Foto: sweetlaab
Tento slávny nepečený dezert a pralinky z ex-Juhoslávie je ľahké a rýchle spraviť z lieskových orieškov, sušienok, a čokolády. Je veľmi sýty, sladký a Zobraziť celý popisTento slávny nepečený dezert a pralinky z ex-Juhoslávie je ľahké a rýchle spraviť z lieskových orieškov, sušienok, a čokolády. Je veľmi sýty, sladký a hodí sa výborne ku káve.
porcií
príprava
Postup
-
1
Šupku z orieškov odstránime (alebo blanšírovaním a opečením do zlato hneda, alebo pečieme ich 15 - 20 min. pri 175 °C (347 °F) a potom olúpeme).
- 2
Zmiešame vodu s cukrom a privedieme do varu na pár minút, odstavíme.
- 3
Vmiešame na jemno pomleté oriešky a sušienky, potom mascarpone.
- 4
Ochutíme vanilkou a rumom a miešame, kým nedostaneme pastu, zoberieme 2/3 pasty do inej nádoby.
- 5
Rozpustíme 170 g čokolády spolu s 2 PL oleja na veľmi miernom ohni, alebo na vodnom kúpeli, vmiešame čokoládu do 1/3 pasty a dáme do formy približne 14 x 23 cm, na ktorú sme pred tým položili potravinársku fóliu.
- 6
Prstami natlačíme rovnako po celej ploche a dáme do mrazničky na 15 min, pokiaľ tmavá vrstva nestuhne.
- 7
Natlačíme na tmavú stuhnutú vrstvu rovnakú svetlú vrstvu a na ňu zvyšok rozpustenej čokolády v lyžici oleja a masla, necháme stuhnúť v chladničke cez noc, alebo v mrazničke 45 min. - 1 hodinu, ale nenecháme zmraziť.
- 8
Pred podávaním vyberieme z chladu a necháme 5 - 7 min. v teplote miestnosti, potom pokrájame na malé štvorce, alebo obdĺžniky a posypeme kakaom.
- 9
Pozrite ďalšie informácie o tomto dezerte na <a href="http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/04/bajadera-nougats-nugatova-bajadera.html" target="_blank">http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/04/bajadera-nougats-nugatova-bajadera.html</a>
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem Monty :-), ak pôjdeš do Chorvátska tak si môžeš pochutiť aj na komerčných pralinkách od firmy Kraš
croatiareviews.com/products/bajadera-kras...
Ďakujem Kukulienka :-)
☆ ☆ ☆ ☆ ☆
Ďakujem pekne, sú naozaj výborné, náhodou som ich našla na stránke
www.macedoniacuisine.blogspot.sk/2016/04/bayadera-bajadera-no-baking-swe...
a potom aj na ďalších, v každom je menšia obmena receptu, ale nakoniec z toho vynde chutný dezert ktorý pripromína orient a vôňu Balkánu, keďže dezert je veľmi sýty, stačí úplne jeden na tanieri :-)
Ďakujem veľmi pekne, aj vy ste šikovné :-)
tá fotka je Tvoja???
ďakujem, myslím že stojí to za to vyskúšať :-) balkánske dezerty sú naozaj originálne a výborné
Ďakujem Arnilka, shlasím s tebou, že recept je skutočne výborný, tak ako aj iné recepty z Balkánu... fotky sú moje :-)