Café latte: torta, káva, nanuk
Foto: sweetlaab
Café latte pochádza z Talianska a je to vlastne šálka kávy s horúcim mliekom a mliečnou penou. My sme pripravili café latte kávu, ku Zobraziť celý popisCafé latte pochádza z Talianska a je to vlastne šálka kávy s horúcim mliekom a mliečnou penou. My sme pripravili café latte kávu, ku ktorej sme upiekli aj tortu café latte a do tretice aj nanuk s rovnakým názvom pre horúce letné posedenie.
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
60 g (alebo maslo) |
|
60 g |
|
80 g biely |
|
4 ks |
|
6 ks |
|
120 g nelúpané, pomleté |
|
60 g |
|
1 PL |
|
3 PL (alebo postrúhaná kôra z bio citróna) |
|
1 PL |
|
Plnka : | |
250 g |
|
40 g (Dr. Oetker) |
|
1 PL kvalitná (nap. Davidoff) |
|
6 PL |
|
1 PL |
|
Ozdoba : | |
1 PL holandské |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Vymiešame žĺtky s cukrom a tukom, pridáme citrónovú šťavu, vanilkový extrakt, vmiešame preosiatu múku, sódu bikarbónu, mandle a nahrubo postrúhanú čokoládu.
- 2
Vymastíme tortovú formu (napr. o priemere 23 cm) a vysypeme hrubou múkou, potom vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a pomaly vmiešame do cesta, cesto vylejeme do formy.
- 3
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 °C na 25 min, potom teplotu znížime na 160 - 150 °C a pečieme asi 20-25 min, pokiaľ špajdľa zo stredu cesta nevyjde čistá.
- 4
Korpus necháme vychladnúť v otvorenej rúre, potom ho napoly vodorovne prerežeme a naplníme polovicou vymiešanej plnky, druhou polovicou natrieme celú tortu, naplníme cukrárske vrecko a ozdobíme okraje torty. Plnku pripravíme z navareného pudingu s 300-400 ml vody, vychladnutý rozmixujeme a vmixujeme mascarpone a ostatné zložky.
- 5
Použijeme šablónu kvetu, cez ktorú sypeme kakao sitkom, aby sme vytvorili vzor kvetov na torte, bonbónmi v tvare kávových zŕn ozdobíme okraje torty a dáme spevniť do chladu. Podávame s café latte.
- 6
Na prípravu domáceho café latte art potrebujeme plnotučné čerstvé mlieko, ktoré zahrejeme na približne 70 °C teplotu a mixujeme pokiaľ nedostaneme penu. Potom vlejeme mlieko s penou do domáceho espressa, alebo instantnej kávy, tak, aby sme „namaľovali“ srdiečko alebo ornament. Tento krok vyžaduje však prax a preto ak sa nám ornament nepodarí vytvoriť, môžeme mliečnu penu ozdobiť pomocou šablóny. Podávame s cukrom.
- 7
Pripravené café latte môžeme vyliať aj do formičky na nanuk vhodné pre horúce letné dni, dať zmraziť a ozdobiť čokoládou. Viac detailov na prípravu torty, kávy a nanuku je na mojom blogu http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/06/cafe-latte-coffee-cake-ice-lolly-cafe.html
Tiež kávová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem, ak to vyskúšaš, tak budem rada ak mi dáš vedieť :-) ten recept na tortu je zo starej knižky so zabudnutými receptami, my sme ho trochu upravili, pri príprave korpusu ak bude potrebné, tak sa môžu pridať pár lyžíc mlieka alebo vody, ak cesto by bolo dosť tuhé a pri pečení neotvárať rúru ináč klesne. Plnka bola tak akurát, ale kľudne sa môže pridať ešte polovica množstva na bohatšiu ozdobu. A tu je ešte krátke video, z ktorého sme sa učili robiť Café latte :-)
Nezverejniť svoj vek je ok, ale takto zavádzať je dosť trápne.
Prepáč Hadík, musím to nejako napraviť.
A čo sa týka toho dezertu, to je na inú nôtu, priam spieva....pre mňa :)
Vek si každý užívateľ Varecha.sk môže upraviť vo svojom profile.
Ďakujem a prajem pekný víkend :-)
Ďakujem veľmi pekne