Moravské sušienky s koreninami

sweetlaab - fotkasweetlaab, 14. januára 2017
Moravské sušienky s koreninami
Foto: sweetlaab

Tieto sušienky patria medzi aromatické pochúťky, ktoré priniesli do USA moravskí prisťahovalci. Sú tam známe ako najtenšie sušienky na svete. Niekoľko amerických spoločností ich vyrába s rôznymi príchuťami. Chutia ako perník, ale majú výraznejšiu chuť, pretože používajú viac korenín a melasu, ktorá dodá cukrovinkám aj minerály a vitamíny. My sme ich pripravili podľa tradičných receptov (až z 18. st.) a boli nielen netradične chutné, ale aj zdavšie.

60
porcií
120 minút
príprava
6 minút
na 160 °C

Suroviny

65 g
50 g
115 g
200 g
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1/4 ČL
1/4 ČL
1/4 ČL
 (morská alebo himalájska)
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmiešame múku, cukor, maslo, prášok do pečiva a koreniny. Melasu trochu ohrejeme a spolu so žĺtkom pridáme do cesta, dobre premiešame/ premiesime.

  2. 2

    Ak je potrebné, pridáme malé množstvo vody, prípradne masla do cesta, aby bolo dostatočne mäkké na vyvaľkanie. Zabalíme cesto a necháme ho postáť niekoľko hodín pri izbovej teplote.

  3. 3

    Položíme voskový papier alebo plastový film na pracovnú plochu a položíme naň 1/4 cesta. Ľahko zatlačíme nadol a prikryjeme s ďalším listom voskovaného papiera alebo plastovou fóliou. Vyvaľkáme cesto tak tenko, ako je to možné, asi 1,5 mm hrúbky, alebo menej. To je kľúčové pre prípravu týchto sušienok, ktoré by mali byť tenké ako papier. Potom odlúpime voskový papier alebo film.

  4. 4

    Vyrežeme z cesta vrúbkované kolieska. Opatrne s nožom ich prenesieme na plech vyložený s papierom na pečenie. Opakujeme so zvyškom cesta. Pečieme, kým sú chrumkavé a ľahké asi 6 - 8 minút pri teplote 160 °C. V prípade, že je to ťažké zvládnuť, zmrazíme trochu vyvaľkané cesto, aby bolo pevnejšie a potom vyrežeme okrúhle sušienky alebo rôzne tvary, ako sú vianočné hviezdy, stromy, zvieratká a ďalšie.

  5. 5

    Uložíme sušienky do papierovej krabice, mali by vydržať až 2 týždne. Viac informácií je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/01/moravian-spicy-cookies-moravske.html

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Haji (14.1.2017 16:39)

Ďakujem Haji, ani ja som nevedela o nich, a veľmi ma zaujalo, že moravské recepty sú také slávne aj v Amerike :-), je to tam hlavne klasika pre Američanov moravského pôvodu
1x haji
Vyzerajú veľmi dobre :) Určite niekedy vyskúšam
1x haji