Ovocné koláče
Ovocné koláče

Vianočné ovocné koláčiky

sweetlaab - fotkasweetlaab, 10. decembra 2017
Vianočné ovocné koláčiky
Foto: sweetlaab

Tradičné sladké pečivo - Mince fruit pies - britského pôvodu, ktoré sa servíruje počas vianočnej sezóny v anglicky hovoriacich krajinách. Sú naplnené zmesou sušeného Zobraziť celý popisTradičné sladké pečivo - Mince fruit pies - britského pôvodu, ktoré sa servíruje počas vianočnej sezóny v anglicky hovoriacich krajinách. Sú naplnené zmesou sušeného ovocia a voňavého korenia.

24
porcií
90 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
2 PL
150 g
5 PL
1 ks ( + extra na glazúru)
Plnka:
220 g (zmiešané: hrozienka, brusnice, slivky, ...)
2 ks (nasekané)
150 ml čerstvá (z 1 pomaranča)
3 PL
2 PL
1/4 ČL
1 štipka
1 štipka mleté
1 štipka
1 ks




Postup

  1. 1

    Jemne nakrájame všetky prísady do plnky približne rovnakej veľkosti. Vo veľkej miske premiešame kúsky ovocia, nakrájané jablká, koreniny. Rozpustíme cukor v rume a pomarančovej šťave a nalejeme ju na zmes. Prikryjeme a necháme stáť cez noc.

  2. 2

    Nasledujúci deň znova premiešajte zmes a podľa tradičného receptu vložíme do čistých suchých pohárov minimálne na mesiac pred použitím (voliteľne).

  3. 3

    Na prípravu pečiva: preosejeme múku a potom ju zmiešame s maslom. Pridáme preosiaty cukor, vaječný žĺtok, vodu a premiešajte všetko na cesto. Spravíme bochník, zabalíme do plastového filmu a potom ho vložíme do chladničky na hodinu.

  4. 4

    Predhrievame rúru na 180 °C a pomastíme 12- dielový muffinový plech. Cesto položíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme až do hrúbky asi 2 mm. Vyrežeme kruhy tak, aby zapadli do otvorov na muffiny až do výšky asi 3 - 4 cm, naplníme každý koláčik s veľkou čajovou lyžičkou plnky (ale nepreplňujeme) a zakryjeme hornú časť každého koláčika iným kruhom pečiva, alebo použijeme formičky s rôznymi tvarmi, ktoré vyrežeme na vrchné cesto koláčikov. Okraje cesta utesníme a potrieme vaječným žĺtkom pre glazúru.

  5. 5

    Pečieme asi 15 minút. Necháme niekoľko minút vychladnúť, pomocou malého nožíka uvoľníme koláčiky z plechu. Podávame teplé, alebo pri izbovej teplote.

  6. 6

    Viac informácií je na mojom blogu http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/12/christmas-fruit-mince-pies-vianocne.html

Diskusia k receptu

mijaita
Konečně zas něco nového, neotřelého, krásného a hlavně lákavého. Moc se mi líbí, moc!
sweetlaab
@Mijaita (10.12.2017 23:45) , @Haji , ďakujem Vám. Mňa zaujali tieto koláčiky nielen že sú zdravšie, ale aj ich kreatívnosťou, môžu sa použiť rôzne formičky na vrchné cesto podľa voľby. V jednom časopise som dokonca videla aj formičky, ktoré spravili krásne zimné zvieratká na koáčiky, ako nap. malá srnka, ale také formičky som zatiaľ u nás nevidela ....

1x haji
hahaias
Koláčiky sa mi páčia, len som nepochopila - čo s tým bielkom, kam ide? Alebo zlé čítam?
afataga
Mne to pripomina to, co Anglicania volaju Vianocny puding, raz mi to kamaratka doniesla, ale mne to nechutilo, bolo to priserne presladene. Mozno toto nie je, neviem posudit, ale vyzeraju pekne.
mijaita
Sladke bude @Afataga jak dopustis :-) Nehlede na to, ze tam muzes dat cokoliv. kdybych to nekdy pekla, pouziju brusinky, které mi kazdy rok zavaruje sestra, abych mela ke svickovy. Jsou senzacni a nepreslazene.
sweetlaab
@Hahaias (11.12.2017 08:13)

