Foto: sweetlaab
Tento populárny grécky pokrm je pečený z vrstiev baklažánov, cukiet, paradajok, húb miesto mletého mäsa a preliate bešamelom. Rôzne verzie moussaky sú známe v Zobraziť celý popisTento populárny grécky pokrm je pečený z vrstiev baklažánov, cukiet, paradajok, húb miesto mletého mäsa a preliate bešamelom. Rôzne verzie moussaky sú známe v Levante, na Strednom východe a Balkáne, a jeho anglický názov znamená "chladené". Naša verzia moussaky je prevzatá z blogu Greek Vegetarian, z gréckeho ostrova Limnos.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
4 veľké ks (krájané) |
|
1 veľký ks (posekaná) |
|
2 ks (pokrájané na plátky) |
|
2 veľké ks |
|
3 ks |
|
500 g (pokrájané na plátky) |
|
1/2 šálka |
|
150 g |
|
1/4 lyžička |
|
1/2 lyžička |
|
1/2 lyžička |
|
3 ks |
|
1/4 šálka (na pečenie) |
|
Bešamelová omáčka: | |
3 PL |
|
4 PL |
|
500 ml |
|
1/2 šálka (strúhaný) |
|
1 ks |
|
1 štipka |
|
1 štipka |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Predhrejeme rúru na 180 °C. Pomastíme dno asi 25 cm x 25 cm hlbokej zapekacej misy s olivovým olejom a usporiadame zemiakové plátky v jednej vrstve na olej. Pomastíme aj vrch zemiakov s olejom a dáme misu na spodný stojan v rúre.
- 2
Baklažán nakrájame pozdĺžne na 1 cm plátky, môžme použiť strúhadlo. Uložíme plátky baklažánu na 2 naolejované plechy (aby sa nepripiekol), potrieme olejom aj z vrchu (voliteľne) a položíme plechy na horné regále v rúre.
- 3
Opražíme cibuľu na oleji v hrnci na miernom ohni po dobu 5 min., pridáme huby, popražíme s miešaním po dobu 5 min., zakryjeme a varíme do zmäknutia húb. Necháme vodu odpariť. Pridáme červené víno a miešame po dobu niekoľkých minút.
- 4
Pridáme korenie, oregano a bobkový list, potom pokrájané paradajky, necháme variť po dobu jednej hodiny, alebo kým nezhustne omáčka. Pridáme paradajkový pretlak a varíme ďalších 10 minút.
- 5
Keď baklažán je upečený do zlatista (asi 30 min.), vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a vyberieme ho z plechu. Znovu pomastíme plech a poukladáme naň plátky cukety, potrieme s olejom (voliteľne), vložíme späť do rúry.
- 6
Vyberieme misku so zemiakmi z rúry keď zemiaky sú ružové (asi 40 min). Nanesieme malé množstvo húb / paradajkovej omáčky na zemiaky a usporiadame na ňu vrstvu baklažánu. Zvyšok húb s paradajkovou omáčkou rovnomerne rozdelíme medzi ďalšie vrstvy plátkov.
- 7
Medzitým pripravíme bešamelovú omáčku popísanú nižšie. Keď cukety sú mäkké (cca 20 min.), vyberieme z rúry a necháme ochladiť, potom navrstvíme na huby / paradajkovú omáčku v zapekacej mise. Zalejeme bešamelovou omáčkou na vrch cukiet a pečieme v rúre 45 minút, kým omáčka nie je zlatistá.
- 8
Necháme moussaku spevnieť cez noc v chladničke, potom zahrejeme, pokrájame zúbkovaným nožom, ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame.
- 9
Bešamelová omáčka: Pridáme múku na rozpálený olej a miešame na pastu na miernom ohni, asi minútu. Odstránime z ohňa a pridáme malé množstvo mlieka, miešame. Pridávame mlieko po malých množstvách, miešame po celú dobu, aby omáčka bola hladká. Povaríme kým omáčka nezhustne - cca 10 minút. Odstavíme, pridáme strúhaný syr, muškátový oriešok, soľ a šľahané vajce, miešame do hladka. Zakryjeme a dáme bokom.
Viac detailov je na http://danieladanaphotographer.blogspot.com/2017/03/vegetarian-moussaka-vegetarianska.html
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem, aj mne chutilo :-)
Ďakujem za komentár, koriander bude tiež výborný asi sa viac hodí na moussaku, možno aj exotickejší :-), ja som bola tiež nadšená, keď som našla tento recept a jedlo chutilo veľmi ...
Ďakujem :-) , ja si tiež myslím že nesklame ak máš rád stredomorskú kuchyňu, pozdravujem do ďalekej Kanady