Jablková torta s karamelom

sweetlaab - fotkasweetlaab, 1. januára 2017 18:09
Ďalšie recepty »
Jablková torta s karamelomFoto: sweetlaab

Túto nezvyčajnú a chutnú tortu z Rumunska sme našli na stránke - Where is my spoon, od autorky Aliny. Pečie sa z celých jabĺk ochutených škoricou, hrozienkami, slivkovým lekvárom a orechmi, poliatou karamelovým sirupom. Torta sa nám podarila až na druhý krát a tiež sme recept trochu zmenili; znížili kalórie, tuk a pridali do karamelového sirupu príchuť Kalvadosu. Voňavý koláč/torta bol naozaj výnimočný s veľkými jablkami z našej záhradnej úrody, vhodný ako pre jesennú tak aj pre zimnú sezónu.

10
porcií
60 min
príprava
45 min
na 180 °C

Suroviny

Jablká:
9 veľkých ks
150 g
z 1/2 ks
3 PL (alebo iný)
30 g
50 g
1/4 ČL
Cesto:
6 ks
3 ks
6 PL
6 PL
štipka
Karamelový sirup:
150 g
25 g
50-100 ml
50 g (alebo vlašské)
30 ml (alebo iný alkohol/likér podľa chuti)
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Predhrejeme rúru na 180 stupňov Celsia.

  2. 2

    Nasypeme cukor do hrnca, ktorý má hrubé dno, a zahrievame na strednom ohni. Keď začne cukor karamelizovať, miešame kým zhnedne, potom ho nalejeme do formy na tortu (22 cm v priemere). Tortové formy zvyknú pretekať, takže umiestnime papier na pečenie na dno a zabalíme formu do hliníkovej fólie zvonku. Dávame pozor, cukor je veľmi horúci (ja som si popálila prst).

  3. 3

    Formu odložíme pokiaľ cukor stvrdne. Medzitým pripravíme jablká. Budeme potrebovať veľké jablká, ktoré sa zmestia do formy, umiestnime jeden uprostred a ostatné okolo neho, je najlepšie keď sa vzájomne dotýkajú a pokryjú celé dno.

  4. 4

    Olúpeme jablká a odstránime jadro nechajúc v jablkách dieru. Použijeme na to špeciálny kuchynský nástroj, alebo dlhý, tenký nôž. Ponoríme jablká do citrónovej šťavy, aby sa zabránilo ich zhnednutiu.

  5. 5

    Zmiešame lekvár, orechy, hrozienka a škoricu, so zmesou zaplníme diery v jablkách. Umiestnime naplnené jablká do formy s karamelom. Pečieme asi 25 až 30 minút, nemali by byť príliš mäkké.

  6. 6

    Pre cesto vyšľaháme tuhý sneh z vaječných bielkov so štipkou soli, pridáme 3 lyžice cukru a pokračovať v šľahaní, kým sneh je tuhý a lesklý.

  7. 7

    Rozšľaháme žĺtky so zostávajúcimi 3 lyžicami cukru aby cesto bolo nadýchané a biele. Pomaly vmiešame vaječné bielky a preosiatu múku. Miešame pomaly.

  8. 8

    Nalejeme cesto cez jablká vo forme a pokračujeme v pečení po dobu asi 25 minút, alebo kým cesto je zlatohnedé a špajdľa vložená do stredu cesta vyjde čistá. (Rúru počas pečenia neotvárame, ináč cesto spľasne). Ihneď uvoľníme koláč od stien formy pomocou noža. Položíme tanier na formu a obrátime tortu naň. Pokiaľ karamel z rúry je rozpustený, malo by to dobre fungovať.

  9. 9

    Karamelový sirup:150 g cukru na panvici zahrejeme na miernom ohni, kým sa nezačne karamelizovať. Karamelizujeme úplne za stáleho miešania, a potom pridáme kocky masla.

  10. 10

    Pomaly pridávame horúcu vodu a pokračujeme v miešaní, kým zmes sa začne variť. Necháme povariť po dobu niekoľkých minút, za stáleho miešania kým nie sú všetky zhluky cukru rozpustené a omáčka mierne zhustne. Necháme vychladnúť, sirup by mal trochu zhustnúť. Podľa voľby možno pridať Kalvados alebo svoj obľúbený likér.

  11. 11

    Tortu posypeme polovicou orechov, potom nalejeme naň karamelový sirup a aj na okraje. Posypeme zvyškami orechov. Podávame s kávou alebo čajom. Koláč je možné uložiť až na 2 dni v chlade. Viac informácií je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/01/apple-caramel-cake-jablkova-torta-s.html

    Jablková torta s karamelom - obrázok 11
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist