Vegetariánska moussaka

sweetlaabSweetlaab, 12 ročné dievča, 17. marca 2017 13:50
Ďalšie jej recepty »

Vegetariánska moussakaFoto: sweetlaab

Tento populárny grécky pokrm je pečený z vrstiev baklažánov, cukiet, paradajok, húb miesto mletého mäsa a preliate bešamelom. Rôzne verzie moussaky sú známe v Levante, na Strednom východe a Balkáne, a jeho anglický názov znamená "chladené". Naša verzia moussaky je prevzatá z blogu Greek Vegetarian, z gréckeho ostrova Limnos.

9
porcií
60 min
príprava
60 + 45 min
na 180 °C

Suroviny

4 veľké ks (krájané)
1 veľký ks (posekaná)
2 ks (pokrájané na plátky)
2 veľké ks
3 ks
500 g (pokrájané na plátky)
1/2 šálka
150 g
1/4 lyžička
1/2 lyžička
1/2 lyžička
3 ks
1/4 šálka (na pečenie)
Bešamelová omáčka:
3 PL
4 PL
500 ml
1/2 šálka (strúhaný)
1 ks
1 štipka
1 štipka
3 PL

Postup prípravy

  1. 1

    Predhrejeme rúru na 180 °C. Pomastíme dno asi 25 cm x 25 cm hlbokej zapekacej misy s olivovým olejom a usporiadame zemiakové plátky v jednej vrstve na olej. Pomastíme aj vrch zemiakov s olejom a dáme misu na spodný stojan v rúre.

  2. 2

    Baklažán nakrájame pozdĺžne na 1 cm plátky, môžme použiť strúhadlo. Uložíme plátky baklažánu na 2 naolejované plechy (aby sa nepripiekol), potrieme olejom aj z vrchu (voliteľne) a položíme plechy na horné regále v rúre.

  3. 3

    Opražíme cibuľu na oleji v hrnci na miernom ohni po dobu 5 min., pridáme huby, popražíme s miešaním po dobu 5 min., zakryjeme a varíme do zmäknutia húb. Necháme vodu odpariť. Pridáme červené víno a miešame po dobu niekoľkých minút.

  4. 4

    Pridáme korenie, oregano a bobkový list, potom pokrájané paradajky, necháme variť po dobu jednej hodiny, alebo kým nezhustne omáčka. Pridáme paradajkový pretlak a varíme ďalších 10 minút.

  5. 5

    Keď baklažán je upečený do zlatista (asi 30 min.), vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a vyberieme ho z plechu. Znovu pomastíme plech a poukladáme naň plátky cukety, potrieme s olejom (voliteľne), vložíme späť do rúry.

  6. 6

    Vyberieme misku so zemiakmi z rúry keď zemiaky sú ružové (asi 40 min). Nanesieme malé množstvo húb / paradajkovej omáčky na zemiaky a usporiadame na ňu vrstvu baklažánu. Zvyšok húb s paradajkovou omáčkou rovnomerne rozdelíme medzi ďalšie vrstvy plátkov.

  7. 7

    Medzitým pripravíme bešamelovú omáčku popísanú nižšie. Keď cukety sú mäkké (cca 20 min.), vyberieme z rúry a necháme ochladiť, potom navrstvíme na huby / paradajkovú omáčku v zapekacej mise. Zalejeme bešamelovou omáčkou na vrch cukiet a pečieme v rúre 45 minút, kým omáčka nie je zlatistá.

  8. 8

    Necháme moussaku spevnieť cez noc v chladničke, potom zahrejeme, pokrájame zúbkovaným nožom, ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame.

  9. 9

    Bešamelová omáčka: Pridáme múku na rozpálený olej a miešame na pastu na miernom ohni, asi minútu. Odstránime z ohňa a pridáme malé množstvo mlieka, miešame. Pridávame mlieko po malých množstvách, miešame po celú dobu, aby omáčka bola hladká. Povaríme kým omáčka nezhustne - cca 10 minút. Odstavíme, pridáme strúhaný syr, muškátový oriešok, soľ a šľahané vajce, miešame do hladka. Zakryjeme a dáme bokom.

    Viac detailov je na http://danieladanaphotographer.blogspot.com/2017/03/vegetarian-moussaka-vegetarianska.html

ohodnoť recept:
Hlasovali 4 ľudia (4,0 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist