Nugátová Bajadera

sweetlaab - fotkasweetlaab, 23. apríla 2016 11:05
Ďalšie recepty »
Nugátová BajaderaFoto: sweetlaab

Tento slávny nepečený dezert a pralinky z ex-Juhoslávie je ľahké a rýchle spraviť z lieskových orieškov, sušienok, a čokolády. Je veľmi sýty, sladký a hodí sa výborne ku káve.

16
porcií
45 min
príprava

Suroviny

Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Šupku z orieškov odstránime (alebo blanšírovaním a opečením do zlato hneda, alebo pečieme ich 15 - 20 min. pri 175 °C (347 °F) a potom olúpeme).

  2. 2

    Zmiešame vodu s cukrom a privedieme do varu na pár minút, odstavíme.

  3. 3

    Vmiešame na jemno pomleté oriešky a sušienky, potom mascarpone.

  4. 4

    Ochutíme vanilkou a rumom a miešame, kým nedostaneme pastu, zoberieme 2/3 pasty do inej nádoby.

  5. 5

    Rozpustíme 170 g čokolády spolu s 2 PL oleja na veľmi miernom ohni, alebo na vodnom kúpeli, vmiešame čokoládu do 1/3 pasty a dáme do formy približne 14 x 23 cm, na ktorú sme pred tým položili potravinársku fóliu.

  6. 6

    Prstami natlačíme rovnako po celej ploche a dáme do mrazničky na 15 min, pokiaľ tmavá vrstva nestuhne.

  7. 7

    Natlačíme na tmavú stuhnutú vrstvu rovnakú svetlú vrstvu a na ňu zvyšok rozpustenej čokolády v lyžici oleja a masla, necháme stuhnúť v chladničke cez noc, alebo v mrazničke 45 min. - 1 hodinu, ale nenecháme zmraziť.

  8. 8

    Pred podávaním vyberieme z chladu a necháme 5 - 7 min. v teplote miestnosti, potom pokrájame na malé štvorce, alebo obdĺžniky a posypeme kakaom.

  9. 9
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist