Bjaľoš bryndzový
Foto: sweetlaab
Tento recept je na prípravu bryndzového koláča našich predkov, ktorý patrí aj k pokladom regiónu Turiec. Pripravuje sa z kysnutého cesta, turčianskej nepasterizovanej bryndze, Zobraziť celý popisTento recept je na prípravu bryndzového koláča našich predkov, ktorý patrí aj k pokladom regiónu Turiec. Pripravuje sa z kysnutého cesta, turčianskej nepasterizovanej bryndze, zakysanky, zemiakov a je ochutetný pažitkou. Koláč sme pripravovali podľa originálneho receptu, avšak vzor, ako ho pripravovali pôvodné gazdinky sme nemali. Tak si myslíme, že náš bjaľoš by sa mohol podobať pôvodnému bryndzovému koláču.
porcií
príprava
na 180/160 °C
Suroviny
500 g (preosiata) |
|
1 ks |
|
1 PL (+ extra na vymastenie plechu) |
|
štipka |
|
Kvások: | |
200 ml (teplé) |
|
40 g |
|
1 PL |
|
Plnka : | |
500 g |
|
2 ks (uvarené a popučené) |
|
100 ml |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
2 PL (posekaná na drobno) |
|
Postup
-
1
Pripravíme kvások: suroviny zmiešame, dáme do väčšej šálky, prikryjeme utierkou a na teplom mieste asi 37 °C necháme vykysnúť, 20-30 min.
- 2
Kvások zmiešame s preosiatou múkou, vajcom, masťou a vypracujeme vláčne cesto, ak je potrebné pridáme mlieko.
- 3
Z cesta vyformujeme 2 bochníky a položíme na vymastený plech, podľa možností okrúhlu formu pre každý bochník, cesto dlaňou rozotrieme, potrieme bravčovou masťou a ešte necháme kysnúť.
- 4
Potom bjaľoš potrieme plnkou, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých surovín a vymiešaním. Posypeme pažítkou a dáme piecť do vyhriatej rúry doružova; 25 - 30 min. pri 180 °C, potom znížime teplotu na 160 °C a pečieme 20-25 min.
- 5
Recept bol prebratý podľa spomienok nebohej pani Anny z Ivančinej. Viac informácií o kraji, kde bjaľoš bol známy je aj na našom turistickom blogu http://znovumajak.blogspot.com/2018/05/cremosnianske-lazy-salas-bjalos.html
Tiež bryndzový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ahoj, nie som z Ivančinej, mala som tam však príbuzných a Ivančinú som spomenula preto, že tento recept sme našli aj v knihe turčianskych receptov od autorky Zory Mintálovej-Zubercovej (ktorá napísala, že to upravila podľa spomienok nebohej Anny Pobudovej z Ivančinej, vydatej do Martina,
narodenej roku 1930). Takže týmto chceme povedať, že nie sme autory originálneho receptu.
Dakujem :-)
To znie logicky, kde si to čítal, alebo zistil ?
Ďakujem za pochvalu aj informáciu, Ivkovu bielu mať som ako dieťa čítala, musím nájsť tú knižočku a pozrieť sa na to, je to zaujímavé.
Ďakujem za milý koment, však nemusíme byť práve z Ivančinej aby sme boli blízko seba :-)
Ďakujem, však ano - dôležitý je koláč a jeho chuť, mňa ale aj tak zaujíma jeho pôvod a ak je spojený s turčianskymi olejkármi ako spomenul @Buster , tak je to ešte atraktívnejšie, pretože turčiansky olejkári spravili kus dobrej roboty, z prírody bohatej na liečivé rastliny hlavne okolo Kláštora pod Znievom pripravovali liečivé oleje , ale aj prísady do jedál, a tie potom chodievali predávať nielen doma ale aj do zahraničia ..
Ďakujem, to som rada, že sa ti to páči a dúfam, že aj bude chutiť :-)
Ďakujem Kukulienka za pekný komentár
Ďakujem Haji :-)
Ďakujem :-)
v podstate obe sú orginálne, jedinečné, obe sú naše :-), len každá patrí k inému textu
Ďakujem za informáciu, to asi bude ďalšia verzia bryndzového koláča, určite chutná, keď nájdem recept, tak sa pokúsime spraviť aj túto verziu, kôpor je výborný na dochutenie
čiže-je to tvoja fotka..tvoj blog-objavený @Bystrom..
Autorka píše v bode 5: Recept bol prebratý podľa spomienok nebohej pani Anny z Ivančinej. Viac informácií o kraji, kde bjaľoš bol známy je aj na našom turistickom blogu znovumajak.blogspot.com/2018/05/cremosnianske-lazy-salas-bjalos...
Treba čítať do konca...
Ďakujem za pochvalu aj za vysvetlenie o blogu
Ďakujem, dúfam že bude chutiť :-)
A ty si pochopila, že sa jedna o jednu a tú istú osobu, čo má blog aj recept na vareche. Ja som tam nevidel vysvetlenie. A na vareche sa dávajú vlastne foto. Si ty šikovnica šikovná.
To som nemohol vedieť, že je to tvoj blog, tak som si myslel že je fotka kopírovaná.
To je v poriadku, druhý krát dám inú fotku toho istého jedla aby to bolo jasné a nevyzeralo to, že sme to skopírovali z inej stránky, prípradne doplním na blogu iné fotky tohto jedla ... vymazať ju z blogu už nemôžem, pretože cez ňu ide link na iné stránky ...
Pochopila, lebo na fotke, ktorú si aj pridal ku komentu je vodoznakom napísaná internetová adresa, ktorú autorka receptu uviedla ako link na ďalší jej blog. Ale chápem ťa, že si bol na pochybách, fotka je krásna a profesionálna.
ale tu pani robí vegetariánske (plnka: zemiaky+tekvica+slaný tvarohový kyslomliečny syr+rozpustené maslo, koreniny a bylinky):
a tá dierka navrchu je preto, aby sa do nich počas pečenia doliala lyžica bujónu alebo vriacej vody, prípadne sa položí kúsok masla, nech sú šťavnaté..... (a aspoň nepopraskajú)
linky máte možno aj pre inšpiráciu, ako sa formuje ten tvar :-), ďalej je to na vás :-)
Ako ľudia chodia svetom, kuchyne a recepty sa spájajú....
:-D
Ďakujem Veronika za komentáre, sú to veľmi chutné bjeľaše, stálo by zato to skúsiť spraviť a pochutnať, možno naozaj majú niečo spoločné s turčianskymi bjaľošmi a olejkármi :-)