Moravské sušienky s koreninami

sweetlaab - fotkasweetlaab, 14. januára 2017
Moravské sušienky s koreninami
Foto: sweetlaab

Tieto sušienky patria medzi aromatické pochúťky, ktoré priniesli do USA moravskí prisťahovalci. Sú tam známe ako najtenšie sušienky na svete. Niekoľko amerických spoločností ich vyrába s rôznymi príchuťami. Chutia ako perník, ale majú výraznejšiu chuť, pretože používajú viac korenín a melasu, ktorá dodá cukrovinkám aj minerály a vitamíny. My sme ich pripravili podľa tradičných receptov (až z 18. st.) a boli nielen netradične chutné, ale aj zdavšie.

60
porcií
120 minút
príprava
6 minút
na 160 °C

Suroviny

65 g
50 g
115 g
200 g
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1/4 ČL
1/4 ČL
1/4 ČL
 (morská alebo himalájska)
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmiešame múku, cukor, maslo, prášok do pečiva a koreniny. Melasu trochu ohrejeme a spolu so žĺtkom pridáme do cesta, dobre premiešame/ premiesime.

  2. 2

    Ak je potrebné, pridáme malé množstvo vody, prípradne masla do cesta, aby bolo dostatočne mäkké na vyvaľkanie. Zabalíme cesto a necháme ho postáť niekoľko hodín pri izbovej teplote.

  3. 3

    Položíme voskový papier alebo plastový film na pracovnú plochu a položíme naň 1/4 cesta. Ľahko zatlačíme nadol a prikryjeme s ďalším listom voskovaného papiera alebo plastovou fóliou. Vyvaľkáme cesto tak tenko, ako je to možné, asi 1,5 mm hrúbky, alebo menej. To je kľúčové pre prípravu týchto sušienok, ktoré by mali byť tenké ako papier. Potom odlúpime voskový papier alebo film.

  4. 4

    Vyrežeme z cesta vrúbkované kolieska. Opatrne s nožom ich prenesieme na plech vyložený s papierom na pečenie. Opakujeme so zvyškom cesta. Pečieme, kým sú chrumkavé a ľahké asi 6 - 8 minút pri teplote 160 °C. V prípade, že je to ťažké zvládnuť, zmrazíme trochu vyvaľkané cesto, aby bolo pevnejšie a potom vyrežeme okrúhle sušienky alebo rôzne tvary, ako sú vianočné hviezdy, stromy, zvieratká a ďalšie.

  5. 5

    Uložíme sušienky do papierovej krabice, mali by vydržať až 2 týždne. Viac informácií je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/01/moravian-spicy-cookies-moravske.html

Diskusia k receptu

haji
Jejda, to je voňavá dobrota, keksíky miluju. Krásná práce, foto jako z pohádky! Jsi šikulka!! Díky za receptík, netušila jsem o existenci Moravských sušenek s koreninami. Člověk se pořád učí.
kukulienka71
Ja nie som keksíková, ale tvoj recept ma zaujal, má príbeh, dobré suroviny, postup hádam zvládnem a foto ako vždy krásne. Ďakujem, teším sa na ne:-)
sweetlaab
@Haji (14.1.2017 16:39)

Ďakujem Haji, ani ja som nevedela o nich, a veľmi ma zaujalo, že moravské recepty sú také slávne aj v Amerike :-), je to tam hlavne klasika pre Američanov moravského pôvodu
1x haji
sweetlaab
@Kukulienka71 (14.1.2017 16:42)

Ďakujem Kukulienka, ani ja nie som keksíková ale recept ma zaujal tak ako teba, náhodne som ich objavila na internete a povedala si, že ich musíme vyskúšať, trochu práce s vyvaľkaním tenučkého cesta, ale dá sa to zvládnuť, výsledok je hoden trochu úsilia :-)
siisa
Vyzerajú veľmi dobre :) Určite niekedy vyskúšam
1x haji
sweetlaab
@Danielas (14.1.2017 22:01)

Ďakujem, som rada že aj vám sa páčia, len dúfam, že recept som dobre napísala a že nebudete mať ťažkosti pri ich príprave. Keď som pozerala recepty, tak sa každý trošku líši, ale v podstate zachováva základné suroviny, tu je niekoľko inšpirácií s receptami, ako sa tieto sušienky môžu skombinovať s inými príchuťami a podávať
 www.salembaking.com/recipes/...
stanci11
to je zaujímavé, žijem na Morave roky a moravský keksík som ešte nestretla,,a to ja som jooj cookiesková ako nikto :D ďakujem za novú infošku a určite vyskúšam :)
stanci11
@Sweetlaab , diky za link, ja odpadnem :D inak zo zvedavosti sa popýtam aj v práci či to niekto nepozná, a schválne upečiem ;) najbližšia parada bude sladká!