks
2 PL (napr. petržlenová vňať)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Predhrejeme rúru na 180 °C, nakrájame baklažány na polovicu pozdĺžne. Pokrájame dužinu v baklažáne po stranách v krížovom poradí, dávame pozor aby sme neprepichli šupku a pokvapkáme dužinu každého baklažánu s 2 lyžicami olivového oleja.

  2. 2

    Uložíme na plech, prepoltenou stranou hore, pečieme v rúre asi 45 minút do mäkka.

  3. 3

    Po ochladení vykrojíme mäkkú dužinu z baklažánu, kožu vyhodíme, pridáme prelisovaný cesnak, rascu, extra panenský olivový olej a zmiešame všetko s ponorným mixérom.

  4. 4

    Pridáme tahini, papriku (alebo čili prášok), vytlačíme citrónovú šťavu, spravíme husté hladké pyré. Pridáme štipku soli a / alebo korenie. Preložíme do misy, obložíme s olivami alebo bylinkami (napríklad petržlenom, koriandrom, kôprom) a podávame. Viac informácií je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/02/baba-ghanoush.html

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
Veru mnam :) Nam tahini moc nechuti, nahradzam ju tu aj v Hummuse namocenymi a rozmixovanymi kesu orechami. Je to tiez super :)
@Methi (18.2.2017 19:59)

Dík Methi, aj ja to tak vyskúšam :-) ináč ten baklažán sa môže zameniť aj s inou podobnou dužinatou zeleninkou a je potom aj iný dip ... ale tento s baklažánom je originál ...
.. ulozene, paci sa mi - baklazan milujeme a robim vzdy len s vnatou koriandra, zvyk z Gruzinska /konecne ho dostat kupit/ a vyskusam s kesu podla Methi... naservirovane velmi pekne - apetitne... diky
@Dosa (18.2.2017 21:29)

Dik Dosa, čítala som, že aj v Gruzínsku a okolitých krajinách robia babu ghanoush, ktorej zloženie alebo obloženie sa mení podľa krajiny ... aj ja som minule zháňala koriander a ak ho nemáme tak ho zameníme s petržlenovou vňaťou ...
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
@Sweetlaab (18.2.2017 20:51)

Ja by som baklažán nemenila, chuť pečeného baklažánu je nezameniteľná. A s kešu určite vyskúšaj určite.

Pridaj komentár k receptu: