Foto: sweetlaab
Tieto sušienky patria medzi aromatické pochúťky, ktoré priniesli do USA moravskí prisťahovalci. Sú tam známe ako najtenšie sušienky na svete. Niekoľko amerických spoločností ich Zobraziť celý popisTieto sušienky patria medzi aromatické pochúťky, ktoré priniesli do USA moravskí prisťahovalci. Sú tam známe ako najtenšie sušienky na svete. Niekoľko amerických spoločností ich vyrába s rôznymi príchuťami. Chutia ako perník, ale majú výraznejšiu chuť, pretože používajú viac korenín a melasu, ktorá dodá cukrovinkám aj minerály a vitamíny. My sme ich pripravili podľa tradičných receptov (až z 18. st.) a boli nielen netradične chutné, ale aj zdavšie.
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
65 g |
|
50 g |
|
115 g |
|
200 g |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/4 ČL |
|
1/4 ČL |
|
1/4 ČL |
|
(morská alebo himalájska) |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Zmiešame múku, cukor, maslo, prášok do pečiva a koreniny. Melasu trochu ohrejeme a spolu so žĺtkom pridáme do cesta, dobre premiešame/ premiesime.
- 2
Ak je potrebné, pridáme malé množstvo vody, prípradne masla do cesta, aby bolo dostatočne mäkké na vyvaľkanie. Zabalíme cesto a necháme ho postáť niekoľko hodín pri izbovej teplote.
- 3
Položíme voskový papier alebo plastový film na pracovnú plochu a položíme naň 1/4 cesta. Ľahko zatlačíme nadol a prikryjeme s ďalším listom voskovaného papiera alebo plastovou fóliou. Vyvaľkáme cesto tak tenko, ako je to možné, asi 1,5 mm hrúbky, alebo menej. To je kľúčové pre prípravu týchto sušienok, ktoré by mali byť tenké ako papier. Potom odlúpime voskový papier alebo film.
- 4
Vyrežeme z cesta vrúbkované kolieska. Opatrne s nožom ich prenesieme na plech vyložený s papierom na pečenie. Opakujeme so zvyškom cesta. Pečieme, kým sú chrumkavé a ľahké asi 6 - 8 minút pri teplote 160 °C. V prípade, že je to ťažké zvládnuť, zmrazíme trochu vyvaľkané cesto, aby bolo pevnejšie a potom vyrežeme okrúhle sušienky alebo rôzne tvary, ako sú vianočné hviezdy, stromy, zvieratká a ďalšie.
- 5
Uložíme sušienky do papierovej krabice, mali by vydržať až 2 týždne. Viac informácií je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/01/moravian-spicy-cookies-moravske.html
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem Haji, ani ja som nevedela o nich, a veľmi ma zaujalo, že moravské recepty sú také slávne aj v Amerike :-), je to tam hlavne klasika pre Američanov moravského pôvodu
Ďakujem Kukulienka, ani ja nie som keksíková ale recept ma zaujal tak ako teba, náhodne som ich objavila na internete a povedala si, že ich musíme vyskúšať, trochu práce s vyvaľkaním tenučkého cesta, ale dá sa to zvládnuť, výsledok je hoden trochu úsilia :-)
Ďakujem Siisa :-)
Ďakujem veľmi pekne :-)
Ďakujem, som rada že aj vám sa páčia, len dúfam, že recept som dobre napísala a že nebudete mať ťažkosti pri ich príprave. Keď som pozerala recepty, tak sa každý trošku líši, ale v podstate zachováva základné suroviny, tu je niekoľko inšpirácií s receptami, ako sa tieto sušienky môžu skombinovať s inými príchuťami a podávať
www.salembaking.com/recipes/...
Super
Ďakujem za komentár, ani ja som o nich nepočula, a to som bola viac prekvapená keď som ich našla na amerických stránkach ako super populárne, dokonca kuchárske celebrity ich majú vo svojom jedálničku, tu je verzia Moravských sušienok od Marthy Stewart www.marthastewart.com/916884/cookie-week-how-make-moravian-co...