Foto: sweetlaab
Tento tradičný super zdravý dip zo Stredného Východu je pripravený z opečeného baklažánu, zmiešaného so sezamovou pastou, olivovým olejom a rôznym korením a Zobraziť celý popisTento tradičný super zdravý dip zo Stredného Východu je pripravený z opečeného baklažánu, zmiešaného so sezamovou pastou, olivovým olejom a rôznym korením a bylinkami. V preklade názov znamená "zhýčkaný papa" alebo "nesmelý ocko" čo sa pravdepodobne týka jeho vynálezcu. Toto predjedlo sa konzumuje obyčajne s pita chlebom a my sme babu ghanoush ochutnali s chladivými reďkovkami a chrumkavým talianskym pečivom. Výborný dip/ pomazánka pre studenú kuchyňu.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
3 ks stredne veľký |
|
6 PL |
|
3 strúčiky |
|
1 PL (sezamová pasta) |
|
1/2 ČL (alebo čili) |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
z 2 citrónov |
|
6 ks |
|
2 PL (napr. petržlenová vňať) |
|
Postup
-
1
Predhrejeme rúru na 180 °C, nakrájame baklažány na polovicu pozdĺžne. Pokrájame dužinu v baklažáne po stranách v krížovom poradí, dávame pozor aby sme neprepichli šupku a pokvapkáme dužinu každého baklažánu s 2 lyžicami olivového oleja.
- 2
Uložíme na plech, prepoltenou stranou hore, pečieme v rúre asi 45 minút do mäkka.
- 3
Po ochladení vykrojíme mäkkú dužinu z baklažánu, kožu vyhodíme, pridáme prelisovaný cesnak, rascu, extra panenský olivový olej a zmiešame všetko s ponorným mixérom.
- 4
Pridáme tahini, papriku (alebo čili prášok), vytlačíme citrónovú šťavu, spravíme husté hladké pyré. Pridáme štipku soli a / alebo korenie. Preložíme do misy, obložíme s olivami alebo bylinkami (napríklad petržlenom, koriandrom, kôprom) a podávame. Viac informácií je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/02/baba-ghanoush.html
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem :-)))
Dík Mitzy, keď som to šla fotiť, tak som hľadala nejaký starý riad a prestieranie s orientálnym vzorom ...
Dík Terinka
Dík Methi, aj ja to tak vyskúšam :-) ináč ten baklažán sa môže zameniť aj s inou podobnou dužinatou zeleninkou a je potom aj iný dip ... ale tento s baklažánom je originál ...
Dik Dosa, čítala som, že aj v Gruzínsku a okolitých krajinách robia babu ghanoush, ktorej zloženie alebo obloženie sa mení podľa krajiny ... aj ja som minule zháňala koriander a ak ho nemáme tak ho zameníme s petržlenovou vňaťou ...
Ja by som baklažán nemenila, chuť pečeného baklažánu je nezameniteľná. A s kešu určite vyskúšaj určite.
Ďakujem Atulienka :-)
Dakujem Monty :-)