Ďakujem za komentár, koláčiky sme robili minulý rok, veľmi tesne pred Vianocami, lebo som nestíhala a tak som si povedala, že ich dám na svoj blog na budúce Vianove, suroviny som mala zapísané a postup som dopisovala teraz. Žĺtko sa použilo na glazúru, bielko na to nepoužívame, aby cesto nebolo tvrdšie. S bielkom som asi experimentovala tak, aby plnka držala pokope lepšie, ale ak sa to nezdá, kľudne sa môže vynechať, dúfam, že sa to niekomu nezrazí v plnke, čo by som nerada ... pôvodne som sa inšpirovala koláčikmi od Adiny

 whereismyspoon.co/fruit-mince-pies/,...

ale postup som skombinovala aj podľa iných receptov na tieto tradičné koláčiky.
sweetlaab
@Afataga (11.12.2017 10:16)

Dík za koment, tieto koláčiky môžu byť presladené, ale ako povedala @Mijaita záleží ako si to každý spraví sám. Pretože preferujem koláčiky dobrej chuti, ale podľa možností aj zdravšie, zredukovala som cukor v receptoch, pôvodne iné recepty používajú rôzne sirupy, ako nap. sirup z ryžového sladu, atď.

Navyše, tento recept má dve možnosti, ak niekto nemá rád sladké, môže si pripraviť tieto koláčiky nie sladké, ale pikantné s plnkou z pomletého hovädzieho mäsa, čo môže byť naozaj výborné ...

Hoci koáčiky sú veľkou vianočnou tradíciou v anglicky hovoriacich krajinách, pôvodná receptúra sa datuje do stredoveku, a podľa wikipédie tento recept priniesli do Európy Križiaci zo Stredného Východu, teda západnej Ázie, Turecka a Egypta...
sweetlaab
@Tatranka (11.12.2017 15:41)

Ďakujem Tatranka, aj ty si šikovná, tvoje rožteky sa mi veľmi páčia, určite ich vyskúšam ...
siisa
Veľmi pekne vyzerajú, vianočne :)))
cizmac
Vyborne!! Vynikajuce!!!! Ked som zila v UK bola som na nich zavisla, znami mi to posielaju kazdy rok, uz si ich viem urobit sama. Dakujem za uzasny recept!
slavka2012
Más ich naozaj veľmi pekne, pozrela som si aj Tvoj blog, páči sa mi, že uvádzaš aj históriu jedál, ktoré pripravuješ.
hahaias
@Sweetlaab (11.12.2017 16:48)

a vieš že som si myslela s tým bielkom, že je to tak. Len so si to u Teba overila. Ďakujem Ti za odpoveď.
sweetlaab
@Slavka2012 (12.12.2017 07:04)

Ďakujem, ano, okrem našich, zaujímajú ma aj medzinárodné špeciality s tradíciou, hlavne keď sú pripravené z kvalitných a zdravých surovín. Aj ja som si pozrela tvoje výborné recepty ktoré ma budú inšpirovať, máš podobný záujem o ich históriu ako ja :-)
lubavuska
koláčiky vyzerajú úžasne a určite aj tak chutia, rozmýšľam či nebudú ako novinka tohtoročného vianočného pečenia.. môžem použiť na pečenie papierové košíčky na mafiny namiesto plechu ?
sweetlaab
@Lubavuska (14.12.2017 12:07)

Ďakujem za pochvalu, myslím že papierové košíčky sa kľudne môžu použiť namiesto plechu, ja som tak robila pri iných receptoch s čokoládou keď som nahradila mufinový plech, použila som však 2 košíčky aby forma bola pevnejšia.

Ak sa koláčik má uzavrieť, tak sa zmeria priemer otvoru koláčika v košíčku a vyreže nový kruh so zmeraným priemerom, do neho v prostriedku vyrezať vzorku a potom kruh prilepiť na koláčik zhora, pomocou vody a vidličky uzavrieť, aby plnka počas pečenia nevytiekla.

Niektoré recepty plnku - zmes ovocia so šťavou a kúskami jabĺk povaria trochu a až potom nanesú do košíčka a pečú, iné recepty pečú plnku bez predchádzajceho povarenia.

A čo sa týka cesta, tak sa môže tiež pridať trochu masla viac, čím viac masla tým cesto je krehkejšie a chutnejšie. Ja som len dala trochu menej masla aby recept bol menej kalorický, ale cesto bolo aj tak v pohode a vydržalo v krabici asi 10 dní.

Tu je niekoľko inšpirácií na tradičné Mince pies
 www.independent.co.uk/extras/indybest/christmasgifts/food/bes...
janeg
Robila som ich ešte na Vianoce, ale vždy som zabudla pridať. Pomlsali sme si.