Nugátová Bajadera

sweetlaab - fotkasweetlaab, 23. apríla 2016
Nugátová Bajadera
Foto: sweetlaab

Tento slávny nepečený dezert a pralinky z ex-Juhoslávie je ľahké a rýchle spraviť z lieskových orieškov, sušienok, a čokolády. Je veľmi sýty, sladký a hodí sa výborne ku káve.

16
porcií
45 minút
príprava

Suroviny

130 ml
150 g
200 g
260 g
250 g (alebo maslo)
1 PL
2 PL
300 g
1 PL
3 PL
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Šupku z orieškov odstránime (alebo blanšírovaním a opečením do zlato hneda, alebo pečieme ich 15 - 20 min. pri 175 °C (347 °F) a potom olúpeme).

  2. 2

    Zmiešame vodu s cukrom a privedieme do varu na pár minút, odstavíme.

  3. 3

    Vmiešame na jemno pomleté oriešky a sušienky, potom mascarpone.

  4. 4

    Ochutíme vanilkou a rumom a miešame, kým nedostaneme pastu, zoberieme 2/3 pasty do inej nádoby.

  5. 5

    Rozpustíme 170 g čokolády spolu s 2 PL oleja na veľmi miernom ohni, alebo na vodnom kúpeli, vmiešame čokoládu do 1/3 pasty a dáme do formy približne 14 x 23 cm, na ktorú sme pred tým položili potravinársku fóliu.

  6. 6

    Prstami natlačíme rovnako po celej ploche a dáme do mrazničky na 15 min, pokiaľ tmavá vrstva nestuhne.

  7. 7

    Natlačíme na tmavú stuhnutú vrstvu rovnakú svetlú vrstvu a na ňu zvyšok rozpustenej čokolády v lyžici oleja a masla, necháme stuhnúť v chladničke cez noc, alebo v mrazničke 45 min. - 1 hodinu, ale nenecháme zmraziť.

  8. 8

    Pred podávaním vyberieme z chladu a necháme 5 - 7 min. v teplote miestnosti, potom pokrájame na malé štvorce, alebo obdĺžniky a posypeme kakaom.

  9. 9

Diskusia k receptu

kukulienka71
pekná práca, presný opis. Nejedla som ešte, alebo si nepamätám, ale dala by som si niekedy, to viem iste:-)
mesiar50
Veľmi pekný zákusok.Určite je aj chuťovo skvelý.
☆ ☆ ☆ ☆ ☆
lubik07
To vyzera luxusne.... uz je v KK a urobim to ako tortu... dakujem
chica114
vyzerá to chutne zbiehajú sa mi slinky ty si ale šikovná 5*
stanci11
toto je veľmi zaujímavé :) vyskúšam na nejakú oslavu do práce :)
arnilka
prekrásny recept, uložené *****
tá fotka je Tvoja???
sweetlaab
@Stanci11 (24.3.2017 05:23)

ďakujem, myslím že stojí to za to vyskúšať :-) balkánske dezerty sú naozaj originálne a výborné
sweetlaab
@Arnilka (24.3.2017 08:26)

Ďakujem Arnilka, shlasím s tebou, že recept je skutočne výborný, tak ako aj iné recepty z Balkánu... fotky sú moje :-)