Marhuľový dezert
Marhuľový dezert

Marhuľový kobler s marhuľovou zmrzlinou

sweetlaab - fotkasweetlaab, 7. augusta 2017
Marhuľový kobler s marhuľovou zmrzlinou
Foto: sweetlaab

Kobler je jednoduchý pečený dezert populárny vo Veľkej Británii a Spojených štátoch, ktoré sa skladá z ovocia naloženého do veľkej formy a pokryté Zobraziť celý popisKobler je jednoduchý pečený dezert populárny vo Veľkej Británii a Spojených štátoch, ktoré sa skladá z ovocia naloženého do veľkej formy a pokryté chrumkavým cestom. My sme pripravili túto rýchlu sezónnu lahôdku s marhuľami a s marhuľovou domácou zdravou zmrzlinou.

12
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

KOBLER:
Plnka:
2 PL (alebo olivový olej)
1 kg (odkôstkovaných a rozdelených na polovice)
1/3 hrnček
1 PL (geneticky nemodifikovaný)
1 ČL
1/4 ČL
1/4 ČL
1/4 ČL (čerstvo pomleté)
1 štipka
1 PL
Cesto na pokrytie:
1,5 hrnčeka (časť je nahradená ovsenou jemnou múkou)
6 PL
1/3 hrnček
1,5 ČL
8 PL (pokrájané na kocky)
2 PL
1 ks
ZMRZLINA :
300 g
250 g
3 PL (vrchná tuková časť)
1 PL
1 PL (voliteľné)




Postup

  1. 1

    KOBLER : Predhrejeme rúru na 180 °C . Rozpustíme maslo (olej) v približne 30 cm okrúhlej forme na pečenie na strednom ohni, potom odložíme.

  2. 2

    Plnku na kobler pripravíme : pridáme marhule do masla (oleja) vo forme na pečenie a premiešame. V malej miske rozmiešame cukor s kukuričným škrobom, škoricou. Pridáme k marhuliam a dobre premiešame. Primiešame vanilkový extrakt.

  3. 3

    Cesto vypracujeme v miske, v ktorej premiešajte preosiatu múku, cukor, sódu na pečenie. Pridáme maslo a pracujeme, až kým sa vytvoria kúsky ako veľký hrach. V strede cesta spravíme dieru do ktorej pridáme zakysanku, vajce a dobre premiešame. Potom primiešame ovsené vločky. V prípade potreby pridáme zakysanku alebo múku. Zmes by sa mala rozpadať, podobne ako mrvenička. Pomrvíme rovnomerne cesto na marhule v pekáči.

  4. 4

    Vložíme cesto do rúry a pečieme, kým je vrch zlatohnedý a plnka bublinkuje, 35 až 40 minút. Necháme vychladnúť najmenej 10 minút pred podávaním s marhuľovou zmrzlinou.

  5. 5

    MARHUĽOVÁ ZMRZLINA : Všetko zmixujeme a vylejeme do nádoby, ktorú dáme do mrazničky. Zmrzlinu premiešavame každú polhodinu do úplného zmrazenia; týmto postupom zabránime hlavne tvorbe kryštálov. Pred podávaním dáme do izbovej teploty na 10 minút zmäknúť a zmrzlinovou naberačkou môžeme nabrať do pohárov a podávať. Viacej informácii je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/08/apricot-cobbler-with-apricot-ice-cream.html

Diskusia k receptu

haji
Tyjo, nádherné foto, marhulové dobroty mám ráda! Jsi šikulka!!
sweetlaab
@Babav (9.8.2017 04:50)

Ďakujem Babav, originálny kobler je vlastne broskyňový a tvoj recept na kobler je pekne prepracovaný. Pred tým než sme pripravili tento kobler tak sme pozerali jeho variácie na nete, a inšpirovali sme sa niekoľkými, tu je jedna z nich, tiež je to broskyňový kobler, ale robí sa aj z jabĺk a podobného ovocia. Zaujal nás aj preto, že je to chutný a rýchly dezert a vanilková zmrzlina je jeho súčasťou :-)
 www.purewow.com/recipes/skillet-peach-cobbler-recipe...