Baba ghanoush

sweetlaab - fotkasweetlaab, 18. februára 2017 18:16
Ďalšie recepty »
Baba ghanoushFoto: sweetlaab

Tento tradičný super zdravý dip zo Stredného Východu je pripravený z opečeného baklažánu, zmiešaného so sezamovou pastou, olivovým olejom a rôznym korením a bylinkami. V preklade názov znamená "zhýčkaný papa" alebo "nesmelý ocko" čo sa pravdepodobne týka jeho vynálezcu. Toto predjedlo sa konzumuje obyčajne s pita chlebom a my sme babu ghanoush ochutnali s chladivými reďkovkami a chrumkavým talianskym pečivom. Výborný dip/ pomazánka pre studenú kuchyňu.

6
porcií
10 min
príprava
45 min
na 180 °C

Suroviny

3 ks stredne veľký
6 PL
3 strúčiky
1 PL (sezamová pasta)
1/2 ČL (alebo čili)
1 PL
2 PL
z 2 citrónov
6 ks
2 PL (napr. petržlenová vňať)
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Predhrejeme rúru na 180 °C, nakrájame baklažány na polovicu pozdĺžne. Pokrájame dužinu v baklažáne po stranách v krížovom poradí, dávame pozor aby sme neprepichli šupku a pokvapkáme dužinu každého baklažánu s 2 lyžicami olivového oleja.

  2. 2

    Uložíme na plech, prepoltenou stranou hore, pečieme v rúre asi 45 minút do mäkka.

  3. 3

    Po ochladení vykrojíme mäkkú dužinu z baklažánu, kožu vyhodíme, pridáme prelisovaný cesnak, rascu, extra panenský olivový olej a zmiešame všetko s ponorným mixérom.

  4. 4

    Pridáme tahini, papriku (alebo čili prášok), vytlačíme citrónovú šťavu, spravíme husté hladké pyré. Pridáme štipku soli a / alebo korenie. Preložíme do misy, obložíme s olivami alebo bylinkami (napríklad petržlenom, koriandrom, kôprom) a podávame. Viac informácií je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/02/baba-ghanoush.html

Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist