Vianočné ovocné koláčiky
Tradičné sladké pečivo - Mince fruit pies - britského pôvodu, ktoré sa servíruje počas vianočnej sezóny v anglicky hovoriacich krajinách. Sú naplnené zmesou sušeného ovocia a voňavého korenia.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
2 PL |
|
150 g |
|
5 PL |
|
1 ks ( + extra na glazúru) |
|
Plnka: | |
220 g (zmiešané: hrozienka, brusnice, slivky, ...) |
|
2 ks (nasekané) |
|
150 ml čerstvá (z 1 pomaranča) |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
1/4 ČL |
|
1 štipka |
|
1 štipka mleté |
|
1 štipka |
|
1 ks |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Jemne nakrájame všetky prísady do plnky približne rovnakej veľkosti. Vo veľkej miske premiešame kúsky ovocia, nakrájané jablká, koreniny. Rozpustíme cukor v rume a pomarančovej šťave a nalejeme ju na zmes. Prikryjeme a necháme stáť cez noc.
- 2
Nasledujúci deň znova premiešajte zmes a podľa tradičného receptu vložíme do čistých suchých pohárov minimálne na mesiac pred použitím (voliteľne).
- 3
Na prípravu pečiva: preosejeme múku a potom ju zmiešame s maslom. Pridáme preosiaty cukor, vaječný žĺtok, vodu a premiešajte všetko na cesto. Spravíme bochník, zabalíme do plastového filmu a potom ho vložíme do chladničky na hodinu.
- 4
Predhrievame rúru na 180 °C a pomastíme 12- dielový muffinový plech. Cesto položíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme až do hrúbky asi 2 mm. Vyrežeme kruhy tak, aby zapadli do otvorov na muffiny až do výšky asi 3 - 4 cm, naplníme každý koláčik s veľkou čajovou lyžičkou plnky (ale nepreplňujeme) a zakryjeme hornú časť každého koláčika iným kruhom pečiva, alebo použijeme formičky s rôznymi tvarmi, ktoré vyrežeme na vrchné cesto koláčikov. Okraje cesta utesníme a potrieme vaječným žĺtkom pre glazúru.
- 5
Pečieme asi 15 minút. Necháme niekoľko minút vychladnúť, pomocou malého nožíka uvoľníme koláčiky z plechu. Podávame teplé, alebo pri izbovej teplote.
- 6
Viac informácií je na mojom blogu http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/12/christmas-fruit-mince-pies-vianocne.html
Tiež koláče:
Ďalšie recepty:
- 2
Diskusia k receptu
Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu